Diyarbakır’da kadın yoksulluğu: Yüzde 90 işsiz!

Diyarbakır’da kadın yoksulluğu: Yüzde 90 işsiz!

Kaynak:DBB BASIN

Diyarbakır’ın Bağlar ve Sur ilçesinde bin 866 kadınla yapılan ankette, her 100 kadından 90’ının gelir getirici bir işte çalışmadığı ortaya çıktı.

AMİDA HABER- Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği (GABB) Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü, Sur ve Bağlar belediyeleriyle birlikte kadın yoksulluğu ile ilgili anket yaptı. Hazırlanan rapor, 8 Mart etkinlikleri kapsamında düzenlenen toplantı ile açıklandı. Toplantıya Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak ile yerine kayyım atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Devrim Demir ile kadın eş başkanlar katıldı.

2-003.jpg

Kadın yoksulluğu anketi

Toplantıda, Sosyo Politik Araştırmalar Merkezi’nin Bağlar ile Sur ilçesindeki 31 mahallede yaptığı anketin sonuçları paylaşıldı. 18 yaş üstü bin 866 kadınla yapılan ankette, çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Rapora göre Bağlar’da kadınların yüzde 90’ı, Sur’da ise yüzde 89’u gelir getirici bir işte çalışmıyor.

‘Yüzde 58’i çocuğuna bakmak zorunda’

1-004.jpg

İki ilçede de kadınların çalışmamasının temel nedeni, çocuk bakımı olarak gösterildi. Bağlar’da da Sur’da da her 100 kadından 58’si çocuğuna bakmak zorunda kaldığı için çalışamadığını söyledi. Ankete göre, kadınların yüzde 30’u bir gelir elde etmemelerine rağmen, hane içi borçları kendi üzerine almak zorunda kalıyor.

Ankette ortaya çıkan diğer sonuçlar ise şöyle:

4.jpg

* Temel İhtiyaçların Karşılanamaması: Bağlar’da yüzde 60,4, Sur’da yüzde 52,4 oranında kadın temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Sur’da sosyal yardım alan kadın oranı biraz daha yüksek olmasına rağmen (yüzde 26,2’ye yüzde 25), bu yardımların ihtiyaçları karşılamadığı belirtiliyor.

* Sosyal Güvence: Yeşil Kart (GSS primi devlet tarafından ödenen) kullanan kadın oranı Sur’da yüzde 40,3. Bu oran Bağlar’da yüzde 21,2. Bağlar’daki kadınların sosyal güvencesiz kalma oranı daha yüksek olabilir.

* Okuryazarlık: Sur’da kadınların yüzde 35,8’i, Bağlar’da yüzde 30’u okuma yazma bilmiyor.

* Mesleki Eğitim ve İstihdam Talebi: Kadınlar mesleki eğitim almak istiyor ancak erişimleri kısıtlı. Kadınların yüzde 28,2’si doğrudan istihdama katılmayı talep ederken, sadece yüzde 2,8’i ev içi emeğin ücretlendirilmesini istiyor.

* Ev İçi İş Yükü: Kadınlar ev işleri ve bakım emeğini büyük oranda tek başına üstleniyor (Bağlar yüzde 89,4, Sur yüzde 87,8).

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.