Diyarbakır’da vahim tablo: Acil önlen alınmazsa!

Diyarbakır’da vahim tablo: Acil önlen alınmazsa!
 Muhabir
Diyarbakır’da ekonomik nedenlerden dolayı bin 327 esnaf kapısına kilit vururken, 2 bin 82 iş yeri ise depremde yıkıldı. DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, “Acil önlem alınmazsa 5 yıla kadar yerel esnaf kalmaz” dedi.

AMİDA HABER- Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Genel Başkan vekili ve Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu 2024 yılının verilerini açıkladı. DESOB verilerine göre, 2023 yılında bin 150 olan kepenk kapatma oranı 2004 yılında bin 327 olarak kayıtlara geçti.

2024/09/07/alican-ebedinoglu.jpeg

Amida Haber’e konuşan DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, 32 bin kayıtlı üyelerinin olduğunu hatırlatarak, 30 bin de kayıtsız esnaf olduğunu söyledi.

‘Esnafımız için iş yeri talep ettik’

2-011.jpg

Maraş merkezli büyük felaketin etkisiyle Diyarbakır’da 2 bin 82 iş yerinin yıkıldığını hatırlatan Ebedinoğlu, “Maraş depreminin üzerinden neredeyse 2 yıl geçti ama hala etkisi sürüyor. 2023 yılında birçok esnaf iş yerini kapatmıştı. Depremde iş yerleri hasar alan esnafımıza ait 2 bin 82 iş yeri yıkıldı. Bu esnafımıza destek verilmedi. Oğlaklı TOKİ bölgesinde depremzedeler için yapılan konutların yanında esnafımız için iş yeri verilmesini talep ettik. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hala talebimize bir yanıt vermedi.

‘Geçim sıkıntısı arttı’

3-003.jpg

Diyarbakır’da 2024 yılı içinde toplam bin 327 iş yerinin kapandığını söyleyen Ebedinoğlu, “Kapanan iş yerlerinin çoğu hizmet sektörü diye tarif ettiğimiz kafe ve lokantalardır.

kapak.jpg

Alım gücü ve enflasyon nedeniyle insanlar ciddi geçim sıkıntısı yaşıyor. Böyle bir ortamda cafe ve lokanta lüks oluyor. Ekonomik nedenlerden dolayı esnafımızın çoğu iş yerini kapatıyor.

‘5 yıl içinde yerel esnaf kalmayacak’

1-001.jpg

Esnafın yaşadığı sorunların çözümü için ilgili bakanlıklara rapor ilettiğini kaydeden Ebedinoğlu, “Esnaf ve sanatkara en 2 yıl ödemesiz 750 bin TL’lik bir limitin ayrılması gerekiyor. Bağ Kur prim borçlarının en az 2 yıl devlet tarafından karşılanması gerekiyor. Birçok sektörün vergiden muaf tutulması gerekiyor ki toparlanabilsin. Bu taleplerimizi birçok yerde dile getiriyoruz. Ancak bir sonuç hala alamadık. Acil önlem alınmazsa Diyarbakır’da 5 yıl içinde yerel esnaf kalmayacak. Zaten zincir marketler kenti rehin almış durumda” şeklinde konuştu.

asd-002.jpg

Bu içeriğin tüm sorumluluğu kurumumuza aittir. Birleşik Krallık Büyükelçiliği sorumlu tutulmaz.

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum