Diyarbakır’da 500 yıllık hamam depo oldu!

Diyarbakır’da 500 yıllık hamam depo oldu!
 Muhabir
Diyarbakır’da 500 yıllık hamamı Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden devralan girişimci, maddi imkansızlıklar nedeniyle işletme açamayınca, hamamı depo olarak kullanmaya başladı.

AMİDA HABER - Diyarbakır’da yaşayan girişimci Mehmet Gündüz, 4 yıl önce Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden kentin 500 yıllık hamamı olan Kadı Hamamı’nı devraldı. Kentin tarihi ilçesi Sur’daki hamamda, kafeterya ya da restoran açmayı planlayan Gündüz, maddi imkansızlıklardan dolayı projesini hayata geçiremedi.

‘30 yıl önce kadın hamamı idi’

sur1-002.jpeg

Hamamın yan tarafından fırın işleten Gündüz, kafeterya ya da restoran projesi yarım kalınca, hamamı, fırında kullandığı malzemelerin deposu olarak kullanmaya başladı. Amida Haber’e konuşan Mehmet Gündüz, hamamın harabe hale geldiğini ve 30 yıl öncesine kadar kadın hamamı olarak kullanıldığını belirtti.

sur2-002.jpeg

Restorasyon çalışmaları tamamlanan hamamı devraldığını belirten Gündüz, “Restorasyon çalışmaları yapıldı, fakat tam anlamıyla başarılı olamadı. Bu yüzden yap-işlet-devret modeliyle burayı aldık ve çalışmaların yüzde 90'ını tamamladık. Yaklaşık 39 yıl bu yapıyı elinde tutmamız gerekiyor" dedi.

‘Maddi kaynağı bulamıyoruz’

sur6.jpeg

Gündüz, hamamın kültürel ve mimari yapısının kafe olarak kullanıma daha uygun olduğunu düşündüğünü ve bu nedenle hamamı kafe olarak kullanmayı planladığını ifade etti. Ancak, projeyi hayata geçirebilmek için gereken maddi kaynağın bulunamamasının işlerini zorlaştırdığını belirten Gündüz, şöyle konuştu: “Hamamın döşemesi ve tarihi dokusuna uygun şekilde dizayn edilmesi için yaklaşık 2 milyon TL gerekiyor. Reklam maliyetleri ile birlikte toplamda 2.5 milyon TL'lik bir bütçeye ihtiyaç var. Şu an bu miktarı karşılayacak durumda değiliz, bu yüzden küçük adımlarla başlamayı düşünüyoruz” dedi.

Diyarbakır’daki Kadı Hamamı’nın tarihçesi

sur7.jpeg

Diyarbakır’ın Sur İlçesi’ndeki Kadı Hamamı, 481 yıllık tarihi ile göz dolduruyor. 1543-1544 yıllarında inşa edildiği tahmin edilen ve Kadı Camii ile eş zamanlı olarak yapılan hamam, uzun yıllar kullanıldıktan sonra kaderine terk edilmiş durumda.

sur4.jpeg

Hamam, 2009-2010 yıllarında yapılan restorasyon sırasında bazı değişikliklere uğradı; özgün seki ve kurnaları kaldırıldı, ancak bu restorasyon da hamamın tamamen ihyasını sağlayamadı. Zamanla harabeye dönen yapı, Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından 39 yıllığına özel bir girişimciye devredildi.

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum