Diyarbakır Vekilleri Kayyımın Taşınmazları Devretmesini Meclise Taşıdı
Diyarbakır Vekilleri Kayyımın Taşınmazları Devretmesini Meclise Taşıdı? DEM Parti Milletvekilleri Serhat Eren ve Halide Türkoğlu, Büyükşehir Belediyesi’nin bazı kurumları Milli Eğitim Müdürlüğü’ne tahsis edilmesini Meclis’e taşıdı.
Milletvekili Türkoğlu, Büyükşehir Belediyesi’nin 10 Ocak 2024 tarihli kararıyla, Ali Emiri Bilgi Evi, Merkez Bilgi Evi, Şehit Ali Gaffar Okan Akademi Lise, Temapark Kitap Kafe, Kardeşlik Parkı ve Kent Meydanı Kitap Kafe’nin İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne 25 yıllığına tahsis edildiğini ve taşınmazların hızlıca devrinin yapıldığını söyledi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle Meclis’e önerge veren Türkoğlu, şu soruların yanıtlamasını istedi:
“*Seçimlere sayılı günler kala taşınmazların hızlıca devrinin yapılmasını nasıl açıklıyorsunuz? Söz konusu taşınmazlar belediyeye bağlı kalınca ne gibi bir sorun oluşacaktır?
*Belediyeye ait taşınmazların devri yapılırken halkın onayı alınmış mıdır?
*Söz konusu taşınmazlar belediye bünyesinde olunca uygun ders çalışma alanları oluşturulamıyor mu? Öğrencilerin kitap okuma alışkanlıkları oluşturulamıyor mu?
*Bağlar ilçesindeki taşınmaz hangi gerekçe ile Maliye Hazinesi’ne ücretsiz devrediliyor?”
EREN’DEN İKİNCİ ÖNERGE
DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren de aynı konuya ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması istemiyle önerge verdi. Eren, şu soruların yanıtlanmasını istedi:
“*Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine ait kafe ve bilgi evlerinin, merkezi idare tarafından atanmış bir kayyım tarafından 25 yıllığına İl Milli Eğitim Müdürlüğüne devri bir hak gaspı değil midir?
*Yerel seçim hattına girdiğimiz günlerde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine ait taşınmazların devirlerinde hangi kamu yararı ve ilkesi bulunmaktadır?
*Taşınmazların devrine ilişkin kararlar hangi meclis kararıyla alınmıştır? Bu kararların alındığı meclis toplantısına katılan üyelerin kaçı yerel seçimlerde halk tarafından seçilmiştir?
*Diyarbakırlara ait olan hakların merkezi idareye devredilmesinin amacı nedir?
*Bu uygulamaların Türkiye’nin batısından ziyade Kürtlerin yoğun yaşadıkları yerlerde yapılmasının sebebi nedir?
*Türkiye’nin başka hangi kentlerinde belediyelere ait taşınmazlar bedelsiz olarak kurum ve kuruluşlara verilmektedir?
*Son 1 yıl içerisinde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine ait kaç tesis, kütüphane, taşınmaz, araç ve haklar başka kurumlara devredilmiştir? Bu taşınmazların maddi değeri ne kadardır?
*Kayyım atamasının yapıldığı 19 Ağustos 2019 tarihinden bu yana kaç kere belediye meclisi toplanmıştır? Bu toplantılara katılan belediye meclis üyelerinden kaçı yerel seçimlerde halk tarafından seçilmişlerdir?”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.