Diyarbakır’da gözler bu davada: Nasıl bir karar çıkacak?

Diyarbakır’da gözler bu davada: Nasıl bir karar çıkacak?
Diyarbakır eski Baro Başkanı Tahir Elçi cinayetine dair davanın karar duruşması başladı. Peki davadan nasıl bir karar çıkacak?

AMİDA HABER - Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesinde Dört Ayaklı Minare’nin önünde 28 Kasım 2015’te katledilen eski Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin ölümüne dair açılan davanın karar duruşması bugün Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlandı.

Duruşmaya yoğun katılım

Yoğun bir katılımın olduğu duruşmaya Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, Tahir Elçi’nin eşi CHP Milletvekili Türkan Elçi, Bölge Baro Başkanları, DEM Parti ve CHP Milletvekillerinin yanı sıra çok sayıda sivil toplum kuruluşunun temsilcisi katıldı.

2024/06/06/tahir-elci.jpg

Savcı: Kurşunun nereden geldiği belli değil

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca 25 Nisan’da mahkemeye sunulan mütalaada, ''Tahir Elçi’nin nereden geldiği tam olarak tespit edilemeyen bir kurşunla hayatını kaybettiği" belirtilmişti.

Savcı sanık polisler için beraat istedi

Bugün görülen duruşmada mahkemeye mütalaasını sunan savcı, tutuksuz yargılanan sanık üç polis hakkında ayrı ayrı beraat kararı verilmesi, firari sanık Uğur Yakışır'ın ise "iki polisi öldürdüğü, devletin birliğini ve bütünlüğünü bozduğu'' gerekçesiyle cezalandırılmasını istedi.

11307.jpg

Mahkemenin tavrı

Duruşmada söz alan Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, 4 yıl yargılamanın başlatılmasını beklediklerine işaret ederek, "Yargılama başladıktan sonra olayın aydınlatılması için birçok talebimiz oldu. Hepsini reddettiniz. Tahir Elçi dosyası neden bu kadar önemli? Çünkü cinayetin kendisi bize çok şey ifade ediyordu. Korkunç bir cinayetti. Onlarca kameranın önünde güpegündüz bir baro başkanı katledildi. Korkunçtu. Hepimiz bu cinayetin tanığıydık. Herkes bu cinayeti kimin işlediğini biliyor. Ama bunu saklayan güçler var” şeklinde konuştu.

'Adil bir karar çıkacağına inanmıyoruz'

Eren, “Cinayetin işlendiği dönemin başbakanı ‘Bu olayın üstünün örtünmesi gibi bir durum söz konusu değil’ dedi.

Bir başbakan bu durumu neden açıklamak ister. Çünkü bu ülkede böyle şeyler var. Tahir Elçi’ye karşı başlayan linç kampanyasına yargı da dahil oldu. Bizler bu dosyaya ilişkin talepte bulunan avukatlar olarak niyetimizi duruşma salonunda ifade ediyoruz; Bu dava siyasi bir suikasttır. Siyasi suikast tanımlamasını yapan ben değilim. Bu ülkenin başbakanı söyledi. O dönem başbakan gelip bu katliamın siyasi suikast davası olduğunu söyledi. Bu tanımlamayı yapan başbakanı dinleme talebini reddettiniz. Olay yeri keşif kararından vazgeçtiniz. Biz bu mahkemeden adil bir karar çıkabileceğine inanmıyoruz. Adli bir vakada olması gereken hiçbir işlem bu davada yapılmadı” ifadelerini kullandı.

Mütalaaya tepki

“Bu yargılamanın sonunda sizin adalet terazinizi göreceğiz” diyen Eren, “Ceza davasında olan usul yargılamasının bu davada olmadığını söylemek istiyorum. Bu mütalaa Tahir Elçi dosyasına sunulacak bir mütalaa değil. 3 polisin yargılanması meselesi de değildir. Bütün talepleri yerine getirip, öyle karar vermenizi talep ediyorum” dedi.

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.