Diyarbakır'da El-Cezeri'den esinlenip robot kol ürettiler
Kaynak:Anadolu Ajansı
AMİDA HABER - Dicle Üniversitesi (DÜ) Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü'nden 2021 yılında mezun olan Mehmet Ali Yaz ve Mahfuz Gündüz, 3 yıl önce önemli bir projeye imza atmak için kolları sıvadı. Sibernetiğin öncüsü kabul edilen bilim insanı El-Cezeri'den aldıkları ilhamla "endüstriyel robot kol" üretmek amacıyla çalışmalara başlayan ikili, projelerini Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) desteğiyle yürüttü. Yoğun bir çalışmanın ardından sanayide yük taşıma, kaynak ve boyama gibi farklı alanlarda kullanılabilecek robot kolun prototipini başarıyla hazırladılar.
Tanıtım tarihi Mesudiye Medresesi'nde yapıldı
Geliştirilen robot kolun tanıtımı, Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesindeki tarihi Ulu Cami avlusunda bulunan Mesudiye Medresesi'nde gerçekleştirildi. Tanıtım programına katılan Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, iki genç mühendisin 3 yıldır yürüttükleri bu çalışma sonucunda yenilikçi bir anlayışla endüstriyel amaçlı kullanılacak bir robot kol geliştirdiğini ifade etti.
Vali Zorluoğlu: "Diyarbakır için çok önemli bir adım"
Vali Zorluoğlu, Diyarbakır'ın geçmişte de bu tür çalışmalara ev sahipliği yapmış kadim bir şehir olduğuna işaret ederek, önemli bir bilim insanı olan El-Cezeri'nin 1100'lü yıllarda Diyarbakır'da yaşadığını ve o döneme göre oldukça ileri sayılabilecek robot çalışmalarının olduğunu kaydetti. İki genç mühendisin de El-Cezeri'den esinlenerek bu çalışmayı yaptıklarını belirten Zorluoğlu, şunları söyledi:
"3 yıl önce hayallerini gerçeğe dönüştürmek için çalışma başlattılar ve bugün de bu robot kol artık prototip olarak hazır. İnşallah Diyarbakır'da organize sanayi bölgelerinde, uygun yerlerde denenecek ve bundan sonrası artık seri üretim aşaması. Benzerlerine göre biraz farklı, iki ayrı işlev görecek. Biri özellikle çok ihtiyaç duyulan kaynak işini robotik olarak yapacak bir de yük taşıma özelliği var. Dolayısıyla hibrit bir model. Ülkemizde yok, bu yerli ve millisi. İnşallah kısa zamanda daha da geliştirilerek seri üretimine başlanır. İnşallah bu Diyarbakır için çok önemli bir adım olur. Önümüzdeki yıllarda 'Terörsüz Türkiye' zemininde bu tür teknolojik üretimler, hamleler çok daha fazla artar ve Diyarbakır inşallah teknoloji anlamında da önemli bir merkez olur."
Mühendis Gündüz: "Robot kol yerli ve milli"
Mühendislerden Mahfuz Gündüz ise mühendis arkadaşı Mehmet Ali Yaz ile El-Cezeri'den ilham alarak robot kol yapmaya karar verdiklerini, zorlu bir süreç geçirmelerine rağmen başarıya ulaştıkları için mutlu olduklarını dile getirdi. Gündüz, robot kolun tamamen yerli ve milli olduğunu vurgulayarak, yazılımı ve tasarımının kendilerine ait olduğunu belirtti. Sanayide boyama, kaynak, taşıma veya montaj gibi alanlarda robot kola olan ihtiyacı karşılamak amacıyla bu projeye başladıklarını aktaran Gündüz, robot kollarının 6 eksenli olduğunu ve üretimini Diyarbakır'da gerçekleştirdiklerini ifade etti. Şasenin alüminyumdan yapıldığını ve organize sanayideki esnafın desteğiyle şase ve montaj işlemlerini tamamladıklarını belirten Gündüz, sanayide kaynak alanına optimize edip, prototipin kurulumunu gerçekleştirip robot kolu tam kapasite çalıştırmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.