Diyarbakır’da 1 ayda 669 bin metreküp su tasarrufu
Berivan Kılıç /Hamza Özçelik
Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürü Fırat Tutşi, su tasarrufu tedbirlerini sonuçlarını açıkladı. Kayapınar ilçesindeki DİSKİ İçmesuyu Arıtma Tesisinde yerel ve ulusal basın mensuplarıyla bir araya Tutşi, 1 ay boyunca yapmış oldukları su tasarrufu kampanyaları sonucunda 669 bin metreküp su tasarruf ettiklerini söyledi.
‘Diyarbakır hızla gelişerek büyüyor’
Diyarbakır’ın yaptıkları hizmetlerin alt yapı ve üst yapı yatırımlarıyla her geçen gün hızla gelişerek büyüdüğünü kaydeden Tutşi, “Altyapı çalışmalarımızla tüm şehrimizi bir ağ gibi örüyor ve yürütüyoruz, depolarımızla, pompa istasyonlarımızla su temininin güvenliğini sağlıyoruz. Atıksu Arıtma tesislerimizle çevreyi koruyor. Enerji tesislerimizle ve tüm çalışanlarımızla şehrimize ihtiyacın üstünde temiz ve kesintisiz içme suyunu, tüm Diyarbakır’ımızın kullanımına sunuyoruz. İçme suyu arıtma tesisimiz ve temin merkezlerimiz 3m³/sn’ye göre projelendirilmiştir. Günlük 280.000 m³’ün üzerinde temiz su üretiyoruz. Ortalama 22.000 m³ suyu da Gözeli yeraltı su kaynağımızdan sağlıyoruz. Bu da demek oluyor ki biz günlük 302.000 m³ su üretiyor;338.899 abonemize 1.040.000 hemşerimize her gün kesintisiz temiz içme suyu temin ediyoruz, edebiliyoruz” dedi.
‘Kayıp kaçak oranını %48.89’dan %34.64’e indirdik’
Diyarbakır merkezde Son iki yılda kayıp kaçak oranını %48.89’dan %34.64’e indirdiklerini kaydeden Fırat Tutşi şunları kaydetti;
“DİSKİ olarak, son 2 yılda yaptığımız tüm işlerimizde Diyarbakır’ımızın suyunu en doğru biçimde yönetmeyi, yeni ve sürdürülebilir bir su bilinci oluşturmayı, bugün ve gelecek için sorumluluğumuz bildik. Son iki yılda kayıp kaçak oranımızı Diyarbakır Merkezinde %48.89’dan %34.64’e indirdik. Yani günlük 23.000 m3 suyumuzu kurtarmış bulunmaktayız ve bu çalışmalara devam etmekteyiz. Küresel ısınmanın gündemde olduğu yağış rejimlerinin değiştiği ve aşırı sıcaklık ile kuraklığın yaşandığı ve bunların etkilerinin bölgemiz ve ilimizde de yoğun hissedildiği bir süreç yaşıyoruz. Bu vesile ile suyun önemine dikkat çekmek ve suyun verimli kullanılmasını teşvik etmek, gelecek nesillerimize temiz, sağlıklı ve yeterli suyun ulaştırılabilmesi için şimdiden alınması gerekli tedbirlere dikkat çekmek için barajımızda yeterli su olmasına rağmen ilimizde bir dizi tedbirler aldık. Su tasarrufu kampanyasıyla suyumuza sahip çıkma seferberliği başlattık. Tasarruf çağrımızı yaptığımız günden bu yana gerek evlerimiz gerek işyerlerimizde kampanyamızı can kulağıyla dinleyen ve uygulayan Diyarbakırlı hemşerilerime Diski Genel Müdürlüğü olarak hem şahsım hem kurumum adına teşekkürlerimi sunuyorum.”
