Diyarbakır Valisi’nden DEM Partili belediyelere çağrı!
Kaynak:Haber Merkezi
AMİDA HABER- UNESCO tarafından tescillenmiş surları, dillere destan mutfağı, eşsiz coğrafyası ve zengin kültürel mirasıyla yerli ve yabancı turistlerin gözbebeği olan Diyarbakır’da, 49. Turizm Haftası renkli etkinliklerle başladı. 15-22 Nisan tarihleri arasında yapılan Turizm haftasının açılış programı, Kayapınar Halk Kütüphanesi Konferans Salonu’nda düzenlendi.
Programa Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, sivil toplum örgütleri, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından İl Kültür Turizm Müdürü Sabahattin Genç, Diyarbakır Ticaret Odası Başkanı Mehmet Kaya ve Dicle Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Aytaç Coşkun birer konuşma yaptı.
‘Binlerce yıllık tarihi
Daha sonra kürsüye çıkan Vali Zorluoğlu, Diyarbakır’ın sadece Türkiye’nin değil, insanlık tarihinin en özel şehirlerinden biri olduğunu belirtti. Zorluoğlu, “Meraklısına binlerce yıllık tarihiyle ve kültürel mirasıyla, macera sevenine doğal güzellikleriyle ve eşsiz coğrafyasıyla, inananlara da gizemli mabetleriyle birçok güzelliği bir arada sunan müstesna bir şehirde yaşıyoruz.” ifadelerini kullandı.
‘12 bin 500 yıllık tarihi var’
Diyarbakır’ın bilinen tarihinin 12 bin 500 yıl öncesine kadar uzandığını hatırlatan Zorluoğlu, şehrin bugüne kadar 33 farklı medeniyete ev sahipliği yaptığını dile getirerek, “Bu izlerin büyük bir kısmı günümüze kadar korunabilmiş olması, şehrimizi daha da kıymetli kılıyor.” dedi.
‘Tarihin yaşayan yüzü’
Vali Zorluoğlu, konuşmasının devamında şehrin turizm açısından öne çıkan tarihi ve doğal mekânlarına dikkat çekti. Körtik Tepe, Çayönü, Hasuni ve Hilar Mağaraları, Amida Höyük, Zerzevan Kalesi ve içindeki Mithras Tapınağı, tarihi surlar, Hevsel Bahçeleri, Malabadi ve On Gözlü Köprü, Ashab-ı Keyf Mağarası, Çermik Kaplıcaları ve Eğil’deki peygamber kabirlerini kentin zenginliğini yansıtan başlıca duraklar olarak sıralayan Zorluoğlu, ayrıca Ulu Cami başta olmak üzere çok sayıda cami, kilise, medrese, han, hamam ve konak ile Diyarbakır’ın “tarihin yaşayan yüzü” olduğunu vurguladı.
Diyarbakır mutfağı unutulmaz tatlar bırakıyor
Kentin yalnızca tarihiyle değil, mutfağıyla da göz kamaştırdığını söyleyen Zorluoğlu, 49’u coğrafi işaretli olmak üzere birçok yöresel ürünün Diyarbakır’ın zenginliğini yansıttığını söyledi. Vali Zorluoğlu, kuzu ciğer kebabı, burma kadayıf, ekşili dolma, kabak meftunesi ve daha birçok lezzetin, şehre gelen misafirlerin damaklarında unutulmaz tatlar bıraktığını ifade etti.
Belediye ve Odalara çağrı: Şehri canlandıralım
Vali Zorluoğlu, konuşmasının son bölümünde turizmin gelişmesi için atılması gereken adımlara da değindi. Özellikle belediyeler, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarına çağrıda bulunan Zorluoğlu, “Sıkıcı şehirler turizmde gelişemez. Daha fazla festival, kültürel etkinlik, sanat ve edebiyatla şehri canlandırmalıyız.” şeklinde konuştu.
‘Hep birlikte çalışalım’
Diyarbakır’ın Türkiye’nin parlayan turizm yıldızı olma yolunda ilerlediğini vurgulayan Vali Zorluoğlu sözlerini, “Hep birlikte çalışarak şehrimizi turizm bakımından çok daha güzel yerlere taşıyacağımıza olan inancımla Turizm Haftamızın şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.” diyerek tamamladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.