Diyarbakır’da Raylı Sistem Projesi için çalışmalar başladı
Diyarbakır’da Raylı Sistem Projesi için çalışmalar başladı
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kentte konforlu, güvenli, erişilebilir ve ucuz bir toplu ulaşım için çalışmalarını hızlandırarak, kayyumların atandığı Kasım 2016’dan bu yana çalışması yapılmayan Hafif Raylı Sistem Projesi’ni raftan indirdi. Büyükşehir Belediyesi, Hafif Raylı Sistem Projesi’ni revize etme çalışması başlattı. 20 istasyondan oluşan Hafif Raylı Sistemin 14 kilometre uzunlukta Dağkapı’dan başlayıp, Kayapınar ilçesinde bulunan Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesine kadar planlanan projenin ihalesi ile yapım çalışmalarının bu yıl içinde yapılması hedef olarak belirlendi.
‘KAYYUM ATANMASIYLA PROJE SONUÇLANMADI’
Hafif Raylı Sistem Projesi’ne ilişkin bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Emrullah Gördük, Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Osman Baydemir döneminde yaklaşık 14 kilometre uzunluğunda Hafif Raylı Sistemle ilgili bir proje hazırlandığını hatırlatarak, zaman içerisinde bu projeyle ilgili çalışmalar başlatıldığını ancak kayyum ataması nedeniyle projenin hayata geçirilmediğini belirtti.
14 KİLOMETRE, 20 İSTASYON
Projenin 14 kilometre uzunluğunda ve 20 istasyondan oluştuğunu kaydeden Gördük, “Bir uçtan diğer uca 37 dakikalık bir süre öngörüyoruz. İlk etapta 20 araç alınacak, bunlardan 18 tanesi çalışacak, 2 araç yedekte bulundurulacak. İlk etapta günlük 75 bin yolcu taşınması planlanıyor. 2040 yılına kadar bu kapasite artırılarak devam edecektir” dedi.
PROJE İHALESİ VE YAPIMI YAPILACAK
Projenin revizyonu ile ilgili çalışma başlattıklarını vurgulayan Gördük, şöyle devam etti: “Bu çalışmanın başında projenin revizyonu bulunmaktadır. Daha önceki projede depolama alanı olarak Sağlık Bakanlığı’na bağlı 100 dönümlük bir arazi düşünülmüştü. Ancak Sağlık Bakanlığı’nın bize olumsuz yanıt vermesi, nüfus yoğunluk yerlerinin değişmesiyle bu projenin revizyona ihtiyacı olduğunu düşündük. Bununla ilgili çalışmayı 21 Mayıs Salı günü itibarıyla başlatmış bulunuyoruz. Proje revizyonu bittikten sonra proje ihalesi ve yapımını bu yıl içinde yapmayı kararlaştırdık.”
‘TOPLU TAŞIMAYI RAHATLATACAK’
Hafif Raylı Sistemin hayata geçirilmesi ile ilgili kentteki bütün sivil toplum örgütleri ve ilgili kurumlarla gerekli gerekli bilgi alışverişinin yapılacağını ifade eden Gördük, “Proje hayata geçtikten sonra, yurttaşların araç bekleme süreleri, rahat ve konforlu ulaşım hizmeti almaları konusunda önemli bir adım atılmış olacak. Ayrıca raylı sistem diğer ulaşım sistemlerinden daha ucuz olacağı için yurttaşlar ekonomik olarak daha rahat edecekler. Hafif Raylı Sistemin, kent trafiğine ve toplu taşımaya önemli bir rahatlama getireceğine inanıyoruz” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.