Diyarbakır ve bölge illerindeki boğulma vakaları: Uzman kişiden uyarılar

Diyarbakır ve bölge illerindeki boğulma vakaları: Uzman kişiden uyarılar

Kaynak:Hasan Kösen

Kavurucu sıcakların hakim olduğu, aralarında Diyarbakır’ında bulunduğu birçok ilde deniz, nehir ve havuzlarda serinlemek isteyen vatandaşlar boğulma tehlikesi ile karşılaşabiliyor. Doç. Dr. Mehmet Cihat Demir önemli uyarılarda bulundu.

AMİDA HABER - Yaz aylarının gelmesiyle birlikte serinlemek amacıyla deniz, nehir ve havuzlara yönelenlerin sayısı artıyor. Ancak bu eğlenceli aktivite, özellikle genç erkekler için büyük bir risk taşıyor. Doç. Dr. Mehmet Cihat Demir, boğulmanın genellikle sessiz ve hızlı bir şekilde gerçekleştiğini, suda çırpınan kişilerin nadir olduğunu belirtti. Genç erkekler, bu durumun en çok etkilenen grubu arasında yer alıyor.

Nasıl müdahale edilmeli?

diyarbakir-bogulma-vakalari.jpg

Doç. Dr. Demir, rüzgarlı veya fırtınalı havalarda yüzülmemesi gerektiğini vurgularken, boğulma vakalarının genellikle hızlı ve sessizce gerçekleştiğini belirtti. Bu nedenle, suda yüzen bireylerin hareketsiz kalması durumunda derhal müdahale edilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, çocuklar ve genç erkekler arasında boğulmanın yaygın olduğunu, 1-4 yaş arası çocuklarda kasıtsız yaralanmaya bağlı ölümlerin önde gelen nedeni olduğunu açıkladı.

Cankurtaran görev başında olmalı

diyarbakir-bogulma-olme.jpg

Boğulma olaylarının önlenebilir olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Demir, alınması gereken önlemleri sıraladı. Bunlar arasında kafa travması, nöbet, kardiyak aritmi, hipoglisemi, hipotermi, alkol ve uyuşturucu kullanımı gibi risk faktörleri yer alıyor. Ayrıca, yalnız başına yüzmekten kaçınılması gerektiğini, cankurtaranın görev başında olduğundan emin olunmasının önemli olduğunu belirtti. Tıbbi durumu olan bireylerin her zaman can yeleği giymesi gerektiğini de ekledi.

Yüzme dersleri verilmeli

Doç. Dr. Demir, yüzme bilmeyenlerin sayısının fazla olduğunu belirterek, yüzme derslerinin boğulma riskini yüzde 88 oranında azaltabileceğini söyledi. Ancak, yüzme eğitiminin denetimi azaltmak için bir bahane olmaması gerektiğini, her zaman yüzücülerin izlenmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, temel ilk yardım ve kalp masajı bilgisine sahip olmanın, boğulma vakalarında hayati önem taşıdığını belirtti.

Acil müdahale yöntemleri

bogulma-artti.jpg

Boğulma vakalarında yapılması gereken acil müdahaleler hakkında bilgi veren Doç. Dr. Demir, mağdurun ilk fırsatta sudan çıkarılması gerektiğini söyledi. Kurtarma nefesinin kişi sudayken yapılmasının önemli olduğunu belirten Demir, göğüs kompresyonlarının suda yapılmasının etkisiz olduğunu ifade etti. Ayrıca, hastanın ilk yönetiminin oksijen verilmesi olduğunu ve boğulma süresinin hayatta kalmanın belirleyici faktörü olduğunu belirtti.

Her yıl on binlerce kişi boğularak hayatını kaybediyor

arama-kurtarma.jpg

Dünya genelinde her yıl yaklaşık 360 bin kişinin boğulma nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Doç. Dr. Demir, bu sayının yaralanmaya bağlı ölümlerin yüzde 7'sini oluşturduğunu söyledi. Ayrıca, her ölümcül boğulma vakasına karşılık, ölümcül olmayan dört boğulma vakasının tıbbi yardıma başvurduğunu ve bu hastaların yarısının hastaneye yatış ve müdahale gerektirdiğini ifade etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.