Diyarbakır’da kiralar tavan, konut yok: Kiralık oda dönemi!
AMİDA HABER - 2 milyon nüfuslu Diyarbakır’da en son imar çalışması 10 yıl önce yapılmıştı. İmara açılan araziler konutlarla dolunca yeni imar alanlarının açılması talebi var, ancak yerel yönetimler konuyla alakalı henüz bir adım atmadı. Kentte konut azlığından dolayı hem kiralık ev bulmak zorlaştı, hem de kiralar 25-30 TL bandına dayandı. Diyarbakır’da otogar bölgesinde 4 odalı bir dairenin kirası 23-30 lira iken 3 odalı bir daire ise 20-24 bin TL bandında. Kentin lüks bölgelerinden biri olan Mahabad Bulvarı’nda da kiralar oldukça yüksek.
Kira zam oranı belli oldu: Diyarbakır’da kiralar ne durumda?
75’te 30, Bağlar’da 12 bin
Diyarbakır Emlakçılar Odası Başkanı Mustafa Koç’un verdiği bilgiye göre, Mahabad Bulvarı’nda 4 odalı bir dairenin kirası 25-30 TL iken 3 odalı evler ise 20-25 bin TL arasında. Diclekent Urfa yolu arasında 17-20 bin TL bandında kiralanan evler, daha dezavantajlı bireylerin oturduğu Yenişehir bölgesinde ise 13 -14 bin TL arasında değişiyor. Diyarbakır’ın en yoksul ilçesi Bağlar’ın, 5 Nisan, Kaynartepe mahallelerinde ise ev kiraları ortalama 10-12 bin TL arası.
‘Asgari ücretli için kira dönemi bitti’
Asgari ücretli Diyarbakır’da kirada oturamaz duruma geldiğini belirten Mustafa Koç, “Asgari ücretli Urfa yolunun üst tarafında, Tesisler tarafında oturamaz. Asgari ücretli Bağlar’da, Benûsen, Aziziye, 5 Nisan Mahallesi’nde oturamaz. Burada bile tek maaş ile geçinemez. Çünkü kiralar 10-12 arası. Diyarbakır’da asgari ücretli için, kira dönemi bitti” dedi.
‘Öğrenciler oda tutacak’
Eylül ayı ile birlikte öğrenci ve tayincilerin Diyarbakır’da kiralık ev arayışına girdiğine dikkat çeken Mustafa Koç, “Okullar açıldı, insanlar şehre dönecekler, kiralık ev yok. Ne yapacaklar? 3-5 öğrenci bir araya gelecek, bir oda tutacaklar. Bir odayı 5 öğrenci kiralayacak, kiralar çıkacak 40 bin liraya. Fırsatçılık doğacak. Artık Diyarbakır’da da oda kiralama dönemi başlayacak” diye konuştu.
Yeni imar alanlarına ihtiyaç var
Konut sıkıntısının ancak yeni imar alanları açılarak çözülebileceğine vurgu yapan Emlakçılar Odası Başkanı Mustafa Koç, şunları söyledi: “Karacadağ bölgesinin zemini sert, imara açılması gerekiyor. Şilbe (Yolaltı) 2 bin 300 dönümlük bir arazi. Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden alınıp 10-20 müteahhide düşük yüzdelikle verilmesi gerekiyor. Hem yerel yönetim, hem vakıflar, hem vatandaş hem de hem müteahhit kazansın. Bunu yapamıyorlarsa, yeni imar alanlarının açılması gerekiyor. Herkesin bütçesine göre, konut yapılması gerekiyor. Konut artarsa hem fiyatlar hem kiralar düşer.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.