Diyarbakır'da düğün sezonu başladı: Gelenek yok oldu

Diyarbakır'da düğün sezonu başladı: Gelenek yok oldu
 Muhabir
Diyarbakır’da Ramazan Bayramı ile birlikte düğün sezonu da başladı. İki bayram arası düğün olmaz geleneği artık yok olmakla karşı karşıya. Peki neden? Detaylar haberimizde.

AMİDA HABER - Ramazan Bayramı’nın ardından Diyarbakır’da düğün sezonu resmen başlarken, düğün salonlarının rezervasyonları da doldu.

Gelenek etkisini yitirdi

Yıllardır süregelen Ramazan ve Kurban bayramları hatırlatılarak dile getirilen ‘iki bayram arası düğün yapılmaz’ inancı artık eskisi kadar etkili olmadığı görülüyor. Geleneksel olarak uğursuzluk getirdiğine inanılan bu dönemde, son yıllarda düğünlerin artması dikkat çekiyor.

dugun-diyarbakirii.jpg

Düğün sezonu erken başladı

Diyarbakır’da hem yaz aylarının yaklaşması hem de bu yılki Ramazan Bayramı tatilini fırsat olarak gören çiftler düğülerini yapmaya başladı.

Bayram tatilini değerlendiren çiftler ve aileler inanışın aksine düğünlerini iki bayram arasında aradan çıkarmaya başladı.

dugunnn.jpg

Düğün sayısı arttı, salonlar doldu

Birçok çift Ramazan Bayramı sonrası düğün yapmayı tercih ederken, düğün salonu işletmecileri de önceki yıllara kıyasla iki bayram arasında düğün sayısının arttığını belirtiyor.

Eskiden insanların iki bayram arasında düğün yapmaktan çekindiğini belirten salon işletmecileri, söz konusu geleneğin büyük ölçüde unutulduğunu ve şu an başlayan düğün sezonu ile salon rezervasyonlarının dolduğunu söylüyor.

ramazan-diyarbakir.jpg

Çiftlerin gerekçesi

Diyarbakır’da geleneksel inanışa rağmen iki bayram arasında düğün yapan çiftler, inançlardan çok uygun tarihleri ve ekonomik durumlarını dikkate aldıklarını vurguluyor. Yeni evlenen birçok çift geleneklerin aksine, kendileri için önemli olanın mutlulukları olduğunu ifade ederek, düğün takvimini de kendilerine uygun olan tarih olarak seçtiklerini söylüyor.

nikahdugunnn.jpg

Sosyolojik boyutu

Sosyologlar, bu değişimin modernleşme ve ekonomik şartlarla bağlantılı olduğunu, eskiden toplumsal normların daha baskın olduğunu, ancak günümüzde bireysel tercihler daha önemli hale geldiğine dikkat çekiyor. Geleneklerin zamanla değiştiğini hatırlatan uzmanlar, bu durumun genç neslin artık eski inanışlara eskisi kadar bağlı olmadığını gösterdiğini vurguluyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.