Diyarbakır’daki belediyelere çağrı: İzin verilmemeli
Kaynak:MA
AMİDA HABER- Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerden etkilenen kentlerden biri de Diyarbakır oldu. Kentte 411 kişi yaşamını yitirirken, yüzlerce kişi yaralandı. Birçok binanın yerle bir olduğu kentte, 5 bin 484 bina için ağır hasarlı raporu verildi. 2 yıl içerisinde 4 bin 684 binanın yıkım çalışması tamamlanırken, diğer binaların yıkım işlemleri ise halen devam ediyor.
Dernek kuruldu
6 Şubat depremleri sonrası kurulan Diyarbakır Afet Yönetimi ve Dayanışma Derneği'nin (DMS) Başkanı Şerefhan Aydın, dernek çalışmaları ve kentteki son durumu değerlendirdi.
Otogaza zam! Diyarbakır’da güncel akaryakıt fiyatları
‘Belediyede daire başkanlığı kuruldu’
Kentleşme, imar, yasa ve yönetmeliklerin uygulanması noktasında dürtücü bir amaçlarının olduğunu söyleyen Aydın, geliştirdikleri ilişkilerle Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde Daire Başkanlığı, ilçelerde ise AFET müdürlükleri oluşturduklarını söyledi. Basit ihmaller nedeniyle depremlerde binlerce kişinin hayatını kaybettiğini belirten Aydın, 2 yıl geçmesine rağmen gerekli derslerin alınmadığını kaydetti.
‘Yerel yönetimler izin vermemeli’
Depremden birkaç ay sonra bile Diyarbakır’da kontrolsüz yapıların inşa edildiğini söyleyen Aydın, “Gecekondu olarak ifade edilen kontrolsüz yapılarda üçüncü, dördüncü katların örüldüğünü gördük. Tek katlı ev yapan insanların deprem gerçekliğinin, bilimin ya da tekniğin farkına vardığını söyleyemeyiz. Yerel yönetimlerin ve bakanlığın bunlara müsamaha göstermemesi gerekir. Toplumsal bilince ihtiyaç var. Buranın deprem coğrafyası olduğu kabul edilmeli ve buna göre yaşam inşa edilmeli. Bu dediğimiz basit ölümlerin karşısında yaşamı örme bilincini oluşturmak lazım. Bunda da her birimize görev düşüyor” dedi.
‘Doğaya uyumlu yapılar inşa edilmeli’
Yeni inşa sürecinin doğaya uyumlu olması gerektiğini vurgulayan Aydın şunları ifade etti: "Kolon kesmenin, dükkânı büyütmenin, yapı üzerine kaçak kat atmanın artık kültür haline geldiğini buralarda görüyoruz. Dolayısıyla bu toplumsal bilinç gerçekleştiği zaman depremin etkisi minimalize edilir. Burada görev ve yetki yerel yönetimlerdedir. Herhangi bir yapı bu hizmetleri almadan inşa edilmemeli. Yerel yönetimler bunu durdurmalıdır. Yerel yönetimler kent planlarını, imar planlarını yaparken doğa ile barışık, doğaya zarar vermeyecek şekilde inşa etmeli. Tarım alanlarına zarar vermeden kentleşme yapılmalı. Mühendislik, mimarlık hizmeti almadan kentte bir planın yapılmasının önüne geçilmeli.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.