Diyarbakır'da ‘onaylı randevu çilesi: Kuyruklar bitmedi!
Diyarbakır'da ‘onaylı randevu çilesi: Kuyruklar bitmedi! Diyarbakır’da hastanelerde yıllardır devam eden randevu çilesine “onaylı” sistem de çözüm olmadı. Tabip Odası Başkanı Dr. Veysi Ülgen, “Hekim göçünün önlenmesi gerekir” dedi.
Diyarbakır’da randevu sorunu her geçen gün artıyor. Bazı hastalar muayene randevusu almak için haftalarca, hatta aylarca beklemek zorunda kalıyor. Hastanelerdeki yoğunluk, Sağlık Bakanlığı’nın devreye koyduğu “onaylı randevu sisteminin” de çözüm olmadığını ortaya koydu. Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Veysi Ülgen’e göre, randevu sorunun en büyük sebebi, hekim eksikliği, hekim göçü. Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) verilerine göre, 2022 yılında 2 bin 685, 2023 yılında ise 3 bin 25 hekim yurt dışına göç etti.
'Sağlıkta dakikalar çok önemli'
Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Veysi Ülgen, sağlıkta zamanın çok önemli olduğunu vurguladı. Ülgen, “İnsanlar geç randevu alıyor. Sağlıkta günler, saatler hatta dakikalar çok önemli. Bu anlamda insanlar ya randevu alamıyor ya da çok geç tarihlere randevu alabiliyor. Kişi ya özel hastanelere gidiyor ya da ağrılarıyla baş başa kalıyor. Özel hastanelerin maliyetleri çok yüksek. Devlete gidiyorsun, sıra bulamıyorsun çünkü personel ve hekim eksikliği var. Bu randevu sistemini biz daha önce eleştirdik. Sağlık Bakanlığı bizi görmezden geldi. TTB siyaset yapıyor diye eleştiriler boşa çıkartıldı. Diğer sağlık gruplarının eleştirileri de dikkate alınmadı. Hükümet bildiğini okudu ve bu günlere geldik. Hastanelerde, acillerde kuyruklar var. Üzülüyoruz, söylediklerimiz maalesef karşılık bulmuyor” dedi.
‘Doktor ve hasta karşı karşıya gelecek'
Uygulamaya sokulan sistemlerin çözüm olmadığını belirten Ülgen, şunları söyledi: “Yıllardır hastanelerdeki yığılmaları önlemek için randevu sistemi getirdiler. Amaç, eskiden görülen kuyrukları azaltmaktı. Ancak bu sistem çare olmadı. Yeni getirilen 'Onaylı Randevu' sistemi de çözüm değil. Bir kişi randevu alıyor ve bir gün öncesinden arayıp onaylaması gerekiyor. Onaylamazsa randevusu düşecek. Arayan kişi buna ulaşabilecek mi? Sistem buna uygun olacak mı? Bir kişi randevusunu onaylamadı ve geldi ama doktor randevusunu iptal etmiş. O zaman doktor ve hasta karşı karşıya gelecek. İçeride başka bir hasta varken bu durum iki tarafı da mağdur edecek. Randevusunu iptal etse dahi tekrar gelebilir diyorlar. Bu, doktorun zor durumda kalması demek. Bu çözüm değil.”
'Hekim göçü durdurulmalı'
Türkiye’de randevu sorununun en büyük nedeninin hekim göçü olduğunu belirten Ülgen, yapılması gerekenleri şöyle anlattı: “Bölgeden batıya ve ülke dışına hekim göçü var. Özellikle uzman ve genç hekimler Avrupa’ya gitmeye başladı. Bu göç, sağlık istihdamını etkiliyor ve bazı branşlarda randevu sıkıntısı yaşanıyor. Özellikle kemoterapi, romatoloji, onkoloji, cildiye, göz, plastik cerrahi poliklinikleri gibi yan dal polikliniklerinde hekim sıkıntısı yaşanıyor. Randevu almak zorlaşıyor. Hekimin 2 dakikada bir hastaya bakması mümkün değil. En az 20 dakika bir hastayla ilgilenmek gerekir. Gerekli tetkiklerin yapılması lazım ama buna zaman yok. Vatandaş, sisteme değil hekime kızıyor. Hekime şiddet özendiriliyor. İstifa dilekçeleri her geçen gün artıyor. En başta hekim göçü durdurulmalı. Hekimlerin göçünü önlemek için özlük hakları iyileştirilmeli. Özellikle hekime şiddet olayları net bir şekilde çözülmeli ve gerekli yasal önlemler hızlandırılmalı.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.