Diyarbakır’da dev proje: İçinden denizaltı geçebilecek
Kaynak:İhlas Haber Ajansı
AMİDA HABER - Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Silvan Sulama Tüneli’nin kazı işlemlerinin resmen başladığını açıklayarak, projenin hem bölge hem de ülke ekonomisi açısından tarihi öneme sahip olduğunu vurguladı. Bakan Yumaklı, "Silvan Projesi ile toprak canlanıyor, bölge kalkınıyor" dedi. Toplam maliyeti 255 milyar lirayı bulan proje ile 305 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.
Milli ekonomiye yıllık 30 milyar lira katkı
Yumaklı, tamamlandığında milli ekonomiye yıllık 30 milyar lira katkı sunacak tünelin, GAP kapsamında hayata geçirilen en kapsamlı altyapı projelerinden biri olduğunun altını çizdi. Tünelin devreye girmesiyle birlikte Diyarbakır başta olmak üzere bölgedeki verimli araziler suyla buluşacak.
İçinden denizaltı geçebilecek büyüklükte
Tarım ve Orman Bakanlığının yayımladığı teknik bilgilere göre Silvan Sulama Tüneli, 10 metre çapıyla içinden TCG Doğanay isimli denizaltının geçebileceği genişlikte inşa ediliyor. Yaklaşık 13 kilometre uzunluğundaki tünel, baştan sona yürümek isteyen biri için 2 saatten fazla sürecek bir mesafeye sahip olacak.
İçinden denizaltı geçebilecek
Tünelden saniyede 212 metreküp su akışı sağlanacak. Bu miktar, bir olimpik yüzme havuzunu sadece 12 saniyede doldurabilecek seviyede. Tünelin tamamlanmasıyla 330 bin futbol sahası büyüklüğündeki alanın suyla buluşması sağlanacak.
Silvan Barajı ve tünel Diyarbakır’a can suyu olacak
Silvan Sulama Tüneli, Silvan Barajı ile birlikte Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP) tarımsal ayağını tamamlayacak en stratejik bileşen olarak öne çıkıyor. Proje tamamlandığında Diyarbakır ve çevresindeki bereketli topraklar modern sulama altyapısına kavuşacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.