Diyarbakır’da ‘organ bağışını’ sorduk: İnsanlar bir kalp için ölmesinler!

 Muhabir
 Muhabir
Diyarbakır’da onlarca insan organ yetmezliği yaşarken, Diyarbakırlılar organ bağışlamaya nasıl bakıyor?

AMİDA HABER - Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de 33 binin üzerinde hasta organ nakli bekliyor. Son 12 yılın istatistiklerine göre, beyin ölümü gerçekleşen 23 bin kişiden sadece yüzde 23’üne organ nakli yapılabildi. Uzmanlara göre, bu durumun temel nedenlerinden biri, organ nakillerinin büyük çoğunluğunun canlı vericilerden yapılması ve kadavradan organ bağışının oldukça düşük seviyede seyretmesi.

Diyarbakır’da da organ yetmezliği yaşayan onlarca insan bulunuyor. Kentte gerçekleştirilen organ nakli ameliyatlarının tamamı, eş-dost çevresinden yapılan bağışlarla gerçekleşiyor; kadavradan organ bağışı neredeyse hiç yapılmıyor.

Diyarbakırlılar organ bağışına nasıl yaklaşıyor?

Amida Haber olarak Diyarbakırlılara, “Organlarınızın bağışlanmasını ister misiniz?’ sorusunu sorduk. Sorular karşısında çarpıcı cevaplar aldık. Görüşler farklılık gösterse de organlarını bağışlamak isteyen, istemeyen, kararsız olan ve organ bağışçısı olanlar mevcut. Kimileri organ bağışlamanın sevap olduğunu düşünürken, kimileri ölen kişinin günahlarının organ bağışıyla bağışçıya geçeceğine inanıyor. Bu durum, organ bağışı konusunda bilinçlendirme çalışmalarının daha fazla genişletilmesi gerektiğini ortaya koyuyor.

sokak1.jpg

‘Organlarımın bağışlanmasını istemezdim’

Organ bağışında bulunmak istemeyen bir kent sakini şunları söyledi: “Hayır, vermesinler. Niye organlarımı başkasına veriyorlar? Öbür dünyaya sağlam gitmek istiyorum.”

Bir diğer kent sakini ise duygularını şöyle ifade etti: “Hayır, organlarımın bağışlanmasını istemezdim. İnsan kendine üzülüyor, kendini tek parça görmek istiyor. Düşündüğün zaman insan duygusal oluyor.”

sokak2.jpg

‘Günahları bizim boynumuza kalıyor’

Organ bağışlamayı, dini boyutuyla değerlendiren kent sakini şöyle dedi: “Organlarımın başkasına verilmesini istemezdim. Niye organlarımı başkasına vereyim? O nasıl günah işlediyse, günahları bizim boynumuza kalıyor.”

sokak3.jpg

‘Organlarımı herkese vermem’

Organ bağışı konusunda kararsız olan bir başka kent sakini ise şu ifadelerde bulundu: “Organlarımı belki veririm. Ancak organlarımın kime gideceğini ben belirlesem iyi olur. Ben organlarımı herkese vermem. Kime gideceği önemli.”

sokak4.jpg

‘Zaten bu dünyada bir hayır görmedik’

Organlarını bağışlamak isteyenlerin sayısı azımsanmayacak düzeyde. Bağış yapmayı düşünen bir kent sakini şunları söyledi: “Bir insan fayda görürse, hayrımız dokunur. İnsanların hayatını kurtarmak nasıl günah olabilir? Bunu kim söylüyor, imam bile söylese yalan söylüyordur. İhtiyaç duyulan bütün organlarımın bağışlanmasını isterdim. Zaten bu dünyada bir hayır görmedik. Belki öbür dünyada bize bir sevabı dokunur.”

sokak5.jpg

‘Kız kardeşim böbrek yetmezliğinden vefat etti’

Organ bağışlamanın önemine değinen bir diğer kent sakini: “Öldükten sonra bütün organlarımın bağışlanmasını isterdim. Herkes organ bağışında bulunsun. İnsanlar bir kalp, göz için ölmesinler. Benim kız kardeşim böbrek yetmezliğinden vefat etti. Keşke o zaman organ nakli bu kadar revaçta olsaydı 28 yaşında ölmezdi” diyerek, herkesi organ bağışçısı olması gerektiğini vurguladı.

sokak6.jpg

‘Çünkü o da bir can kurtarmadır’

sokak7.jpg

Bağışlanan her bir organın bir can kurtardığını vurgulayan bir başka kent sakini ise şunları ifade etti: “Sağlam olan bütün organlarımın bağışlanmasını isterdim. Çünkü o da bir can kurtarmadır. Büyüklerimiz genelde bağış istemiyor. Ama bence bağış yapmak can kurtarmaktır. Sağlam olan organların bağışlanması gerekiyor.”

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.