Diyarbakır: Yeni bir iklim, yeni bir atmosfer oluşacak

AMİDA HABER - Diyarbakır Valiliği, ‘Türkiye Yüzyılı Vizyonu, Türkiye Sohbetleri’ başlığı ile bir toplantı düzenledi. Kent sorunlarının masaya yatırıldı toplantıya Vali Murat Zorluoğlu, Cumhurbaşkanı Danışmanı Ayhan Oğan, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Ahmet Selim Köroğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Milletvekili Galip Ensarioğlu, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.
Açılış konuşması yapan Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, kentin geçmişten günümüze birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını hatırlattı.
Vali Zorluoğlu konuşmasında, “Diyarbakır, tarihin ilk çağlarından günümüze kadar, önemini hiç kaybetmeden varlığını sürdürebilmiş, insanlığın ortak birikimine eşsiz katkılar sağlamış, pek çok inanç, düşünce, bilim ve sanat anlayışına zemin oluşturmuş bir şehirdir. Şehrimizi daha da kıymetli yapan ise bu medeniyetlerin izlerinin hatırı sayılır bir bölümünün günümüze kadar gayet iyi korunarak taşınabilmiş olmasıdır.
Vali Zorluoğlu Diyarbakır’ın tarihi yerlerini tek tek saydı: İşte o yerler
12.500 sene öncesine giden Körtik Tepe, Çayönü, Silvan İlçesi’ndeki Hasuni Mağaraları, Ergani ilçesindeki Hilar Mağaraları, Amida Höyük, tarihi surlar, Hevsel Bahçeleri, Roma sınır karakolu Zerzevan Kalesi ve onun içindeki gizemli Mitras Tapınağı, Malabadi Köprüsü, 1000 yıllık 10 Gözlü Köprü, Çermik Kaplıcaları, Lice ilçesindeki Ashab-ı Keyf Mağarası, Eğil ilçesin’deki Kur’an-ı Kerim’de ismi geçen peygamberler Hz. Elyasa ve Hz. Zülküf’ün kabirleri, İslam dünyasında büyük bir önemi olan, beşinci harem-i şerif olarak nitelendirilen Ulu Cami, kilise, medrese, köprü, çeşme, kümbet, han, köşk ve konak var.
‘Diyarbakır Tarım ve hayvancılık şehridir’
Vali Zorluoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü, “Tüm bu değerler şehrimizin turizm potansiyelini göstermektedir ve hiç şüphe yok ki turizm bu şehrin kalkınmasında ve refahında önümüzdeki yıllarda çok daha önemli bir sektör haline gelecektir. Turizmle birlikte şehrimizin geleceğinde 2 ana sektörün daha çok belirleyici olacağını düşünüyoruz: tarım ve sanayi… Diyarbakır, 6,5 milyon dekar tarım arazisi, 4.5 milyon dekar sulanabilir, 1,5 milyon dekar sulanan arazisiyle bir tarım ve hayvancılık şehridir. Ancak başta Silvan Barajı olmak üzere devam eden sulama projeleri tamamlandığında mevcut üretimin 2-3 kat artacağı ve yarım milyona yakın ilave istihdam imkânı oluşacağı aşikârdır. O nedenle tarım ve hayvancılık yatırımları ilimiz için stratejik değerde olmaya devam edecektir.
‘22 bin kişi istihdam edilmekte’
Diyarbakır’ın son yıllarda hızla gelişen bir sanayi altyapısı vardır. Şu anda ikisi karma, biri tekstil ihtisas ve diğeri de tarıma dayalı besi ihtisas olmak üzere toplam 4 organize sanayi bölgesi bulunmaktadır. İlimizde ayrıca 4 adet de küçük sanayi sitesi vardır. Sadece şu bilgiyi paylaşayım: 2017 yılında 7.500 kişinin istihdam edildiği Diyarbakır OSB’de 2024 yılında yaklaşık 22.000 kişi istihdam edilmektedir.
