Diyarbakır'da Kürtçe özel okul yönetmenliğe takıldı!

Diyarbakır'da Kürtçe özel okul yönetmenliğe takıldı!
Adnan Bayar, 2014'te çıkan yasaya dayanarak Diyarbakır’da çok dilli eğitim verecek olan bir özel okul açmak için Milli Eğitim Bakanlığı'na başvurdu. 2014'teki yasanın yönetmeliğinin olmadığı ortaya çıktı.

Diyarbakır'da Kürtçe özel okul yönetmenliğe takıldı! Adnan Bayar, 2014'te çıkan yasaya dayanarak Diyarbakır’da çok dilli eğitim verecek olan bir özel okul açmak için Milli Eğitim Bakanlığı'na başvurdu. 2014'teki yasanın yönetmeliğinin olmadığı ortaya çıktı.

Diyarbakır’da yaşayan eğitimci ve sosyolog Adnan Bayar, kentte Kürtçe, Türkçe ve İngilizce olmak üzere çok dilli eğitim ve öğretim yapacak bir özel okul anaokulu ve ilkokul açmak için Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) başvurdu. Ancak başvuru neticesinde özel okul açmak için gerekli yönetmeliğin olmadığı anlaşıldı.

2 Mart 2014'te Türkiye’de konuşulan "yerel dil ve lehçeler" ile eğitim yapacak özel okullara çıkartılan yasayla izin verildi. Maddede “Bu kurumların açılmasına ve denetimine ilişkin esas ve usuller, Millî Eğitim Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir” ifadesi kullanıldı.

Diyarbakırlı Adnan Bayar, bu düzenlemeden yararlanarak çok dilli eğitim yapacak bir okulun açılması için MEB'e başvurdu. Bayar, ilgili bürokratik merciler ile yaptıkları görüşmeler neticesinde okul açabileceklerine dair bilgi aldıklarını belirterek önce Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne başvurduklarını aktardı. Bayar, burada yönetmelik olmadığı için bu kez Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürlüğü'ne görüş sorduklarını söyledi.

Özel okul soruldu, kurs yanıtı verildi

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürlüğü'nden Bayar’a, "Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerin öğrenilmesine ilişkin Özel Öğretim Kurumları Kanununa göre açılabilecek özel kursların ve diğer dil kurslarında aynı maksatla oluşturulan dil ve lehçe derslerinin açılış, işleyiş ve denetim esasları sunulmuştur" diye yanıt geldi.

Bakanlığın verdiği yanıtın ardından Bayar, ikinci kez başvuruda bulunarak açmak istedikleri kurumun kurs değil özel okul olduğunu belirtti. Ancak yine aynı yanıtın geldiğini belirten Bayar, "Biz özel bir dil kursu değil, içinde Kürtçe eğitim-öğretimin de bulunduğu bir özel okul açma niyetinde olduğumuzu cevap olarak Genel Müdürlüğe bildirdik ve fakat Genel Müdürlüğün bize verdiği yanıtta yine bir değişiklik olmadı” dedi ve yetkililere yönetmelik düzenlenmesi için çağrıda bulundu.

Aynı soru CİMER'e soruldu

Bayar, bakanlıktan bilgi alamayınca bu kez Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) aynı soruyu sordu. Bayar şunları söyledi: “Bilgi edinme amaçlı olarak CİMER üzerinden de istek ve talebimizi ilettik ama oradan da bize verilen yanıtta konuya dair bir yönetmelik sunulmadı. Bu durumda şu soruyu sormak istiyoruz:

Acaba bu program ile açılacak özel okula dair yönetmelik, esas ve usuller belirlenmemiş midir? Çünkü bizim ulaştığımız sonuç, yasa olarak izni verilmiş ama hangi esas, usul ve yönetmelik ile açılacağına dair bir çalışmanın yapılmamış olduğu yönünde."

'Yasa var, yönetmelik yok'

Yasada ifade edilen 'Bu kurumların açılmasına ve denetimine ilişkin esas ve usuller, Millî Eğitim Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir' kısmına dair bir çalışma yapılmadığına vurgu yapan Bayar şöyle devam etti:

"Biz şu an hangi şartlarda böyle bir kurumu açabileceğimizi bilmiyoruz. Daha önce böyle bir başvuru da olmamış. Defacto olarak açılan bir okul oldu ancak o da kapatıldı. MEB esaslarına uygun olmaması gerekçe olarak gösterildi. Yasa var ama yönetmelik yok. MEB Esaslarına uygun, müfettişlerin denetlediği bir kurum açmak istiyoruz.

Bir emek ve sermaye ortaya koyacağız. Ama neye göre açacağımızı bilmiyoruz. Bu Türkiye’de Kürtçe için bir ilk olacak. Bakanlık bünyesinde diğer özel okullarla ilgili bir yönetmelik var. Kürtçe için yok. Olsaydı zaten bakanlığa başvuru yapmaya gerek olmayacaktı. Biz bunun açıklanmasını istiyoruz."

Yönetmelik meclis gündemine taşındı

DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, yaşanan durumu 'skandal' olarak nitelendirdi. "Milli Eğitim Bakanlığı çıkarılan yasaya uymuyor" diyen Gergerlioğlu, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in yanıtlaması için verdiği soru önergesinde şu ifadeleri kullandı:

  • Konu ile ilgili yönetmelik çıkarılmış mıdır?
  • Eğer yönetmelik çıkartılmamışsa bakanlığınız konu hakkında yönetmelik çıkaracak mıdır?
  • Bir yurttaş çok dilli eğitim yapacak bir kurum açmak istediği taktirde hangi şartlar gerekmektedir?
  • Eğer bu iddialar doğruysa Adnan Bayar isimli yurttaşa gerekli bilginin verilmemesinin gerekçesi nedir?
  • Son 10 yılda çok dilli eğitim yapan kaç kurum açılmıştır?

2014'te açılan okullar kapatılmıştı

Diyarbakır, Şırnak ve Hakkari'de sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin desteğiyle Kürtçe eğitim verecek 3 okul açıldı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, kentte açılan okulla ilgili soruşturma başlattı. Diyarbakır'da açılan ve Kürtçe eğitim verecek okul, Diyarbakır Valiliği tarafından mühürlendi. Yüksekova'daki okul için ise kapatılma kararı alındı.

Fotolar: Arşiv

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.