Diyarbakır’da zincir markete dava: 25 bin mi 60 bin mi?

Diyarbakır’da zincir markete dava: 25 bin mi 60 bin mi?
 Muhabir
Diyarbakırlı Salih Kupik, daire kiralarının 30 bin lirayı aştığı kentte, 410 metrekarelik dükkanına sadece 25 bin TL kira ödeyen zincir markete karşı hukuk mücadelesi başlattı.

AMİDA HABER - Edinilen bilgiye göre Salih Kupik, Diyarbakır'ın Sur İlçesi Dağkapı Meydanı’ndaki 410 metrekarelik dükkanını 2019 yılında bir zincir markete kiraya verdi. Günün şartlarına göre kira bedeli 12 bin TL olarak belirlendi. Sözleşmeye göre yıllık kira artışı, kanuni artış olarak, kanuni oranın yükselmesi halinde ise azami yüzde 15 artış olarak imza altına alındı.

Bilirkişi 60 bin dedi

amidahaber-21.jpg

Ancak, 2021-2022 yılları arasında artan enflasyon nedeniyle 12 bin TL ile imza altına alınan şartların, düşük kaldığını belirten Kupik, 2022 yılında emsal kira bedellerinin belirlenmesi için uzman emlakçılardan destek aldı. İki emlakçıdan oluşan bilirkişi, bahse konu işyeri için 2022 yılında kira bedelini kurumsal şirketler için 60 bin TL, basit usulde çalışan esnaf için ise 50 bin TL olarak belirledi.

Mahkeme reddetti

amidahaber-20.jpg

Zincir market ile yaptığı yazışmalar sonuç vermeyen Salih Kupik, Diyarbakır Sulh Hukuk Mahkemesi’ne kira uyarlama davası açtı. Ancak, mahkeme de kira uyarlama davasını esastan reddine karar verdi. Mahkeme gerekçeli kararında, davanın kira uyarlamasından çok kira tespit davası olarak açılmasını, davada taraflar arasında yıllık kira artışının düzenlendiğini, bu durumda hakimin müdahale edemeyeceğini karar altına aldı.

Mağduriyetim giderilsin

amidahaber-18.jpg

Amida Haber’e konuşan Salih Kupik, sözleşmede kendisine tuzak kurulduğunu iddia etti. 2019 yılından sonra gelişen yüksek enflasyonu ön göremediğini belirten Kupik, “Mağduriyetimi şirket müdürlerine ilettim, düzenleme yapılmadı. 2022 yılında dava yoluna başvurdum devlet bilirkişi tayin etti, hakim ile beraber gelip yer tespitini yaptılar Ancak, davam reddedildi. Bu konudaki yasal haklarımı sonuna kadar kullanacağım. Devlet yetkililerinden ricamız, bize destek olmalarıdır. Ben mağdur durumdayım. 410 metrekarelik dükkanımın kirası şu an 25 bin TL. Üstelik Diyarbakır’ın turistik bölgesinde olan, çok iyi iş yapan bir market.”

amidahaber-17.jpg

Salih Kupik, önümüzdeki Kasım ayında kira sözleşmesinin 5 yılının dolduğunu belirterek, kira tespit davası açacağını sözlerine ekledi.

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum