Diyarbakır’da mahkeme karara uymadı: 2 yaşındaki Star Jîn cezaevinde kaldı

Diyarbakır’da mahkeme karara uymadı: 2 yaşındaki Star Jîn cezaevinde kaldı
 Muhabir
Diyarbakır’da iki mahkeme arasında gidip gelen dosyada “tahliye” kararı çıkmadığı için iki yaşındaki Star Jîn, 7 buçuk aydır annesi ile birlikte cezaevinde. Tahliye kararı vermeyen mahkeme heyeti, HSK’ya şikayet edildi.

AMİDA HABER - Diyarbakır’ın Lice ilçesinde yaşayan Nezan Gözen, 2012 yılında katıldığı bir etkinlik nedeniyle, “örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” ve “kamu malına zarar vermek” suçlamalarıyla yargılandı ve 4 yıl 5 ay hapis cezasına çarptırıldı. Gözen, hamileliği nedeniyle 2 yıl önce tutukluluk infazı 18 ay ertelenerek tahliye edilmişti.

Kızı ile cezaevine gönderildi

nazan.jpg

6 Eylül 2023 tarihinde doğum yapan Gözen, 18 aylık infaz erteleme süresinin dolması nedeniyle 12 Mart’ta bir buçuk yaşındaki kızı Star Jîn ile birlikte cezaevine gönderildi. Gözen’in ceza aldığı Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 220/6 maddesi, Anayasa Mahkemesi tarafından 8 Aralık 2023’te iptal edildi. Bu iptal kararının ardından Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi, aynı maddeden ceza alan başka bir kişi için infazın durdurulmasına karar verdi.
Nezan Gözen’in avukatı Velat Alan, bu kararı emsal göstererek müvekkilinin infazının durdurulması için Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurdu. Ancak 8. Ağır Ceza Mahkemesi, infazın devamına karar vererek bu talebi reddetti.

Üst mahkemeye başvurdu

adliye.jpg

Nezan Gözen’in avukatı 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını, bir üst mahkeme olan 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’ne taşıdı. 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi, dosyanın açılarak Nezan Gözen’in yeniden yargılanmasına karar verdi, dosyayı tekrar 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Ancak, 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi, zorunlu olmasına rağmen üst mahkemenin kararına uymadı, yeniden yargılama yapmadan Gözen’in tutukluluğunun devam etmesine karar verdi.

Tahliye edilmedi

star-jin.jpg

8. Ağır Ceza Mahkemesi Nazan Gözen’in tahliye talebini şu gerekçelerle reddetti: “Son kanun değişikliğinde cezanın alt sınırında sanık lehine lehe bir düzenleme getirilmiş ise de dosya içeriği incelendiğinde bu aşamada sanık hakkında yeniden yargılama yapılmasını gerektirecek bir değişiklik olmadığı, sanığın eylemi göz önüne alındığında alt sınırdan uzaklaşılarak verilen cezanın yerinde olduğu ve temyiz aşamasından geçtiği, söz konusu cezanın 7499 sayılı yasa ile yapılan değişiklik sonrası düzenlenen ceza miktarlarının arasında kaldığı, bu nedenle mahkemece verilen karar, sanığın eylemi, mahkemenin gerekçesi dikkate alındığında sanık ve müdafinin infazın durdurulması ve yargılamanın yenilenmesi talebinin reddine karar verilmiştir.”

Eşi şikâyette bulundu

Nezan Gözen’in eşi Baver Zengin, Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi hakkında, “görevi kötüye kullanmak ve keyfi karar almak” iddiasıyla şikâyette bulundu. Avukat Welat Alan, dosyayı yeniden 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’ne götürdü.

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.