Diyarbakır Surları ne zaman UNESCO korumasına alındı?

Diyarbakır Surları ne zaman UNESCO korumasına alındı?
 Muhabir
Diyarbakır Surları’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girişi: Kültürel mirasa küresel tescil

AMİDA HABER- Diyarbakır’ın tarihi ve kültürel mirasının en önemli simgelerinden biri olan Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri, 2015 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınarak uluslararası koruma altına alındı.

Diyarbakır Kalesi ve Surları Türkiye 2019

Tarihi miras küresel koruma altında

Yaklaşık 5,5 kilometre uzunluğa ve 82 burca sahip olan Diyarbakır Surları, dünyanın en büyük ve en iyi korunmuş surları arasında yer alıyor. M.Ö. 3000 yılına dayanan geçmişiyle Mezopotamya’nın en önemli savunma yapılarından biri olarak kabul edilen surlar, Asurlular, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar gibi birçok medeniyet tarafından kullanılarak günümüze kadar ulaştı.

Diyarbakır Kalesi iç kısmı ve avlusu

2015 yılında UNESCO tarafından yapılan değerlendirme sonucu, Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin dünya mirası olduğu tescillendi. Bu tescil, Diyarbakır’ın tarihi ve kültürel değerlerinin korunması açısından büyük bir adım olarak değerlendiriliyor.

Diyarbakır'ın Tarihi Zenginliği UNESCO Listesinde - Siirt NE Haber

Hevsel Bahçeleri ile birlikte tescillendi

Dicle Nehri kıyısında bulunan Hevsel Bahçeleri, 8 bin yıldır tarım yapılan verimli topraklarıyla bölgenin en önemli doğal miraslarından biri. Surlar ile birlikte UNESCO tarafından koruma altına alınan bu alan, hem doğası hem de tarihi önemiyle dikkat çekiyor.

Diyarbakır'da UNESCO'nun gözbebeği sonbaharda eşsiz manzarayı sergiliyor - Yüksekova Halkın Sesi |Yüksekova Haber| Hakkari Haber

Turizme büyük katkı sağladı

Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesi, bölgedeki turizmi de olumlu yönde etkiledi. Tescil sonrası, yerli ve yabancı turistlerin ilgisinin arttığı gözlemlenirken, bu durum bölgedeki turizm sektörüne de büyük katkı sundu.

UNESCO koruması sayesinde Diyarbakır’ın tarihi yapılarının daha fazla tanıtılması ve korunması için yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları tarafından çeşitli çalışmalar yürütülüyor.

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.