Diyarbakır’da 4 aydır ev hapsinde: İddianame hazırlanmadı
AMİDA HABER - 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’nda işletmesinde Kürtçe hizmet vereceğini duyurduktan sonra gözaltına alınan ve ev hapsi cezası verilen Pîne Kafe’nin işletmecisi Ramazan Şimşek, halen evinden çıkamıyor. 4 aydır Şimşek hakkındaki iddianame hazırlanmadı.
‘Süreç uzatılıyor’
Amida Haber’e konuşan Ramazan Şimşek, “Mevcut durumda dosyaya ilişkin herhangi bir gelişme yok. Dosya olduğu gibi savcının önünde duruyor. Şimdiye kadar çoktan iddianamenin hazır olması gerekirken herhangi bir adım atılmadı. Kaldı ki tutuklama propaganda üzerine oluşturuldu. Propagandanın maksimum ceza talebi ve yatarı da çok düşük. Buna rağmen 4 aya yakındır dosyada herhangi bir gelişme göremedik. Dava açılması durumunda mevcut kararın kalkmasını, berat bekliyoruz. Bir cezalandırma yöntemi olarak savcılığın bunu uzattığını düşünüyorum. İddianameyi hazırlanmayarak bu süreç uzatılıyor” dedi.
‘Sebepsiz yere toplumdan izole, evde hapis kalıyoruz’
Sebepsiz yere 4 aydır sosyal hayattan kopuk, ilişkilerden izole edilmiş bir şekilde yaşadığını belirten Şimşek, yaşadıklarını şöyle aktardı: “Bir irade ortaya koyuyorsun. Bunu kendi kendine yapıyorsun. 4 aya yakın bir süredir bu sürecin tamamlanması için sabırla bekliyoruz. Olumlu olumsuz yansımalar elbette ki oldu. Bir iş yerimiz var ve iş yerimize ilişkin çalışmamız gerekiyor. İşimizi yapamaz duruma geldik, üretimden koptuk. Üretimden kopmak bir noktadan sonra sıkıcı gelir, zor gelir ve burada elimden geldiğince bir şekilde bu süreç kendimce değerlendirmeye çalışıyorum. Zamanı öldürmemeye çalışıyorum ama sonuç itibariyle toplumsal bir varlık olarak insan toplumsal yaşamın içerisinde olması gerekiyor. Sebepsiz yere toplumdan izole, evde hapis kalıyoruz. Herhangi bir gerekçe yok, gerekçe ana dilimde hizmet vermiş olmamdır. Bundan daha absürt, bundan daha anlaşılamaz bir durum olamaz.”
‘Bomba atanların soruşturması bir ayda tamamlanıyor’
Diyarbakır’daki kafeye ikinci saldırı: Sahibinin kolu kırıldı!
Son dönemde Diyarbakır’da kafelere gerçekleştirilen saldırılara ilişkin de konuşan Şimşek: “Bir yandan bir kafeye bomba atılıyor ve bomba atanların soruşturma süreci bir ayda tamamlanıyor, adli tıp raporları dahil ve tahliye gerçekleşiyor. Ardından tekrar aynı kişilerden bir saldırı gerçekleştiriliyor ve tekrardan bırakılıyor. İçinde şiddet var, içinde korku, yağma var, içinde her türlü suç teşkil edebilecek durumlar var ama bir bırakılma durumu söz konusu. Diğer taraftan çok doğal çok insani bir durum var” dedi.
‘Değerlerini korumaya çalışan mekanlar kapatılsın’
Şimşek, kafelerin Diyarbakır’da getirilmek istenen duruma atıfta bulunarak şöyle dedi: “Kafeleri, iki noktada görmek gerekir: Bir, kafelerin bir sosyal yaşam alanı olarak görülmesi ve oradan kendi kültürlerini, değerlerini, ortak biçimde etkinliklerle yaşatan biçim var. Diğer tarafta da tamamıyla yozlaştırılmaya, toplumun kendi öz değerlerinden koparmaya çalışan bir yaklaşım var. Bu konuda lafı edilen, sokakta ifade edilen, hatta uyuşturucu biçiminde gündeme gelen yerler varken, onlara ilişkin herhangi bir tutumunu görmüyoruz. Aynı şekilde kültürel içerikli etkinlikler yapan, toplumun kimliğine, değerlerine hitap eden çalışmalar yapan kafelere bir tutum görüyorum. Pine Kafe de böyle bir şeyle karşılaştı. Amed'de birkaç kafe daha böyle durumlarla karşılaştı. Bombalı saldırıyla karşı karşıya kalan kafe oldu. Burada bir politika olduğunu düşünüyorum. O toplumun kimliğini, kültürünü, değerlerini korumaya çalışan mekanlar kapatılsın, çalışmasın. Böyle toplumun kültürel yapısını bozabilecek, dejenere edebilecek, yozlaştıracak yerler çoğunlukta olmasını istemiyorlar. Bu şekilde toplum kontrol edilebilir hale gelsin istiyorlar.
‘Kürt topluluğu diline sahip çıkacaktır’
Sürecin sonlanması, davanın açılması ve görülmesi gerektiği belirten Şimşek, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Ortada bir suç yok. Kendi anadilinde hizmet vermeye çalışan bir çaba var. Bu zenginliği ifade eder. Anadolu Mezopotamya halkları birçok kültürü içinde bulunduran halklar. Burada dil zenginliği çok önemli, çok belirleyici. Tükenen, ortadan kaybolan birçok dil var Anadolu'da. Kürtçe böyle bir şeyler karşı karşıya gelmeyecek, buna inanıyoruz. Kürt topluluğu kendi diline sahip çıkacaktır. Biz de böyle yapmaya çalıştık. Toplumsal sorumluluk gereği dilimize sahip çıkıp kendi işletmemizde birinci dil olarak belirledik ve bunda ısrarcı olduk.”
Ne olmuştu?
Diyarbakır'da ‘Kürtçe kafenin’ sahibi hapsedildiği evinde konuştu
Diyarbakır’ın Yenişehir İlçesi’ndeki Sanat Sokağı’nda Pîne isimli kafenin işletmecisi Ramazan Şimşek, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’ndan sonra yaptığı açıklamada, kafede artık hizmetlerin sadece Kürtçe verileceğini duyurmuştu. Kürtçe hizmet sunacağını açıklayan Ramazan Şimşek, sosyal medyada linçe maruz kalmış, hedef gösterilmişti. 29 Mayıs tarihinde iş yerine yapılan polis baskınında göz altına alınmış, ardından Mahkeme, Şimşek’in ayağına elektronik kelepçe takarak, ev hapsi vermişti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.