Diyarbakır'da fıstık hasadına başlanıldı: Çiftçilerin yüzü gülüyor
Kaynak:İlke Haber Ajansı
AMİDA HABER - Diyarbakır’da yüksek gelir getiren ve çiftçilerin gözde ürünü olan halk arasında "yeşil altın" olarak nitelendirildiği Siirt ve Gaziantep fıstığı, kavurucu sıcaklarda hasadı yapılıyor.
Çınar ilçesine bağlı kırsal Yaprakbaşı (Barê) Mahallesi'nde tarlalarını Siirt ve Gaziantep fıstığı bahçesine çeviren çiftçiler, bu yıl fıstık rekoltesinden memnun olduklarını
Sıcaklıkların 40-45 dereceyi görüldüğü bölgede, sabahın erken saatlerinde bahçede fıstıkları toplamaya giden işçiler, fıstık salkımlarını tek tek kopararak ağaçların altına yere serdikleri brandalar üzerinde topluyor.
Şanlıurfa ve Gaziantep illerine göre toprağından kaynaklı fıstıklarının daha erken yetiştiğini belirten çiftiler, Antep fıstığının üreticiden yaş hali kilogramı 105 TL'den alındığını ve alım fiyatının düşük olduğunu belirtiyorlar.
‘Şükür verim iyi’
Fıstık fideleriyle üreticiliğe başlayan Mehmet Demirtaş, "Bu ağaçlar 1982 yıllarında Tarım il Müdürü, bizi ziyarete geldiğinde kendisine tahsis ettiğimiz yeri fıstık bahçesine dönüştürdü. O dönemde pek imkanlar olmadığından ağaçların bakımını yapmadık, yapamadık. Fakat son 15 yıldır başlatmış olduğumuz bakımın meyvesini alıyoruz. Çok şükür verim iyi. Bu yılki hedefimiz inşallah 3-4 ton fıstıktır" şeklinde konuştu.
Demirtaş, "Açıkçası fıstık pek bakım istemiyor. Bakımı; kış, ilkbahar mevsiminde ve mayıs ayında yapılacak çapalama ve ilaçlama işleminden ibarettir. Nitekim, ilacı da pek masraflı değil. Fıstıklarımız Antep fıstığı türündendir. Arasında Siirt fıstığı da var. Zaten en meşhur fıstık türleri bunlardır. Hatta fıstığımızı Anteplilere sattığımızda 'sizin fıstıklar daha lezzetli ve iri' diyorlar" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.