Diyarbakır’da yıkım gerginliği: Hakkımızı versinler!
Vatandaşlar, yıkım için mahalleye giden Yenişehir Belediyesi zabıta ekiplerinin sokağa girmesine izin vermedi. Bunun üzerine mahalle sakinleri ile yapılan görüşmeler üzerine, yıkımın mahkeme sonucuna kadar durdurulduğu belirtildi. Yıkıma tepki gösteren mahalle sakinleri, konutlarına hak ettiği değerin biçilmediğini savunarak, “Bizim tek talebimiz hakkımızdır. Muhatap karşımıza çıksın. Hakkımızı versinler. Bu ev 3 milyon TL'ye yapılıyorsa ve sen kalkıp, 400 bin TL veriyorsan, kira dahi olmuş 15 bin TL, nasıl yapacağız. Yıkıma asla izin vermeyeceğiz" dedi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Yenişehir ilçesi Fabrika Mahallesi'nde bulunan 831'inci sokaktaki 20 ev ve arazi için 2021 yılında kamulaştırma ve yıkım kararı verdi. Mahalle sakinleri ise buna karşı hukuk mücadelesi başlattı. Mezopotamya Ajans’ta yer alan habere göre mahalle sakinleri karara karşı Diyarbakır 2'inci İdare Mahkemesi'ne iptal davası açtı. Dava mahkeme tarafından reddedilirken, aileler Antep Bölge İdare Mahkemesi'ne başvuruda bulundu. Dava henüz sürerken, ev sahiplerinin arazileri için 40 ila 260 bin TL arasında fiyat belirlendi. DBB zabıtaları mahalleye gelerek, evlerin yıkılacağını ailelere bildirdi. Evlerin yıkılmasına izin vermeyeceklerini söyleyen mahalleliler ise duruma tepki gösterdi.
‘19 hane ev bir site için kurban olacak’
İki katlı evi yıkılacak olan Tekin Koyun adlı vatandaş, bir kaç gün önce zabıtaların gelerek Emin Yaprak’ın evinin, ertesi gün ise Heybet Koyun'un evinin yıkılacağını söylediğini bildirdi. Mahkeme kararının olup olmadığını sorduğu zabıtaların herhangi bir evrak göstermediğini ileri süren Koyun, "Bir buçuk yıldır mahkemedeyiz. Bir buçuk yıldır bir delil yokken, mahkeme kararı yokken yıkım istiyorlar. Bunlar yüzde 99 müteahhitlerden para almışlardır. Sadece 500 metre yol açılacak. 19 hane ev bir site için kurban olacak" dedi. Muhatap bulamadıklarını belirten Koyun, sadece kendilerine “al şu kadar parayı çık” denildiğini iddia etti. Evi için 400 bin TL fiyat belirlendiğini aktaran Koyun, “Bizim tek talebimiz hakkımızdır. Muhatap karşımıza çıksın. Hakkımızı versinler. Bu ev 3 milyon TL'ye yapılıyorsa ve sen kalkıp, 400 bin TL veriyorsan, kira dahi olmuş 15 bin TL, nasıl yapacağız. Yıkıma asla izin vermeyeceğiz" diye konuştu.
‘Önce hakkımızı versinler sonra evimizi yıksınlar’
Necat Kurt adlı vatandaş ise bir site için sokaktaki hanelerin yıkılacağını söyledi. Bir milyon TL'lik evlerine 116 bin TL'lik fiyat verildiğini savunan Kurt, belediyenin kendilerini zorla evlerinden çıkarmaya çalıştığını söyledi. Kurt, "Bizim hakkımızı versinler evimizi yıksınlar. 18 hane için kimseyi mağdur etmesinler. Talebimiz hakkımızın verilmesidir. İki katlı 160 metrelik evimize 116 bin TL vermişler. Bu fiyatla bir oda dahi yapılmaz. Bir Toros olmuş 200 bin TL. Zorla evimizi yıkmaya çalışıyorlar. Buna izin vermeyiz. Evimizi ancak bizi öldürürlerse yıkarlar" diye konuştu.
'200 bine tuvalet yapılmaz'
Kamile Yaprak adlı kadın ise, evlerinin yıkılması ardından nereye gideceklerini sordu. Verilen parayla arsa ve ev alamayacaklarını, kendi evlerinde kalmalarına da müsaade edilmediğini belirten Yaprak, “Bize bir çare bulunsun. Bu binalar için evimizi yıkıp yol yapacaklarmış. Biz kadınlar, evlerimizin yıkılmasına izin vermeyeceğiz. Büyük zahmetlerle bu evlerimizi yaptık. Biz kadınlar demirlerimizi kendimiz bağladık, kalıplarımızı kendimiz bağladık. Bu evleri yapana kadar mahvolduk. Bize bir çare bulsunlar. Bize 200 bin TL verecekler. Bu fiyatla tuvalet dahi yapılmaz" dedi.
‘Hakkımız tam versinler onlara izin veririz’
Pakize Kurt adlı kadın ise, evlerinin yıkıldığını ve haklarının iade edilmediğini savundu. Evlerine 170 bin TL fiyat verildiğini ifade eden Kurt, bununla tavuk kümesinin dahi yapılmadığını söyledi. Kurt, "Hakkımız tam versinler onlara izin veririz. Paramızı vermeden zorla bizi çıkarıyorlar. Bizim hakkımızı vermedikten sonra öldürseler dahi izin vermeyiz. Bu krizde evsiz ne yapacağız. Bize ya bina versinler ya da binamıza karışmasınlar" ifadelerini kullandı. Bir katlı evi ve 1 dönüm tapulu arazisi olan İzzet Kurt de, evi ve bahçesine 70 bin TL verildiğini söyledi. Tapulu arazisi olmasına rağmen zorla evlerinin yıkıldığını iddia eden Kurt, "Ev ile bahçeye 70 bin TL fiyat biçiyorlar. Bu reva mı? Evimizin fiyatı neyse onu versinler. Bahçem bir dönüm, evim 150 metrekare. Hakkımız neyse versinler, çıkarız. Çocuğumun evine 40, diğer kardeşime 70 bin TL veriyorlar. Bu ücretle demir tek dahi alınmaz. Keşke demir dahi olsa alınsaydı" dedi.
Mahalle sakinleri: Yıkım kararını tanımıyoruz
Vatandaşlar, yıkım için mahalleye giden Yenişehir Belediyesi zabıta ekiplerinin sokağa girmesine izin vermedi. Mahalleliler, zabıtaları taşlarla mahalleden uzaklaştırarak, yıkım kararını tanımadıklarını söyledi. Gösterilen tepkiler üzerine polis, mahalle sakinleri ile müzakere görüşmesi talep etti. Görüşmeler sonucunda yıkımın yapılmayacağı bilgisi verildi. Aktarılan bilgilere göre, mahkeme karar verene kadar belediye ekipleri tarafından herhangi bir yıkım girişimi olmayacak. Bunun üzerine mahalle sakinlerinin başlattığı nöbet eylemi sonlandırıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.