Su tasarrufu konusunda alınan tedbirler
Su tasarrufu konusunda yapmış oldukları kampanyanın sonuçlarını açıklayan DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi şunları kaydetti;
“Kampanyaya başladığımız günden bu güne geçen 56 günde neler yaptık ve elde ettiğimiz sonuçları sizlerle paylaşacağım. İlk olarak yeşil alanlara yönelik site yöneticileri ve Belediyelerimizin park bahçe yetkilileriyle bir araya geldik. Alınması gereken tedbirleri konuştuk ve hayata geçirdik. İkinci olarak her haneden günlük 10 litre su tasarrufu yapılmasını istedik, kadınlarımız bu kampanyamıza büyük katkı sağladı, annelerimiz kardeşlerimize bu duyurumuz ulaştı ve evlerinde su kullanımını kısıtladılar. Yeni nesillere suyun kullanımı konusunda 21 İpucu ile nasıl tasarruflu olunması gerektiğini sunduk. Ev hanımlarına, çalışan kadınlarımıza ve çocuklarına tesislerimizi gezdirip Suyun Evlerimize ulaşma yolculuğunu anlattık ve anlatmaya devam ediyoruz. Ağustos ayı boyunca işyeri önü ve kaldırımların yıkanmaması ve hortumla sulamalarının yapılmaması tedbirlerini aldık. Bunun sonucunda depolarımızdaki doluluk oranının arttığını hep beraber müşahede ettik. Akaryakıt istasyonlarındaki oto yıkama faaliyetlerini, oto yıkama ve halı yıkama işyerlerinin su tüketimlerini birkaç gün süreyle durdurduk.
‘669.000 m³ suyumuz tasarruf edilmiştir’
1 ay süresince yaptığımız kampanyanın sonuçlarına gelecek olursak; Evlerimizde 10 lt/gün olarak yapılan su tasarrufuyla 330.000 m3, yeşil alan sulamalarında 190.000 m3, hortumla sulamada 105.000 m3, oto yıkamalarda 35.000 m3, halı yıkama fabrikalarında 9.000 m3 olmak üzere 669.000 m³ suyumuz tasarruf edilmiştir. 219 Akaryakıt İstasyonu, 620 İşyeri ve 89 duyarlı vatandaşımızın uyarı ve yönlendirmeleriyle gidilen noktalar olmak üzere toplam 928 denetim yapılmıştır. Bu sonuçlardan da görüldüğü gibi tedbirlerimiz ve bilinçli kullanım sonucunda başlattığımız kampanyamıza geniş katılım olmuştur. Bizler aldığımız her tedbirde suyumuza sahip çıkma anlayışı içinde bulunduk, Diyarbakır merkezinde yaptığımız planlı su kesintileriyle suyun önemini, her vatandaşımızın ihtiyacı kadar su kullanmasını ve su kullanma bilincinin oluşması doğrultusunda hareket ettik.
‘Suyumuzun sınırsız değil’
Bugün itibariyle kampanyamızın sonuna gelmiş bulunmaktayız. Su Tasarruf Bilincini oluşturmak için var gücümüzle çalışmaya devam etmeliyiz. Sadece 1 değil yılın 12 ayında aynı bilinci aşılamak, geliştirmek ve yaygınlaştırmak yönünde çalışmalarımız tüm hızıyla devam etmelidir. Su tüketimi konusunda ne kadar tasarruflu olursak yarınlara bırakacağımız su da o kadar fazla olacaktır. Suyumuzun temiz, kaliteli ve sağlıklı musluktan içilebilir olarak ulaştırmada sorumlu bizler, korumakla da sizler sorumlusunuz. Hepimiz sorumluyuz. Sevgili Arkadaşlar; son verdiğimiz kampanyayı duyurduğunuz için sizlere de teşekkür ederim. Suyumuzun sınırsız olmadığını ve tedbirler almamız gerektiğini tüm Diyarbakır’ımıza duyurmamıza olanak sağladığınız için ve bizlere yardımcı olduğunuz için sizlere saygılarımı sunuyorum. Memnuniyetle ifade ediyorum ki tüm Diyarbakırlı hemşerilerimiz kampanyamıza yoğun destek ve ilgi göstermişlerdir. Bu yüzden hepinizin huzurunda tekrar tüm hemşerilerimize sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum ve tasarruf konusunda duyarlılıklarının devamını diliyorum.
‘Suyumuza sahip çıkmalıyız’
Diski Genel Müdürlüğü olarak Su kaynaklarımız olan Dicle Barajı ve Gözeli yeraltı suyu kaynağımız ve diğer su temini yaptığımız yeraltı sularımızı, yaptığımız yatırımlar ve ürettiğimiz projelerle doğru ve kesintisiz bir biçimde ulaştırmanın geleceğe bir mirası taşımak olduğunun sonsuz inancı içindeyiz. Suyumuza sahip çıkmanın her birimizin sadece vatandaşlık görevi değil insani bir yükümlülüğü olduğunun da bilinmesini isterim.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.