‘Kırgınlıkları onaracak projelere ağırlık vermek gerekir’
Son kırk yılda yaşanan terör hadiseleri şehrin toplumsal yapısında ciddi kırılganlıklar oluşturmuştur. O nedenle başta çocuklar, gençler ve kadınlar olmak üzere bilhassa dezavantajlı kesimlere yönelik sosyal yaraları tedavi edecek, kırılganlıkları onaracak ve şehri rehabilite edecek sosyal projelere ağırlık verilmesi gerektiği kanaatindeyim.
Dünyanın adeta yeniden şekillendiği; sosyal, siyasal, ekonomik ve güvenlik alanlarında büyük değişimlerin yaşandığı bir zaman dilimindeyiz. Tek kutupluluktan çoklu merkezlerin inşasına doğru bir dönüşümün hem sancılarını yaşıyor, riskleriyle mücadele ediyor hem de fırsatlarını değerlendirmeye çalışıyoruz. İşte Sayın Cumhurbaşkanımızın “Dünya beşten büyüktür” vizyonu ve “Türkiye Yüzyılı” hedefleri, ülkemizi bu yeni dünya düzeninin kurucu aktörlerinden biri olmaya çok yaklaştırmaktadır.
‘Muazzam bir potansiyel bulunmakta’
Güçlü siyasi ve idari kurumlarıyla, etkili yerel dinamikleriyle, meslek odaları ve STK’larıyla, Diyarbakır’ın Türkiye Yüzyılı hedeflerimize ulaşmada muazzam bir destek verme potansiyeli bulunmaktadır. Bu anlamda alanında kendini kanıtlamış çok değerli devlet ve siyaset adamları ve müstesna düşünce insanlarının katılımıyla bugün Diyarbakır’da gerçekleştirdiğimiz Türkiye Sohbetleri programını çok kıymetli buluyorum” ifadelerini kullandı.
‘Diyarbakır’ın Türkiye yüzyılına katacağı çok şey var’
Daha sonra söz alan AK Parti Genel Başkan yardımcısı Hüseyin Yayman ise, Diyarbakır’ın tarihi ve önemli bir kent olduğunu söyledi. Sivil toplum örgütlerinin temsilcilerini dinlemek için geldiklerini belirten Yayman, “Türkiye’nin vizyonunu konuşmak, bunu Diyarbakır’dan başlatmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü Diyarbakır’ın tarihi, kültürü ve kimliği çok önemli. Bir ata sözü vardır. ‘Ne kadar ileri gitmek istiyorsanız o kadar geriye bakmalısınız’. Evet gerçekten Diyarbakır’ın Türkiye 100 yılına Türkiye vizyonuna katacağı çok büyük katkıların olduğunu belirtmek isterim” dedi.
‘Dünyaya heyecan veriyor’
Silvan baraj projesinin tamamlanmasıyla Diyarbakır’ın tarım açısından önemli bir marka haline geleceğini söyleyen Yayman, “Proje bittiğinde Diyarbakır ovasında sulanmadık bir karış toprak kalmayacak. Diyarbakır’ın tarım potansiyeli Türkiye’ye ve dünyaya heyecan veren işlerden bir tanesi. Tarih ve sanat açısından da kent çok önemli bir yere sahip. Orta Doğu’da bir düzen sağlandığında Diyarbakır’ın ne kadar büyük bir potansiyele sahip olduğunu ve bütün bölgeyi besleyecek tarıma, ticarete sahip olduğunu hep beraber göreceğiz. Terörsüz Türkiye ile beraber bölgede başta turizmden ticarette ekonomide ve normal yaşamda devrim sayılabilecek gelişmelerin olacağını hep beraber göreceğiz. Sadece Diyarbakır surları dahil ne kadar büyük bir tarihsel mirasa sahip olduğumuzu göstermesi bakımından çok çok önemlidir. “
‘Yeni bir oluşum, yeni bir iklim’
2015 çözüm sürecinin bozulmasıyla bölgedeki güzel iklimin değiştiğini hatırlatan Yayman, “Devlet Bahçeli beyefendinin başlattığı ve cumhurbaşkanımızın kararlılıkla sürdürdüğü terörsüz Türkiye hedefi gerçekleştiğinde sadece Diyarbakır için değil sadece bölge için değil Türkiye’miz için ve bölge için tüm Orta Doğu için inanılmaz yeni bir oluşum, yeni bir iklimin, yeni bir atmosfer oluşacağını söylemek isterim” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.