Diyarbakır’da hak savunucuları hayvan mezarlığı istiyor

Diyarbakır’da hak savunucuları hayvan mezarlığı istiyor
 Muhabir
Metropol olma yolunda ilerleyen Diyarbakır’da hayvan mezarlığı bulunmadığı için, ölen hayvanların cesedi poşet içinde çöpe atılıyor. Hayvan hakları savunucuları, bunun etik olmadığını belirterek, yerel yönetimlere çağrıda bulundu.

AMİDA HABER - Geçen yıl çıkan ve Sokak Hayvanları Yasası olarak bilinen düzenleme ile mücadele eden hayvan hakları savunucuları, birçok kentte de mezarlık kurulması için mücadele ediyor. Nüfusu 2 milyona yaklaşan Diyarbakır’da hayvan mezarlığı bulunmadığı için, ölen hayvanların cesetleri poşetlerle çöpe atılıyor.

6203c19718c7732480734462hayvan-mezarligi.jpeg

Bunun etik olmadığını belirten hayvan hakları savunucuları yerel yönetimlerin duruma el atarak, hayvan mezarlığı kurması çağrısında bulundu. Diyarbakır’da geçtiğimiz yıllarda, çöplükte köpek cesedi bulunmuştu.

‘Hiçbir canlı çöp değildir’

meryem-ercan.jpg

Diyarbakır Sokak Hayvanları Derneği Başkanı Meryem Ercan, hayvan mezarlığının acil bir ihtiyaç olduğunu vurgulayarak yetkililere çağrıda bulundu. Ercan, “Burada sistematik bir yaklaşım şart. Ne yazık ki bugüne kadar verilen sözler tutulmadı. Belediye ile bu konuda bir görüşme talebimiz olacak. Hiçbir canlı çöp değildir ve poşetlere konularak çöpe atılamaz. Bu, bir canlının bedenine büyük bir saygısızlıktır. Ayrıca, çevre sağlığı açısından da ciddi bir risk teşkil ediyor. Çöplüklerde yiyecek arayan hayvanlar, atılan cesetler nedeniyle hastalık kapabilir ve bu hastalıklar hızla yayılabilir. Bu yüzden hayvan mezarlığı sadece vicdani değil, bi​​​​​​​limsel olarak da bir zorunluluktur. Dolayısıyla iş birliği ile daha kalıcı çözümler bulunması lazım” dedi.

‘Somut adımlar atılmasını bekliyoruz’

mezarlik.jpeg

Çalıştığı şantiye alanında 20’de fazla canlıyı besleyen Diyarbakır Hayvanları Koruma Derneği eski başkanı Bahattin Doğru da hayvan mezarlığına duyulan ihtiyaca dikkat çekerek, yaşadığı bir olayı şöyle anlattı: “Dün beslediğim yavrulardan biri öldü, nereye gömeceğimi bilemedim ve bahçeme gömmek zorunda kaldım. Ancak herkesin böyle bir imkânı yok. ​​​​​​​Hayvan mezarlığı yapılacağı söylenmişti ama hâlâ bir gelişme yok. Yetkililerden bir an önce bu konuda somut adımlar atılmasını bekliyoruz.”

‘Bu insani ve ahlaki olarak doğru değil’

bahattin-dogru.jpg​​​​​​​

Ölen hayvanların çöpe atılması kabul edilemez olduğunu belirten Doğru, “Bu insani ve ahlaki olarak doğru değil. Kim kendi yavrusunu, poşete koyup çöpe atıyorsa, buyursun hayvana da aynısını yapsın. Bu durum karşısında tüylerin diken diken oldu. Baktığım canların tamamı benim evladımdır. Onlar benim canım ciğerimdir. Çünkü onlar da can taşıyor. Bizim bunu idrak etmemiz gerekiyor” diye konuştu.

‘Kuduz gibi hastalıkların yayılmasına neden olabilir’

kadir-aydogmus.jpg

Uzun yıllardır sokak hayvanlarıyla ilgilenen hayvansever Kadir Aydoğmuş ise, çöplüklerde poşetlere konulmuş hayvan cesetleriyle sık sık karşılaştığını söyledi. Aydoğmuş, “Bir kaza sonucu yaralanan ya da ölen hayvanlar için beni arıyorlar. Yaralıysa tedaviye götürüyorum, öldüyse uygun bir yere gömüyorum. Ancak bunu herkes yapamıyor. Çöplüklerde beslenen çok fazla hayvan var ve buraya bırakılan cesetler ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor. Özellikle kuduz gibi hastalıkların yayılmasına neden olabilir. Bu yüzden kısırlaştırma çalışmalarının artırılması ve hayvan mezarlığının bir an önce hayata geçirilmesini talep ediyoruz” dedi.

botan.jpg

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.