Diyarbakır’daki kamulaştırma kararları meclis gündeminde!

Diyarbakır’daki kamulaştırma kararları meclis gündeminde!
Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesi Fabrika Mahallesi’nde 20 ev ve arazi için alınan “Kamulaştırma ve yıkım” kararını meclis gündemine taşıyan Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya kentteki kamulaştırma nedeniyle yıkılan ev ve bina sayısını sordu.

Hasan Dersan

Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesi Fabrika Mahallesi’nde 20 ev ve arazi için alınan “Kamulaştırma ve yıkım” kararını meclis gündemine taşıdı.  İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye verilen önergede, kentte Kamulaştırma nedeniyle yıkılan ev ve bina sayısı soruldu. Önergede şu ifadeler yer aldı;

Dava sürerken fiyat belirlendi

“Basına ve kamuoyuna yansıyan haberlere göre 2021 yılında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kayyımı, Yenişehir ilçesinde bulunan Fabrika Mahallesi’nde 831’inci sokaktaki 20 ev ve arazi için “Kamulaştırma ve yıkım” kararı verdi. Bu karara karşı mahalle sakinleri Diyarbakır 2’inci İdare Mahkemesi’ne iptal davası açtılar. İdare mahkemesinin başvuruyu reddetmesi üzerine mahalle sakinleri Antep Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Dava henüz sürerken ev ve araziler için 40 ile 260 bin TL arasında fiyat belirlendi. Son olarak kayyım yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi zabıtaları mahalleye gelerek yıkıma başlanacağını ve evlerin bir an önce boşaltılmasını ailelere bildirdi. Fabrika Mahallesi 831’inci sokakta oturan yurttaşlar dava süreci devam ederken alınan yıkım kararına tepki göstererek ev ve arazileri için belirlenen fiyatlara tepki gösterdiler. Yurttaşlar, Diyarbakır’da kendilerine teklif edilen fiyatlarla bir oda dahi alınamayacağını, kira fiyatlarının yüksekliğinden kaynaklı evlerinden çıkamayacaklarını, gidecek yerlerinin olmadığını, bin bir emek ve zahmetle yaptıkları evlerinden öldürseler de çıkmayacaklarını ifade etmektedirler.Bu bağlamda;

‘Belirlenen fiyatlara Diyarbakır’da yeniden ev sahibi olabilmek mümkün müdür?’

1) Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesinde bulunan Fabrika Mahallesi 831. Sokaktaki 20 ev ve araziler hakkında “Kamulaştırma” kararı alınmasının gerekçesi nedir?

2) Mahalleye yapılan lüks siteye yol açmak için “Kamulaştırma” kararı alındığı iddiaları doğru mudur?

3) Mahallede yurttaşların “Kamulaştırma” kararını Antep Bölge İdare Mahkemesi’ne taşımalarına ve dava süreci devam etmesine rağmen neden belediye ekiplerince acele yıkım kararı alınmıştır?

4) “Kamulaştırma” kararı alınan Fabrika Mahallesi 831. sokaktaki 20 ev ve arazi için 40 ile 260 bin TL arasında fiyat belirlendiği doğru mudur? Doğru ise bu fiyatlara Diyarbakır’da yeniden ev sahibi olabilmek mümkün müdür? Mümkün değilse yurttaşlara neden bu bedeller teklif edilmektedir?

5) Diyarbakır’da artan ev fiyatları ve kiralar düşünüldüğünde “Kamulaştırma” kararı alınan yerdeki yurttaşların yaşadıkları mağduriyetleri gidermek noktasında bakanlık olarak bir çalışmanız var mıdır? Yok ise çalışmanın olmamasının gerekçesi nedir?

6) Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne kayyım atandığı tarihten yani 19 Ağustos 2019 tarihinden bugüne Diyarbakır’da kaç ilçe, mahalle ve sokakta “Kamulaştırma” kararı alınmıştır?

7) 19 Ağustos 2019 tarihinden bugüne Diyarbakır’da “Kamulaştırma” kararından etkilenen yurttaş ve hane sayısı kaçtır?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.