Diyarbakır’da faciaya ramak kala acil kodlu yardım talebi

Diyarbakır’da faciaya ramak kala acil kodlu yardım talebi
Diyarbakır’ın Yenişehir İlçesi Dokuzçeltik ve Fabrika Mahalleleri arasında geçen yağmur suyu tahliye kanalı aşırı yağışlardan dolayı taşarken, yerleşim yerlerine yakınlığı ve suyun yapıların altında birikmesi büyük riski de beraberinde getiriyor. Dokuzçeltik Mahallesi Muhtarı İsmail Koyun, acil koduyla yardım talep ederken, “Olası bir faciadan önce herkese sesleniyorum. Kim elinden ne gelebiliyorsa hemen buraya elini uzatsın” dedi.

Diyarbakır’da faciaya ramak kala acil kodlu yardım talebi! Diyarbakır’ın Yenişehir İlçesi Dokuzçeltik ve Fabrika Mahalleleri arasında geçen yağmur suyu tahliye kanalı aşırı yağışlardan dolayı taşarken, yerleşim yerlerine yakınlığı ve suyun yapıların altında birikmesi büyük riski de beraberinde getiriyor. Dokuzçeltik Mahallesi Muhtarı İsmail Koyun, acil koduyla yardım talep ederken, “Olası bir faciadan önce herkese sesleniyorum. Kim elinden ne gelebiliyorsa hemen buraya elini uzatsın” dedi.

DİYARBAKIR’DA YAĞIŞLAR ETKİLİ OLUYOR

Diyarbakır’da yaklaşık iki günden bu yana neredeyse aralıksız yağan yağmur ile birlikte kentte merkezinde trafikte aksamalar ve bazı evlerin su basması gibi birçok olumsuzluklar da beraberinde getirdi. Dicle Nehri’nin de yıllar sonra ilk kez su seviyesinin çok üzerine çıkması da yağışların ne derece etkili olduğunu ortaya koyuyor.

Muradiye ve Kaynartepe evleri su basabilir

Kentte tek katlı müstakil yapılarda kalanlar, aşırı yağışlar nedeniyle su basma tehlikesi altında yaşamlarını sürdürüyor. Eski Bağlar olarak bilinen Muradiye ve Kaynartepe Mahallelerinde birçok ev su basma riski altına bulunuyor. Kayapınar İlçesi’nde bulunan Maliye – TOKİ da su baskınlarından nasibini aldı. Bölgedeki birçok konut su altında kaldı.  DİSKİ ekipleri de kent içerisinde oluşabilecek olumsuz durumlara müdahale ediyor.

Manzara korkutuyor

Eski yapılar ile yeni yapıların bir arada bulunduğu Yenişehir İlçesinin Dokuzçeltik ve Fabrika Mahallelerinde ise yağmur suyu tahliye kanalı aşırı yağışlardan dolayı taştı. Yeni Cezaevi bölgesinden gelerek Dokuzçeltik mahallesine kadar olan bölgedeki suyun tahliyesi için kullanılan kanalın açık bırakıldığı kısmında oluşan manzara korkuttu.

Faciaya davetiye çıkarıyor

Fabrika ve Dokuzçeltik mahalleleri ortasından geçerek gelen su tahliye kanalları mahallenin bir bölümünde dağınık vaziyeti, eski yapılara neredeyse 10 metre yakın geçmesi, yeni yapıların da zeminlerinde su birikmesine neden olarak adeta faciaya davetiye çıkarıyor.

Mahalleli İsyanda: Yıllardır talebimiz dikkate alınmıyor

Mahalle sakinleri bu duruma adeta isyan ediyor. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve DİSKİ’yi göreve çağıran mahalle sakinleri, yıllardır kanalların kapatılması ve bölgede çevre düzenlemesi yapılması taleplerinin dikkate alınmadığını dile getiriyorlar.

Taşkına kanalizasyon ekibi göndermişler!

Dokuzçeltik Mahallesi Muhtarı İsmail Koyun da benzer talepleri yıllardır yaptıklarını belirterek, “Kaç defa deniz gibi oldu ve buradaki çocuklar boğulma tehlikesi geçirdi. DİSKİ’den bir çare bulamadık gelip bakıyorlar tamam muhtarım gelip bakacağız diyorlar sonra gidiyorlar gelmiyorlar. Bu hep böyle mi olacak? Hele bu son su taşmasından DİSKİ’yi aradım tamam dediler ekip gönderiyoruz. Bir baktım kanalizasyon ekibi göndermişler. Yani şaştım kaldım” dedi.

Hesabını kim verecek?

Son yağışlar sonrası bölgenin göle döndüğünü aktaran Muhtar Koyun şöyle dedi:

“Şu anda çok ciddi sıkıntılarla karşı karşıyayız. Çok büyük riskler var. Yöneticiler bunu anlamıyor. Kanalların 10-15 metre yanında evler bulunuyor. Allah muhafaza o evler kayıp gidebilir. Yine yeni yapılan yapıların zemini bu yağmur sularının gelip oralarda birikmesiyle sıvı doldu. Bu binalar yıkılırsa hesabını kim verecek? Yıl olmuş 2024 Diyarbakır merkez ana mahallelerinde bu utanç yaşanıyor.

“Bu insanların hayati riskleri vardır”

Tekrar ediyorum. Evlere binalara çok yakın olan bu suya müdahale edilmelidir. 10-15 metre yakında evler binalar var burada bir facia yaşanabilir. Acil yardım talebinde bulunuyoruz. Ne gerekiyorsa hemen yapılmalı. Kimin elinden ne geliyorsa elini atmalıdır. Bu tehlikeyi bitirmelidir. Bu insanların hayati riskleri vardır. Yazın da bu insanlar pis su kalıntılarında üreyen hayvanlarından dolayı perişan oluyor. Birçok hastalık gelip bulaşıyor. Onlara da yazık değil mi? Bunlar da bu ülkenin vatandaşı, bu kentin yurttaşı değil mi? Neden hizmet görmüyorlar?”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.