Diyarbakır Valisi’nden miting açıklaması: Huzuru tehdit edecek deliller var elimizde

Diyarbakır Valisi’nden miting açıklaması: Huzuru tehdit edecek deliller var elimizde

Kaynak:İlyas Akengin

Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığınca 12-20 Ekim'de düzenlenecek olan, "Diyarbakır Kültür Yolu Festivali"ne ilişkin Diyarbakır’da basın mensuplarıyla buluştu. Zorluoğlu, yasaklanan DEM ve DBP'nin mitingine ilişkin de konuştu.

AMİDA HABER – Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, basın toplantısında bu yıl üçüncüsü düzenlenen ve yarın başlayacak olan Diyarbakır Kültür Yolu Festivali’nin kentin 9 gün boyunca sanatla yatıp kalkacağını söyledi.

Zorluoğlu, “Pozitif gündemle Diyarbakır’a hizmet etmek istiyoruz. Şiddetle değil diyalogla gündeme gelmek istiyoruz”.

'Yasaklama kararı yok gibi çalışıyorlar'

Vali Zorluoğlu, Pazar günkü miting yasağına ilişkin "Huzuru tehdit edecek deliller var elimizde' diyerek şu ifadeleri kullandı:

“Pazar günü yapılacak mitingle ilgili yasaklama kararı verdik. Dem partinin müracaatı oldu. İlgili kurullarla değerlendirdik kamu güvenliği bakımdan huzur ortamına tehdit oluşturacağı somut olaylarla tespit edildi be bu kapsamda yasaklama kararı verildi. Kararımız yargıya götürüldü. Hukuka uygun kararla yasaklama kararı aldık. Vatandaşlarımızın buna uymasını istiyoruz. Yasaklama kararı yok gibi çalışıyorlar. Bu doğru yaklaşım değil. Herkes yaptığı eylemin sorumluluğunu taşır. Muhatapların uyması gerekir.”

dempartiii.webp

'Diyarbakır 9 gün sanatla yatıp kalkacak'

Zorluoğlu, “Kültür Yolu Festivali’nin yarın startını yarın veriyoruz. İnsanların eğleneceği iyi bir organizasyon. 3. Kez yapılacak. 45 ayrı noktada 300’e yakın etkinlik olacak. 9 gün boyunca şehir sanatla yatıp sanatla kalkacak.”

kulturlolu-festival.jpg

Festival'de neden Kürtçe yok?

Festivalde neden Kürtçenin olmadığı sorumuza cevap veren Zorluoğlu, Trabzon’da da aynı uygulamanın geçerli olduğunu belirterek, "Kürtçe yerel sanatçı yok ancak Kürtçe şarkılar olacak. Ulusal ve evrensel bakılıyor. Diyarbakır’a özgü bir uygulama yok, her ilde aynı tarzda yapılıyor." dedi.

Diyarbakır Türkiye'nin 10'uncu büyük tarım kenti

“Turizm için yol haritası belirledik. Tanıtımla ilgili eksiklik var. Güçlü bir tanıtım amaçlıyoruz. Tanıtım stratejisi ve eylem olanı hazırlıyoruz. Gerçek turizm kenti olması için çalışacağız. 15 yıl sonra turizmden gelir elde eden bir konuma gelecek.” diyen Zorluoğlu, tarım açısından da Diyarbakır’ın Türkiye’nin 10. büyük tarım kenti olduğunu belirtti.

2024/08/29/ciftci-hevsel-diyarbakir.jpg

'Sur ve Hevsel'in eşi ve benzeri yok'

UNESCO korumasındaki Sur ve Hevsel'in eşi ve benzerinin olmadığı söyleyen Diyarbakır Valisi, “Sur etrafıyla ilgili güzel çalışmalar var. Zerzevan’da kazı devam ediyor. Birkaç yıl içinde UNESCO’nun korumasına almayı planlıyoruz. Kalıcı listeye alınması önemli. Eğil’de önemli proje hazırladık. Kültür bakanlığı onayladı. Yakında başlayacağız.” dedi.

'Diyarbakır’daki burçlar kiralandı'

UNESCO’nun koruması altındaki Diyarbakır Surları’nda bulunan bazı burçlara takılan demir korkuluklarla ilgili de konuşan Vali Zorluoğlu, “Güvenlik açısından riskler olduğu için böyle bir karar alındı. Herkesin istediği zaman Surlara güven içinde çıkabilmeli. Surların belirli bölgelerine kontrollü çıkış uygulaması getirmeyi planlıyoruz. Bazı burçlar kiralandı” dedi.

2024/04/09/buyuksehir.jpg

'Büyükşehir ile birlikte çalışıyoruz'

Vali Zorluoğlu, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile bazı hizmet alanlarında işbirliği yaptıklarına değinerek, "Yeni İçme suyu aratma tesisi için DİSKİ Genel Müdürlüğü ile görüşüldü. İlave içme suyu arıtma tesisi yapılacak. Yakından takip ediyoruz, ilkbaharda tamamlanır. 2060'a kadar bu kentin su sorunu olmayacak. Bunu Büyükşehir ile birlikte yapıyoruz." diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum