Diyarbakır’da üniversitenin atıkları Dicle Nehri’ne akıyor

Diyarbakır’da üniversitenin atıkları Dicle Nehri’ne akıyor
 Muhabir
Diyarbakır Dicle Üniversitesi kanalizasyon atıkları yaklaşık iki haftadan bu yana Dicle Nehri’ne akıyor. Nehirdeki pis kokular sağlık sorunları yaratırken, DİSKİ yetkilileri sızıntının yaşandığı bölgeye müdahale edileceğini bildirdi.

AMİDA HABER - Elazığ’ın Sivrice İlçesi’nden doğup Diyarbakır’dan geçerek Basra Körfezi’ne dökülen Dicle Nehri yüzlerce balık türüne ve canlı hayvana ev sahipliği yapıyor. Farklı noktalardan gelen atık sular Dicle Nehri’nde kirliliğe ve canlıların yok olmasına neden oluyor. Bu noktalardan biri de Sur ilçe sınırları içinde bulunan lüks villalar ile Dicle Üniversitesi. İddialara göre, Üniversite atıklarının taşındığı borularda iki hafta önce sızıntı başladı. Dicle Üniversitesi Köprüsünün altından geçen borulardaki sızıntıdan dolayı atıklar Dicle Nehrine akmaya başladı.

DİSKİ: Ekipler inceleme yapacak

diyarbakir-dicle-nehri.jpg

Konuyla ilgili Amida Haber’e konuşan DİSKİ yetkilileri, kendilerine bu yönlü gelen bir bilgi olmadığını belirterek, “Köprünün altından kolektör hattı geçiyor. Depremle birlikte zeminden kaynaklı kayma olmuşsa bazen sızmalar olabiliyor. Ama şu ana kadar bize gelen bir bilgi yok. Ekiplerimiz inceleme yapacak. Varsa acil müdahale yapılır” dedi.

Üç ülkeye can veren Dicle Nehri kokuyor!

dicle-hesvsel.jpg

Atıklar nedeniyle Dicle Nehri’nden kokular yükselirken, çevre sakinleri son günlerde bu kokuların arttığını söylüyor. Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç, kirlilik nedeniyle UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan Hevsel Bahçelerinde canlı türünün azaldığını söyledi. Kadim Diyarbakır’ın simgesi olan ve geçtiği 3 ülkeye can veren Dicle Nehri’nin korunması için yeterli önemin verilmediğini vurgulayan Kılıç, nehrin doğusunda son 2 yılda hızla yapılan villalar ile Ongözlü Köprü civarında mantar gibi çoğalan kafelerin kanalizasyonun nehre aktığını iddia etti.

‘Dicle’ye lağım akıyor’

dicle-nehri-hevsel.jpg

Kılıç, “Diyarbakır il merkezinde Dicle Nehri adeta lağım akıyor. Nehirdeki suyun kirlenmesi sonucu tarımsal sulamada kullanılan bu su, Hevsel ile çevredeki tarlaların da kirlenmesine yol açıyor. İnsan, hayvan ve çevre sağlığı büyük tehlike altında. Ayrıca Dicle Üniversitesi’nin içme suyu nehir yatağına yakın yerdeki kuyulardan sağlanıyor” ifadelerini kullandı.

Balık çeşitliliği azaldı

dicle-dehri.jpg

Nehrin kirlenmesi sonucu biyo-çeşitliğin hızla azaldığına dikkat çekerek, “Nehirde eskiden 40 balık çeşidi vardı, kirlilik dolayısıyla 10’un altına indi. Lağım akan yerde balık yetişmez. Kirlilik leyleklerin yetişmesine de zarar veriyor. Kirlilik dolayısıyla 5 yavru yetiştiren leylekler artık 3 yavru yetiştirebiliyor. Çünkü nehirdeki kirlilik dolayısıyla yavruları beslemede zorlanıyorlar” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum