Diyarbakır’daki kiras fistan mağazalarında ‘Nevroz’ yoğunluğu!

Diyarbakır’daki kiras fistan mağazalarında ‘Nevroz’ yoğunluğu!
Diyarbakır’da sayısı 100’ü bulan Kürt ulusal kıyafeti satışı yapan mağazalarda Nevroz nedeniyle yoğun mesai yürütülüyor.

Diyarbakır’daki kiras fistan mağazalarında ‘Nevroz’ yoğunluğu! Diyarbakır’da sayısı 100’ü bulan Kürt ulusal kıyafeti satışı yapan mağazalarda Nevroz nedeniyle yoğun mesai yürütülüyor.

Diyarbakır’da 21 Mart’ta düzenlenecek Nevroz için vatandaşlar Kürt ulusal kıyafeti alıyor. “Kiras fistan” ve “şelûşepik” alma imkanı olmayan vatandaşlar ise giysileri kiralıyor.

Kadınların giydiği kiras fistanların fiyatı bin 500 liradan başlıyor ve 10 bin liraya kadar çıkabiliyor.

Erkekler için dikilen şelûşepik takımı fiyatları ise 2 bin liradan başlıyor.

Bağlar ilçesindeki kiras fistan atölyesinde giysi diken ve Nevroz için verilen siparişleri yetiştirmeye çalışan Hacire Atmaca, “Millet Nevroz’a gidiyor. Nevroz için bu giysileri diktiriyorlar. Biz bu giysileri Almanya, Kanada ve İsviçre’ye kadar gönderiyoruz” dedi.

Elif Tofan ise “Son yıllarda fazla kimse artık yöresel kıyafetleri giymiyor. Amacımız geleneğimizin kaybolmaması” ifadelerini kullandı.

Alamayan kiralıyor

Ekonomik sıkıntılar nedeniyle, fiyatları yüksek bulan vatandaşlar giysileri almak yerine kiralıyor.

Mağaza sahibi Mehmet Ekti, “25 yıldır Diyarbakır’da Kürt kıyafetlerini dikiyoruz. Fiyatları 10 bin liraya kadar çıkıyor. Ayda yaklaşık 100 tane yapıyoruz. Dört parçadan da kıyafetler bizde var” dedi.

Sur ilçesindeki “Çarşiya Şewiti”de, bir arkadaşa ile beraber “Kevneshop” adlı mağazayı işleten Abdurrahim Şêrwani de amaçlarının Kürt ulusal kıyafetleri kültürünü canlandırmak olduğunu belirtti.

Şêrwani şunları dile getirdi:  “Milletleri millet yapan belli başlı birkaç şey vardır. Onlardan biri dildir, diğeri ise kültürdür. 4-5 bin yıl önceki tabletlere bakıyorsunuz, Kürtlerin kıyafetlerine ilişkin tasvirleri ve nakışları görüyorsunuz.

Şu an konuştuğumuz Kürtçe belki o dönem yoktu ancak bu kıyafetler hep üstümüzdeydi. Kürt kıyafetlerini giymek, Kürtçe konuşmak gibi hem egemenlerin sistematik yok edişine karşı bir duruş hem de kimliğin korunması ve diriltilmesi çabasıdır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.