Diyarbakır’da tarım işçileri için mobil doktorlar devrede

Diyarbakır’da tarım işçileri için mobil doktorlar devrede

Kaynak:Anadolu Ajansı

Diyarbakır'da mevsimlik tarım işçileri ve göçerlere mobil sağlık hizmeti sunuluyor.

AMİDA HABER - Diyarbakır'da doktor ve hemşireden oluşan ekipler, mevsimlik tarım işçileri ve göçerler ile çocuklarına sağlık hizmeti sunuyor.

evde-saglik-8.jpg

Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğünce Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) görev yapan 208'i aile hekimi, 208'i hemşire ve ebe toplam 416 sağlık çalışanından oluşan mobil ekipler, mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin aşılamaları, kadın, gebe, bebek, çocuk ve gençlik sağlığı izlemleri, bulaşıcı hastalık, kanser, verem ve kronik hastalık taramalarını yapıyor.

evde-saglik-9.jpg

17 ilçe ve kırsal bölgelere hizmet veriliyor

Sağlık ekipleri, Diyarbakır'ın 17 ilçesi kırsalında sunulan hizmet kapsamında, evlerinden uzakta tarlada çalışarak, yaylada hayvan otlatarak geçimini sağlayan tarım işçileri ve göçerlere ulaşmak için kilometrelerce yol katediyor.

evde-saglik-3.jpg

Kaldıkları çadırda ya da çalıştıkları soğan, mısır, pamuk ve karpuz tarlalarında, hayvan otlattıkları yaylada ulaştıkları tarım işçileri ve göçerlerin sağlık sorunlarını dinleyen ekipler, aile bireylerinin tansiyon ve şeker ölçümlerini yapıyor, kadınların gebelik ve bebeklerin aşı sürecini takip ediyor.

Kronik hastaları da düzenli takip eden mobil ekipler, hastalıklara karşı bilgilendirme yapıyor. Ekiplerin bir durağı da Çınar ilçesinin kırsal Yıllarca ve Yarımkaş mahalleleri oldu.

evde-saglik-13.jpg

Mobil sağlık ekipleri yerinde hizmet sunuyor

Çınar 1 No'lu Aile Sağlığı Merkezinde görevli 20 yıllık doktor Ebru Önder, Sağlık Bakanlığının genelgesi doğrultusunda haftanın belirli günlerinde kırsal mahallelere giderek, aile hekimlerine ulaşamayan vatandaşlara sağlık hizmeti sunduklarını söyledi.

Gittikleri bölgelerde sağlık muayenesi yaptıklarını, aşı çağındaki bebek ve çocuklara aşı uyguladıklarını ifade eden Önder, aile sağlığı merkezlerinde verdikleri tüm sağlık hizmetlerini mobil ekipler olarak kırsalda çalışan vatandaşlara ulaştırdıklarını belirtti.

evde-saglik-12.jpg

Vatandaş hizmetten memnun

Karpuz tarlasında çalışan vatandaşlardan 41 yaşındaki 9 çocuk babası Mehmet Adıgüzel, sağlık hizmeti için her zaman kent merkezine gitme fırsatı bulamadıklarını söyledi.

Adıgüzel, mobil ekiplerin kırsalda sağlık taraması yapmasının çok faydalı olduğunu, bundan mutluluk duyduklarını ifade etti.

Karacadağ bölgesinde tarlada eşiyle soğan toplayan 1 çocuk annesi Nurten Gül, 4 aydır tarlada çalıştıklarını, 2 ay daha çalıştıktan sonra evlerine döneceklerini belirtti.

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.