Diyarbakır’da bir ilk: Yerli Tohum Kütüphanesi kuruluyor

Diyarbakır’da bir ilk: Yerli Tohum Kütüphanesi kuruluyor

Kaynak:DBB Basın

Diyarbakır’da yerel tohumların üretilmesi, korunması ve üretimde kullanılarak çoğaltılması amacıyla Tohum Kütüphanesi kurulacak. Çalışmalar başladı.

AMİDA HABER - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı, Agroekoloji İklim Okulu bünyesinde oluşturacağı Tohum Kütüphanesi’nin startını verdi. Kurulacak Tohum Kütüphanesi ile yerel tohumların toplanması, korunması ve yeniden üretimde değerlendirilmesi hedefleniyor. Tohum Kütüphanesi sayesinde hem toplanan tohumlarla kütüphane zenginleştirilecek hem de gelecek nesillere önemli bir miras bırakılması amaçlanıyor.

Büyükşehir’den yapılan açıklamada, Diyarbakır’a kazandırılacak Tohum Kütüphanesi, daire başkanlığının Kayapınar ilçesindeki yerleşkesinde tamamen doğal malzemeler kullanılarak kerpiçten inşa edileceği belirtildi.

diyarbakir-tohum-kutuphanesi.jpg

‘Tohumlar köylerden toplanacak’

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Agroekoloji İklim Okulu Koordinatörü Bişar İçli, 2025 Mart ayında açılacak olan kütüphanenin kerpiçten inşa edileceğini belirterek, kütüphanede yerel tohumların toplanacağını, çoğaltılacağını ve paylaşılacağını söyledi.

İçli, “Yerel tohumları köylerden toplamayı hedefliyoruz. Özellikle Mezopotamya’ya özgü yerel tohumların toplanması ve paylaşılmasını amaçlıyoruz” dedi.

tohum-kutuphanesi.jpg

Çiftçilerle işbirliği yapılacak

Yerel tohumların giderek yok olduğunu ve mevcut tohumların büyük ölçüde şirketlerin tekelinde bulunduğunu dile getiren İçli, bu girişimle sağlıklı gıdaya ulaşmayı hedeflediklerini vurgulayarak, kırsal bölgelerde yerel tohumları yeşerten veya çoğaltan çiftçilerle iş birliği yapacaklarını ve bu tohumları yeniden bir araya getireceklerini ifade etti.

Agroekoloji İklim Okulu Koordinatörü Bişar İçli: “Asıl amacımız sağlıklı gıdaya ulaşmaktır. Agroekoloji alanımızda hiçbir şekilde kimyasal ilaç kullanmadan, doğal ve geleneksel yöntemlerle üretim yapmayı hedefliyoruz. Kendi kültürel tarım sistemimizle bu süreci yöneteceğiz.” diye konuştu.

tohum-kutuphanesiaa.jpg

‘Tohumun bir kimliği olacak’

Tohumların yerel özelliklerini ve coğrafi adaptasyonlarını sağlamanın önemine dikkat çeken İçli, sözlerine şöyle devam etti: “Her tohum her yerde yeşermez. İklim, toprak ve hava koşulları gibi faktörler tohumun gelişimini doğrudan etkiler. Bu kütüphanede tohum çeşitlerini arşivlemeyi, kimliklerini ve tarihsel bilgilerini oluşturmayı amaçlıyoruz. Hangi tohumun nereden, ne zaman ve kimin tarafından üretildiği gibi bilgiler bizim için çok önemli. Tohumun bir kimliği olacak ve bu, tarihsel bir hafıza niteliği taşıyacak. Bu bilgiyi toplumla paylaşmayı önemsiyoruz.”

‘İlgili kurumlarla işbirliği yapmak istiyoruz’

tohum-kutuphanesi444.jpg

İçli, Diyarbakırlı çiftçilere ve yerel tohumlara sahip kurumlara çağrıda bulunarak, “Halkımızın bu dayanışmaya destek sunmasını bekliyoruz. Özellikle çiftçi arkadaşlarımızın ellerindeki yerel tohumları bizimle paylaşmaları çok değerli. Ekoloji dernekleri ve diğer ilgili kurumlarla da iş birliği yapmayı hedefliyoruz. Ayrıca tohumlar kargo yoluyla gönderilirse masrafları biz karşılayacağız.” dedi.

İletişim adresleri

Tohum Kütüphanesine destek sunmak isteyenlerin 0412 229 48 80 – 4701 numaralı telefon veya [email protected] adresine e-posta göndererek iletişime geçmeleri istendi.

Kayapınar ilçesindeki (Diclekent Bulvarı, Talaytepe Mahallesi 4007/2 Sokak No:4, DİSKİ Arıtma Tesisi Yanı) İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığında da başvurular alınacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.