Diyarbakır’da ilaç sektörüne müjde: Satışı yasalaştı

AMİDA HABER - Sağlık alanında çeşitli düzenlemeler içeren kanun teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilerek yasalaştı. Yeni yasa ile birlikte tıbbi kenevir ürünlerinin eczanelerde reçeteli olarak satılmasının önü açıldı.
Üç bakanlık denetleyecek
“Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” kapsamında, kenevirin üretiminden sağlık alanında satışına kadar olan tüm süreçler Tarım ve Orman Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın denetiminde yürütülecek.
Kenevir ekim izni Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilecek. İlaç ve kozmetik sektöründe kullanılacak kısımlar için ise Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsat alınması gerekecek. İçişleri Bakanlığı ise kenevirin nerede ve ne kadar üretileceğini denetleyecek.
Hangi hastalıklarda kullanılıyor?
Tıbbi kenevir, kronik ağrı, kemoterapiye bağlı bulantı ve kusma, epilepsi, multipl skleroz, glokom, iştah kaybı, kas spazmları, anksiyete, depresyon ve uykusuzluk gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılıyor.
Eczacılardan olumlu tepki
Amida Haber’e konuşan Diyarbakır Eczacı Odası Başkanı Ahmet Turgay Yaşar, düzenlemeyi olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi. Yaşar, “Yeni yasayla birlikte tıbbi kenevir ürünlerinin kültür yöntemiyle üretilip, yasal kriterlere uygun şekilde ilaç haline getirilerek eczanelerde satışının önü açılıyor. Özellikle bazı hastalarımız için bu ilaçların kullanımı çok önemli” dedi.
Yurtdışından ithal ediliyordu!
Türkiye’de şu anda bu tür ürünlerin eczanelerde bulunmadığını ve çoğu zaman yurtdışından ithal edildiğini belirten Yaşar, “Yurtdışından temin edilen bu ilaçlara ulaşmak hem maliyetli hem de zorlu bir süreç. Bu düzenleme ile yerli üretim teşvik edilecek ve erişim kolaylaşacak” diye konuştu.
‘İlaç stratejik bir üründür’
Süreçle ilgili mevzuat çalışmalarının henüz tamamlanmadığını belirten Yaşar, şöyle devam etti: “Bu düzenlemenin ardından yönetmelikler ve uygulama esaslarının da belirlenmesi gerekiyor. İlaç stratejik bir üründür. Bu nedenle kendi kaynaklarımızla üretim yapmamız hem ekonomik hem de sağlık açısından büyük önem taşıyor. Devletin bu alanda yatırım yapması, yerli üretimi desteklemesi ve gerekli planlamaları hayata geçirmesi gerekiyor.”
Riskler!
Bu değişikliklerle suistimallerin ve risklerin yaşanmaması için Yaşar, “Sürecin ilerleyen aşamalarında ilgili bakanlıkların, üniversitelerin, eczacıların ve doktorların görüşlerinin alınarak gerekli mevzuatların şekillendirileceğini ve minimum riskli bir şekilde bu süreci tamamlayacağına inanıyoruz” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.