Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'ndan dijital sektörlerde istihdam projesi

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'ndan dijital sektörlerde istihdam projesi

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın NEETPRO projesi kapsamında düzenlenen etkinlikte, gençlerin eğitim ve istihdama erişimde yaşadığı zorluklar ile işletmelerin nitelikli işgücü bulma sıkıntıları ele alındı.

AMİDA HABER -Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Bilim Eğitim Vakfı bünyesinde NEETPRO kapsamında yürütülen "Dijital Sektörlerde NEET'lerin İstihdamının Arttırılması Projesi"nin kapanış etkinliği, yerel kurumlar, sivil toplum kuruluşları (STK'ler) ve gençlerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Proje kapsamında yürütülen çalışmalar

Etkinlikte proje çerçevesinde yapılan çalışmalar hakkında detaylı paylaşımlar yapılırken, Diyarbakır merkezinde ve ilçelerinde gençlere yönelik gerçekleştirilen saha çalışmalarının sonuçları açıklandı.

DTSO Proje Birimi Uzmanı Lezgin Yalçın, Karacadağ Kalkınma Ajansı ve Gençlik ve Değişim Derneği ortaklığında, Diyarbakır Milli Eğitim Müdürlüğü ve Diyarbakır İşkur İl Müdürlüğü işbirliğiyle hayata geçirilen proje kapsamında, eğitim ve iş arama süreçlerinin yürütüldüğünü belirtti. Yalçın, proje ile 1.200 gence ulaşıldığını, bunlardan 177’sine uzun süreli eğitimler ve iş arama destekleri sağlandığını ifade etti.

Eğitim programları ve saha çalışmaları

Projede gençlere yönelik eğitim programlarının yanı sıra yarışmalar ve eşleştirme çalışmaları da düzenlendi. DTSO Genel Sekreter Yardımcısı Meryem Özdemir Ok, saha çalışmaları, çalıştaylar ve işletme görüşmelerinden elde edilen sonuçları paylaştı.

Ekonomik sorunların gençler üzerindeki etkisi

Saha çalışmasının sonuçları, ekonomik sorunlar yaşayan gençlerin eğitim ve sosyal etkinliklere katılamadığını, maddi zorluklar nedeniyle istemedikleri işlerde çalışmak zorunda kaldıklarını ortaya koydu.

Ayrıca 370 işletme ile yapılan görüşmelerde, işletmelerin genç ve kadın istihdamını öncelikli olarak benimsedikleri ancak yerelde nitelikli personel bulmakta zorlandıkları belirtildi. Gençlerin becerilerini geliştirmek, istihdama katılmalarını sağlamak veya kendi işlerini kurmalarına yardımcı olmak için mevcut desteklerin yetersiz olduğu vurgulandı. Bu bağlamda, gençlere yönelik daha yenilikçi araçların ve modellerin geliştirilmesi gerektiği ifade edildi.

aw367981-01.jpg

DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya’nın açıklamaları

Etkinlik sonunda konuşan DTSO Bilim Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, genç nüfusun ekonomiye katılımının önemine dikkat çekerek şunları söyledi: “Kent ekonomimizin geleceği olarak gördüğümüz, daha katma değerli işler üretebileceklerine inandığımız genç nüfusumuza maalesef iyi bir eğitim veremiyoruz ve istihdama katmakta zorlanıyoruz. Saha çalışması sonuçlarından da gördüğümüz gibi gençlerimiz iş aramaktan vazgeçiyor. İşletmelerimiz de ilimiz ekonomik sorunlarını tartıştığımız her platformda nitelikli işgücüne ulaşamadığını ifade ediyor.

Hele ki gittikçe dijitalleştiğimiz, yeni nesil işlerin geliştiği günümüzde gençlerin ekonomiye katılımı çok önemli. Bunun için yerelde yeni modeller çalışmalıyız ve özel politikalar geliştirilmesi için girişimlerde bulunmalıyız.”

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.