Diyarbakır’da zam tepkisi: Ekmeğimize de göz diktiler

Diyarbakır’da zam tepkisi: Ekmeğimize de göz diktiler
Ekmeğe yapılan zamma tepki gösteren Diyarbakırlı vatandaşlar, artık geçinemediklerini belirterek, bu zamlara biran önce dur denilmesi gerektiğini söyledi. Ekmeğe yapılan zammın yanlış olduğunu vurgulayan halk, “İnsanların ekmeğine de göz diktiler” dedi.

Diyarbakır’da zam tepkisi: Ekmeğimize de göz diktiler! Ekmeğe yapılan zamma tepki gösteren Diyarbakırlı vatandaşlar, artık geçinemediklerini belirterek, bu zamlara biran önce dur denilmesi gerektiğini söyledi. Ekmeğe yapılan zammın yanlış olduğunu vurgulayan halk, “İnsanların ekmeğine de göz diktiler” dedi.

Asgari ücretin 17 bin 2 TL’ye çıkarılması ardından birçok ürüne de zam geldi. Bu ürünlerden biri temel besin ihtiyaçlarından biri olan ekmek oldu. Diyarbakır Fırıncılar Odası, asgari ücrete yapılan zammın ardından artan maliyetlerle birlikte ekmeğe zam yaptı. Yapılan zamla birlikte, 400 gramlık pide, lavaş, kepekli ve tam buğday ekmek 12 TL’den 15 TL’ye, 200 gramlık somun ekmek ise 6 TL’den 7 buçuk TL’ye yükseldi. Ekmeğe yapılan zamma ilişkin Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesi Ofis Semti’ndeki vatandaşlar, “Ekmeğimize de göz diktiler” diyerek, tepki gösterdi.

‘Kimse bizi anlamıyor’

Ekmeğe yapılan zammın yanlış olduğunu söyleyen Dicle Engin, “Halkın ekmeğini yiyen, halktan taraf değildir” dedi. Ekmeğin yanı sıra yol ücretlerine de zam beklediklerini belirten Engin, yapılan zamlarla birlikte çok mağdur olduklarını kaydetti. Kimsenin kendilerini anlamadığını belirten Engin, “6 kişilik aileyiz. Günde 2-3 ekmek tüketiyoruz. 3 ekmek 45 TL yapıyor. Bu zamlarla geçinemiyoruz. İnsan asgari ücretle bile geçimini sağlayamıyor” diye konuştu.  İktidarın ekonomik krize karşı çözüm bulması gerektiğini vurgulayan Engin, zamlara son verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

 ‘Eli boş gitmemek için…’

Ekmeğe yapılan zamma tepki gösteren bir diğer vatandaş Erdal Aydın, “Sadece ekmek değil ki. Pazara gittik. Eli boş gelmeyelim diye bir, iki parça aldık, 100 TL tuttu. Bir şey alınmıyor” diye belirtti. Eve eli boş gitmemek için pazarı birkaç kez turlamak zorunda kaldıklarını aktaran Aydın, “5 kişiyiz. Eskiden 2-3 kere pazara gidiyorduk. Şu anda bir kere gidiyorsun, o da temel gıda ihtiyaçlarını zar zor karşılıyorsun. Günde en az 4-5 ekmek tüketiyoruz. 3 tane çocuk okutuyoruz. Tost olmuş 50 TL. Vatandaş bir çıkmazın içinde” ifadelerini kullandı.

‘Günde 5 ekmek alıyorum, nasıl geçineyim?’

Aldığı emekli maaşı ile geçinmeye çalışan Metin Sınır, “Emekliyim, günde 5 ekmek alıyorum. Nasıl geçineyim? Çocuk okutuyorum. Elektrik, doğal gaz faturalarıdır… Bunlar hepsi nasıl ödenecek?” diye sordu.  İnsanların aç bırakıldığını belirten vatandaşlardan Ahmet Özdemir, sistemin “kirli” bir sistem olduğunu kaydetti. Halklar için iyi şeyler yapıldığı taktirde sorunların çözülebileceğini vurgulayan Özdemir, “Mesele bir tek ekmek değil. Hukuk yok. Ben emekli değilim. Ancak mezarda emekli olurum. Aybaşı geliyor, arkadaşlarımız ağlıyor, cebinde para yok. Ekmek parası veremiyor. Sadece ekmek yaşam talan olmuş, milleti aç” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

‘5 ekmek bizi zorluyor’

Dün 6 TL’ye aldığı ekmeğin bugün 7 buçuk TL olduğunu söyleyen Sait Bingöl, günlük aldıkları 5 ekmeğin kendilerini çok zorlayacağını belirtti. 6 nüfuslu ailesinde 3 çocuğunu okuttuğunu dile getiren Bingöl, aylık 3 bin TL civarında okul servisine verdiğini aktardı. Bingöl, “Asgari ücretli vatandaşların nasıl geçindiğini inanın ben anlamış değilim” diye belirtti.

‘Ekmeğe de göz diktiler’

“İnsanların ekmeğine de göz diktiler” diyen Aysel Yalap isimli vatandaş da, ekonomik krizin derinleştiğine dikkat çekti. Emekli olduğunu ve elektrik, su, doğalgaz faturalarını ödemekte zorlandıklarını ifade eden Yalap, sıkıntıların sorumlusunun iktidar olduğunu söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.