Diyarbakır’da taziyeler 2 güne mi düşecek?

Diyarbakır’da taziyeler 2 güne mi düşecek?

Kaynak:Haber: Hozan Adar-Özel

Bölgede köklü bir geleneğe sahip olan taziye merasimleri, son yıllarda sosyal ve ekonomik değişimlerle dönüşüme uğruyor. Şanlıurfa'da taziye süresi 3 günden 2 güne indirildi. Benzer bir talep Diyarbakır'dan da geldi.

AMİDA HABER- Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde, Kaymakam Enver Hakan Zengince’nin önderliğinde 3 ay önce yapılan toplantıda alınan karar doğrultusunda, ilçede taziye yemeği uygulamasına son verildi. Bu karar, ekonomik ve toplumsal koşullar göz önünde bulundurularak alınırken, Diyarbakır genelinde taziye sürelerinin de kısaltılması talepleri gündeme geldi.

Şanlıurfa Örneği: Taziye süreleri 2 güne indirildi

Şanlıurfa’da, 4 yıl önce alınan kararla taziye kabulleri 3 günden 2 güne indirildi. Bu uygulama, Siverek, Hilvan ve Viranşehir gibi tüm ilçelerde geçerli oldu. Koronavirüs salgınının etkileri ve ekonomik koşullar dikkate alınarak, taziye evlerindeki geleneksel uygulamalarda da değişiklikler yapıldı. Sigara ikramının yasaklanması ve 3 günlük yemek ikramının kaldırılması gibi adımlar, düşük gelirli ailelerin mali yükünü hafifletti.

Zahit Çiftkuran: Çalışma var

Şeyh Sait ve Arkadaşları Derneği Üyesi Zahir Çiftkuran taziyelerin 2 güne indirilmesi hakkında yaptığı değerlendirmede; Hadis-i Şerifte taziyelerin kaç gün olacağına dair bir tespitin olmadığını hadiste sadece kadınların 3 günden fazla matem elbisesine bürünmemesinin söylediğini bundan kaynaklı olarak taziyelerin 3 gün kabul edildiğinin altını çizdi.

zahir-mela.jpg

Taziyelerin 2 güne indirilmesinin nedeninin masraflardan kaynaklı olduğunu belirten Zahir Çiftkuran şöyle konuştu: “Yemek masrafı olduğu için taziye sahibinin fazla mağdur olmaması için böyle bir şeye gidildi. Taziyelerin 2 güne indirilmesi konusu dile getirildi. Acaba bizde 2 güne indirsek nasıl olur? diye bizlere soruldu. Bizim buna karar verecek durumumuz yok. Din adamları vardır onlar bir araştırsınlar, toplum içerisinde. Şimdi birden 2 güne indirsek sıkıntılı olur. Buna yönelik bir çalışma var ama verilen kesin bir karar henüz yok. “

taziye222.jpg

Diyarbakır’da taziye sürelerinin kısaltılması talepleri artıyor

Diyarbakır’da da 3 gün süren taziye kabullerinin, Şanlıurfa örneğinde olduğu gibi 2 güne indirilmesi isteniyor. Değişen çalışma koşulları, zaman sıkıntısı ve ekonomik nedenlerle taziye sürelerinin kısaltılması, halk arasında yoğun bir şekilde dile getiriliyor. Vatandaşlar, valilik, belediye veya müftülüğün bu konuda bir karar alarak taziye süresini 2 güne düşürmesini talep ediyor.

taziye2.jpg

Diyarbakır’daki bu talepler, toplumsal ve ekonomik dinamiklerin taziye kültüründeki değişimlere nasıl yön verdiğini gözler önüne seriyor. Taziye sürelerinin kısaltılması, hem ailelerin maddi yükünü hafifletecek hem de zaman açısından kolaylık sağlayacaktır.

Haber: Hozan Adar-Özel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum