Diyarbakır’da artan maliyetler karşısında gençler evlenemiyor

Diyarbakır’da artan maliyetler karşısında gençler evlenemiyor

Kaynak:Muhabir: Zelal Sinayiç

Sıcaklıkların artmasıyla birlikte evlilik sezonu başladı. Ancak artan maliyetler evlenme hayali kuran çiftlere ciddi zorluklar yaşatıyor. Yeni evlenecek olan bir çift, milyonlarca bir bütçe ayırması gerekiyor.

AMİDA HABER - Özellikle sıfırdan ev kuracak çiftler için maliyetler ciddi boyutlara ulaştı. Evlenmek isteye bir çiftin, ev dışında bir milyon liranın üzerinde bir bütçeye ihtiyacı var. Bu fahiş fiyatlar evlenmek isteyen çiftleri zor durumda bırakıyor.

evlilik-1.jpeg

Yüksek maliyetler nedeniyle aileler ya büyük borçlar altına giriyor ya da yüksek faizli kredilere başvuruyor. Evlendikten sonra da yıllarca borç ödemek zorunda kalıyor ve bu durum aile ilişkilerini olumsuz etkiliyor. Hatta hazırlık aşamasında gerilimler daha da artıyor aileler ve çiftler arasında çıkan anlaşmazlıklar çoğu çifti evlilik kararından dönmesine neden oluyor.

evlilik-2.jpegBazı çiftler, yüksek maliyetlerle başa çıkmak için indirim günlerini takip ediyor, alışverişini ona göre yapıyor. Ancak indirim günlerinde yaşanan izdihamlarla da boğuşmak zorunda kalıyorlar.

Bir evlilik için gerekenleri ve maliyetleri Amida Haber olarak sizler için derledik.

evlilik-6.jpeg

Evlilik için gerekenler ve maliyetleri

*Bir gelinin düğün için vazgeçilmezi olan gelinliklere son bir yılda yüzde 50'nin üzerinde bir zam geldi. Geçen sene gelinlik fiyatları 20 binden başlıyordu. Geçen sene en fazla 30 bin iken bu sene 50 bine çıktı.

* Bir düğün masrafında en büyük masrafı hiç kuşkusuz altın ilk sırada yer alıyor. 200 gram altın için 500 bin ayırmak gerekiyor.

* İki günlük düğün ve kına için düğün salonları 50-60’den başlıyor. Düğün salonunun büyüklüğü, konumu ve ekstra paketleriyle fiyatlar çok daha artabiliyor.

* Son bir yıl içerisinde beyaz eşyaya yüzde 200’ün üzerinde bir zam yaşandı. Beyaz eşya için en az 100 bin, iyi olursa 200 binin üzerine de çıkabiliyor. Geçen sene 30-40 bine satılan çeyiz set bu sene 100 binin üzerine çıkıyor.

* Yeni evlenen çiftler için alınması gerekenler arasında yatak odası, oturma odası, televizyon ünitesi üçlü mobilya takımı için ortalama 140 ila 150 bin gözden çıkarmak gerekiyor. Geçen seneye oranla mobilya da yüzde 200 bir fiyat farkı var.

* Kına malzemeleri için 3 ila5 bin lira, damatlık için en az 10 bin ayırmak lazım. Evde ki mutfak eşyaları, perde, halı vb. diğer parçalar için ayrı bir bütçe ayırmak gerekiyor.

evlilik-5.jpeg

Ailelerin destek vermesi lazım’

2 yıl önce evlendiğinde çok zorluklar yaşadığını anlatan bir kent sakini, ailelerin gençlere maddi olarak destek olması gerektiğini söyledi. Yurttaş: “Herhangi bir sorun yaşamıyorum. Ben ve eşim çalışıyoruz. Ben 2 yıl önce evlendim. Ciddi manada masrafım oldu. Şu anki gençlerimize Allah yardım etsin diyorum. Ailelerin de bunlara destek vermesi lazım. İki taraf için de elini vicdanlarına koyup destek vermesi lazım. Hem maddi hem manevi anlamda. Özellikle kız tarafı çok ciddi altın istiyor. Doğal hakkıdır, kendini güvence altına almak istiyor ama altın o evliliği kurtaramaz. Teminat olarak görüyorlar. Onu kurtaramaz, huzurlarına baksınlar, ailelerde bunlara destek olsun” diye konuştu.

evlilik-4.jpeg

‘Maddi koşullar nedeniyle evlenmeye girişmekten korkuyoruz’

8 yıldır beraber olan Songül ve Nurullah çifti maddi durum yetersizliğinden kaynaklı yıllardır evlenemiyor. Çift: “Maddi koşullar nedeniyle biz daha temel, fizyolojik ihtiyaçlarımızı karşılayamazken evlenmeye girişmekten korkuyoruz. Evlenmeyi çok istiyoruz fakat maddi gücümüz yetmediği için evlenemiyoruz. Bizim toplumda hem ev hem altın hem ev masrafı tamamı erkeğin sorumluluğunda. Asgari ücretle çalışınca bunları karşılamak çok zor. İleriki süreçlerde geçinme sıkıntısı yaşama korkusu var. Erkekte bunları toplumsal baskıları göz önüne aldığı zaman evlenmeye girişmekten korkuyor. Biz şu an evlenmeye kalkışsak ev alsak 3 milyonun üzerinden bir bütçe lazım. Buranın düğünleri de çok da masraflı ve misafirleri de çok daha fazla. Alışa gelmiş bir kültür var ve kırmak çok zor. Evlenen çiftler için devletin maddi olarak destek olması gerekir. Ev alacaksa düşük faizli krediler verilmesi lazım. Eskiden aile büyükleri çocuklarına yardımcı oluyordu. Fakat aileler şu an geçimini sağlayamıyor. Bir baba emekli maaşıyla nasıl çocuğuna yardımcı olacak. O yüzden gençler kendi çabalarıyla evlenmek zorunda kalıyor” diyerek yaşadıkları sıkıntıları anlattı.

‘Bir ev 4 milyon olmuş’

18 yıldır evli olmasına rağmen borçlarının bitmediğini ifade eden Ercan, her şeyin maddiyat olduğunu ifade etti. Ercan: “Ben 18 yıldır evliyim. Bir ev 4 milyon olmuş. Bir milyon şu an 100 milyar gibi. Şimdi bir ev aldığın zaman 2 buçuk 4 milyona arasıdır. Altın fiyatları artmış. Diyarbakır’da altın olmazsa evlenemezsin. Ondan sonra ev alacaksın diyorlar, ondan sonra herkesin araba var bizim araba yok. Bugün en kötü araba 250 milyar gençler nasıl evlensin. Eskiden insanlar çocuk temiz midir, namazına niyazında mıdır ona bakılırdı. Şu an evi var mı, arabası var mı ona bakılıyor. Ben 18 yıldır evliyim, hala derdim, eksiğim bitmiyor. Her şey altınla bitmiyor. Her şey eşyayla bitmiyor. Evin huzuru önemlidir. Kıza borca girer altın alırsın. Bir altıncı arkadaşlar getirirsin ama yarın o borcu kapatmak zorunda kalacaksın. Her şey maddiyat olmuş” diyerek var olan duruma sitem etti.

Haber: Zelal Sinayiç

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.