Diyarbakır’da oraya gidenler kendi parasını basıyor

Diyarbakır’da oraya gidenler kendi parasını basıyor

Kaynak:Anadolu Ajansı

Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesinde bulunan müzeleri her yıl yerli ve yabancı binlerce turist ziyaret ediyor. Ziyaretçiler İçkale’de bulunan müzede eline çekiç alıp kendilerine özel hatıralar yapıyor.

AMİDA HABERDiyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan İçkale’de Müze Kompleksi’ni ziyaret edenler kendilerine özel sikke para basabiliyor.

para2.jpg

İçkale’de bulunan ve 14 tarihi binadan oluşan Müzede 1615 eser bulunuyor. Eserleri ziyaret etme fırsatı bulan yerli ve yabancı ziyaretçiler bir yüzünde Roma, Artuklu ve Osmanlı dönemlerine diğer yüzünde Diyarbakır Müzesine ait figür bulunan kalıpları kullanarak çekiçle kurşundan kendilerine özel hatıra para basıyor.

Diyarbakır Müzesi Müdür Vekili Müjdat Gizligöl, müzenin ziyaretçilere özel uygulamalı bir hediyesinin olduğunu anlatarak, müzede hatıra sikke basıldığını söyledi.

Ziyaretçiler kendi paralarını basıyor

para1.jpg

Amaçlarının ziyaretçilere vitrinlerde gördükleri, çeşitli medeniyetlere ait sikkelerin nasıl yapıldığını göstermek olduğunu ifade eden Gizligöl, "Osmanlı, Artuklu ve Roma dönemine ait paraları basıyoruz. Diyarbakır'da uzun süre hüküm sürmüş medeniyetler olduğu için bunları tercih ediyoruz. Vatandaşlarımızın ilgisini çekiyor bu etkinlik. Ziyaretçilerimizin kendi sikkelerini kurşun madenine basmalarına olanak sağlıyoruz. Ziyaretçilerimiz sikke atölyesinde kendi paralarını basıyor, beraberlerinde hediye olarak götürüyorlar. Kurşun maden olarak kolay delindiği için bunları ziyaretçilerimizin çanta, kolye ve bileklik gibi eşyalarda aksesuar olarak kullandıklarını da görüyoruz. Son 3 yılda binlerce ziyaretçimiz kendi parasını, sikkesini bastı ve hediye olarak götürdü" dedi.

Fransa'dan Diyarbakır'ı gezmeye gelen Erdoğan Çakır, kentte ilk olarak İçkale Müze Kompleksini gezdiğini belirtti.

Burada hatıra para basma uygulamasını çok güzel bulduğunu dile getiren Çakır, "Herkes için hatıra oluyor. 'Kendi paramı kendim bastım' diyorsun, güzel bir duygu. Avrupa'da dolaşmadığım yer kalmadı, böyle bir uygulama görmedim. Güzel bir hatıra" şeklinde konuştu.

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.