Diyarbakır’da su krizi: Köylüler susuz bırakıldı

AMİDA HABER - 2005 yılında devreye alınan Akdoruk Grup İçme Suyu Projesi kapsamında, Kulp ilçesine bağlı Gavgas (Akdoruk) ile Gomag-Gelî (Ağırlı-Çekirdek) köylerin yüzyıllardır faydalandığı ana içme suyu kaynağı olan Çemê Gevgasî (Gevgas Deresi), Hevêdan bölgesine taşındı.
Eskilere su kalmadı
Su, bölgede bulunan yaklaşık 40 yerleşkeye dağıtılmaya başlandı. Ancak, köylülerin iddiasına göre, suyun yüzde 25’inin eski güzergahta bırakılması gerekiyordu, buna uyulmadığı için köylüler mağdur edildi. Köy sakinleri, defalarca Kulp Kaymakamlığı, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve DİSKİ’ye şikâyette bulundu ancak sorun çözüme kavuşmadığını belirtti.
‘İbretle izledik’
Köy sakinleri, dere yatağında neredeyse hiç su kalmadığını belirterek, tarım arazilerinin, doğal yaşamın ve köy hayatının ciddi biçimde tehdit altında olduğunu vurguladı. Köylüler, “Balıkların yüzdüğü, tarihi değirmenin işletildiği, onlarca kuş türüne ev sahipliği yapan ve güzergâhı boyunca bahçeleri, arazileri sulayan çay zaten kurumuştu. DİSKİ’nin akan az suyu da kanala aktarmak için çalışma başlattığını ibretle izledik” dedi.
‘Canlıların yaşam alanı ortadan kalkacaktır’
1990’lı yıllarda boşaltılan köyde son iki yılda geri dönüşlerin hızlandığını hatırlatan köylüler, suyun üçüncü kez taşınma girişiminin bölgedeki yaşamı tamamen sona erdireceğinden endişeli. Köylüler, “Çay boyunca oluşan yeşil örtü yok olacak, tarım yapılamayacak, ekolojik denge bozulacak ve diğer tüm canlıların yaşam alanı ortadan kalkacaktır” ifadelerini kullandı.
‘20 yıl sonra buraya dair hiçbir şey kalmayacak’
100’ünde üzerinde topladıkları imza ile belediyeye ve DİSKİ’ye ulaştıran köylüler, “Biz diğer köylere su taşınmasına karşı değiliz. Onların da susuzlukla mücadele ettiğini biliyoruz. Ancak bir mağduriyeti giderirken başka bir mağduriyet yaratılıyor. Narlıca bölgesine gölet yapılmasını, yağmur sularının burada toplanmasını önerdik ama ‘bütçe yok’ denilerek reddedildi. Hatta köylülerin maddi durumu iyi olmamasına rağmen, katkı sunabileceklerini de belirtti. Fakat teklifimiz kabul edilmedi. Böyle giderse 20 yıl sonra buraya dair hiçbir şey kalmayacak” diye konuştu.
‘Hukuki yollara başvuracağız’
Köylüler, taleplerini ise şöyle dile getirdi: “Gavgas ve Gomag sakinleri olarak ısrarla ve inatla sürdürülen su gaspının derhal durdurulmasını talep ediyoruz. Yerelin iradesini yok saymayacağınızı umuyoruz. Yaşam varlığımız olan suyun, adil olmayan bir politikayla yaşam alanlarımızdan gasp edilmesinde ısrar edilmesi halinde, hukuki yollara başvuracağız.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.