Diyarbakır’da buğday ‘kelepire’ düştü: Çiftçi zararda!
AMİDA HABER - Yaklaşık 4 milyon 300 bin dekar alanda üretilen hububat ve bakliyatta hasat dönemi sona erdi. Geçtiğimiz yıl 799 bin ton olarak gerçekleşen buğday rekoltesinin, yeterli yağışlar sayesinde 1 milyon 200 bin tona ulaşması bekleniyordu. Ancak aşırı yağışın buğdaydaki protein oranını düşürmesi, çiftçilerin buğdayı istediği fiyata serbest piyasada satamamasına neden oldu.
Tarım ve Orman Bakanlığı, TMO 2024 hububat alım fiyatlarını açıkladı. TMO makarnalık buğday için ton başına 10 bin, ekmeklik buğday için ton başına 9 bin 250 ve arpa için ton başına 7 bin 250 lira ödeme yapacak.
‘Çiftçiler bu sene hüsran halde’
Diyarbakır Ziraat Odası Başkanı Cevat Delil, bu yıl çiftçilerin ciddi bir hayal kırıklığı yaşadığını belirtti. Delil, "Türkiye'deki buğdayın yüzde 25'i Diyarbakır'da üretiliyor. Geçen yıl buğday fiyatları 8-9 lira arasında seyrederken, bu yıl 10 liradan satışa çıkartıldı. Buğday çiftçiler bu sene hüsran halde. Bu sene çok fazla yağış aldığımız için buğdayda protein düşüktü. Piyasada buğday gitmeyince çiftçiler daha düşük fiyata buğdaylarını ofise satmak zorunda kaldı. Böyle olunca da Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) buğdayı geçen yılki fiyatlarla, 8-9 liradan satın aldı" dedi.
‘İstediğimiz zammı alamadık’
Normal şartlar yüzde 12-14’lik bir zam taleplerinin olduğu belirten Delil: “Buğdayda talep ettiğimiz fiyatı alamadık. Verilen zam oranlarına bile çiftçiler buğdayı satamadı. Buğday üreticilerinin bu yıl yaşadığı ekonomik kaybın, gelecek yıllardaki tarım planlamalarını da olumsuz etkileyecek. Çiftçiler büyük bir zarara uğradı” diye konuştu
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.