Diyarbakır’daki önemli kazının başkanı Vali Zorluoğlu’nu bilgilendirdi

Diyarbakır’daki önemli kazının başkanı Vali Zorluoğlu’nu bilgilendirdi

Kaynak:Haber Merkezi

Neolitik Dönemin izlerini taşıyan Çayönü Tepesi’ndeki kazı çalışmaları 60 yıl sonra yeniden başladı. Kazı ekibinin başkanı bu önemli projeye ilişkin Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu’nu ziyaret ederek onu bilgilendirdi.

AMİDA HABER - Diyarbakır Ergani ilçesinde göçebelikten yerleşik hayata, avcılık ve toplayıcılıktan üreticiliğe geçilen Neolitik Döneme ilişkin tarih yazımını etkileyecek eserler barındıran Çayönü Tepesi'nde arkeolojik kazılar, 1964'ten başlayıp günümüzde de devam ediyor.

Geçtiğimiz günlerde çalışmalar, Çayönü Tepesi Kazı ve Araştırma Projesi Başkanı Doç. Dr. Savaş Sarıaltun ve ekibi tarafından yeniden başlatılmıştı.

Ortaya çıkartılan bulguların dünya tarihine ışık tuttuğu bölgede yeni dönem çalışmaları başladı.

cayonu-tepesi1.jpg

Vali Zorluoğlu bilgilendirildi

Çayönü Tepesi Kazı ve Araştırma Projesi Başkanı Doç. Dr. Savaş Sarıaltun, Valimiz Murat Zorluoğlu'nu makamında ziyaret ederek, birçok bilinmezliklerin ortaya çıkartılması için başlatılan kazı çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Çayöünü Tepesi nerede?

cayonu-tepesi.jpg

Çayönü Tepesi, Diyarbakır'ın Ergani ilçesinin 7 kilometre güneybatısında, Ergani Ovası kuzeyinde yer alan bir yerleşim yeri. İnsanlık tarihinin yerleşik yaşama geçiş sürecini temsil eden Neolitik Dönem'in ilk dönemlerinden itibaren, yaklaşık 12 bin yıl önce ilk defa iskan edildiği yer. Bu yerleşim yeri, sadece Anadolu değil, aynı zamanda Yakındoğu ve Levant coğrafyasında Neolitik Dönem kültür tarihini en iyi yansıtan yerleşimlerden birisi olması nedeniyle dünya kültür tarihi için anahtar niteliğinde bir yerleşim yeri olarak biliniyor.

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.