Diyarbakır'daki arıcıları sevindiren gelişme: Arılar çiçeklere iki kez konacak!

Diyarbakır'daki arıcıları sevindiren gelişme: Arılar çiçeklere iki kez konacak!
Diyarbakır'da arıcılar ilkbahar yağmurlarıyla ovalar çiçeklerle dolunca yaylaya göçü haziran ayına erteledi. Arılar hem ovadaki çiçeklere hem de yayladakilere konacak.

AMİDA HABER - Diyarbakır'da her yıl mayıs ayında kovanlarıyla yola koyulan arıcılar, ilkbahar yağışlarının bereketiyle birlikte hem ovada erken açan çiçeklerden faydalanacak hem de haziranda yaylaya çıkacak.

diyarbakir-aricilik3.jpg

Polen çok olursa verim de artar

Bingöl'den arılarını Diyarbakır'a getiren ve yaylaya gitmek için gelecek ayı bekleyen arıcılardan Mehmet Sıddık Çağrıbay, 15 yıldır kaliteli bal üretmek için çiçeklerin izini sürdüğünü söyledi.

İlkbahar yağışlarının arıcılığa büyük katkı sağladığını ifade eden Çağrıbay, bu sayede bitkilerin uzun süre canlı kaldığını, çiçeklerin tazeliğini koruduğunu, arıların beslenebildiğini belirtti.

Çağrıbay, "Yağmur olmazsa polen olmaz. Polen ne kadar çok olursa yavru o kadar çok olur, arı o kadar güçlenir ve verim olur. Bu sene yağmur yağdığı için arıların yüzü gülecek. Böyle giderse çiçek balına bu sene doyarız." dedi.

diyarbakir-aricilik322.jpg

Diyarbakır’da yağışlar çiçek türünü arttırdı

Bölgede arıcılık yapan Mehmet Gümüş de arıları kış aylarında portakal çiçeğiyle beslenmeleri için Adana'ya götürdüklerini, ilkbaharda Diyarbakır'a geldiklerini söyledi.

Gezgin arıcıların bitki zenginliğinin yoğun olduğu yerleri tercih ettiğini anlatan Gümüş, "Yağışlar olmadığında arımız zayıf kalıyor. Bu sene mevsimsel yağışların olumlu gitmesi hem koloni zenginliğini hem de arıların bal verimini etkiledi. Diyarbakır'da yağışlardan dolayı çiçek türü çok. Bu da bal getiriyor. Polen gelmezse bal da gelmez. Mevsimsel olarak iyi gidiyoruz." şeklinde konuştu.

diyarbakir-aricilik.jpg

Sürenin uzaması arıcılara yaradı

Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Zooloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar, Diyarbakır'ın Dicle Vadisi, Hevsel Bahçeleri ve diğer doğal güzellikleriyle bitki çeşitliliği bakımından zengin olduğunu belirterek, mevsimsel değişikliklerin tüm canlıları olduğu gibi arıları da etkilediğini, özellikle son yıllarda hava sıcaklığının artmasıyla çiçeklenme süresinin de çok kısa sürdüğünü ifade etti.

Yağışlarla birlikte bu yıl çiçeklenme döneminin uzadığına dikkati çeken Satar, "Bu da arıcılıkta önemli bir hal aldı ve bal üretimi artmaya başladı. Dolayısıyla arılar dışarı çıktıklarında çeşitli bitkilerden bolca polen bulabilmekte. Arıcılar genelde hava ısındığında daha serin, çiçekli bitkilerin olduğu bölgelere göçüyorlar. Sürenin uzaması arıcılara yaradı. Balda iyi bir rekolte bekleniyor. Arılar da besin bulduğu için daha güçlü olacak." diye konuştu. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum