Diyarbakır'daki yangında 10 yakınını kaybeden eşbaşkan konuştu

Diyarbakır'daki yangında 10 yakınını kaybeden eşbaşkan konuştu
Yangında 10 yakınını kaybeden Çınar Belediye Eşbaşkanı Hamdin Demir, "DEDAŞ burada büyük bir sorun" dedi.

Diyarbakır'daki yangında 10 yakınını kaybeden eşbaşkan konuştu

Diyarbakır’ın Çınar ve Mardin’in Mazıdağı ilçesi arasında 6 köyü etkisi altına alan yangında şu ana kadar 14 kişi hayatını kaybetti, 78 kişi de yaralandı. Yangından en fazla etkilenen köy Kelekê.

10 kişinin hayatını kaybettiği köyde bir taraftan taziyeler kabul edilirken, bir taraftan da gelen cenazeler defnediliyor.

Kelekê kırsal mahallesinde 10 akrabasını kaybeden Çınar Belediye Eşbaşkanı Hamdin Demir, yangın günü yaşananları ve yangının çıkış sebebine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“Valilik ve Kaymakamlık alevlerin sönmesine yakın bir zamana kadar müdahalede bulunmadı. Köylülerin imkanları ile müdahale edildi. Büyük bir kaos yaşandı. Telefon bazen çekiyordu, bazen çekmiyordu.

Şunu söylemek istiyorum: DEDAŞ, bir trafoya müdahale edileceği zaman yüzlerce askerle köye geliyor ve köylülere zulüm ediyor. Trafoları kaldırıyor. Ama yardım için gelmediler. Bu insanlar emekleri için, geçimlerini yapmak için ateşi söndürmeye çalıştılar. Bedenlerini ateşin önüne attılar. Sürekli yangın çıkıyordu, biz köylüler olarak alışkın olduğumuz için gidip kendi imkanlarımız ile söndürüyorduk. Ama bu defaki yangın felaketti. Kilometrelerce bir anda yükseliyordu. Büyük bir felaketti. Bütün belediyelerimiz ile seferber olduk. Yangına müdahale etmeye çalıştık.

Devletin tarım politikası çiftçiyi ikinci ürün ekmeye mecbur bırakıyor. Bu da beraberinde yasak bile olsa anız yakmayı getiriyor. Devlet ne kadar söylese de söylemese de bu burada sorundur. Çünkü burada tarım politikası yok. Eğer tarım politikası olsaydı insanlar anız yakma ihtiyacı da duymazdı. Bir diğeri DEDAŞ’ın elektrik hatları. DEDAŞ bu halka zulüm ediyor. Bölgenin tek geçim kaynağı tarımdır. O da DEDAŞ insanların elektriğini kesiyor. Hem telleri sorunludur. Geçimini tarımla yapan insanların üzerine bir trafo için yüzlerce asker gönderiyor. Ama bakım hiç yok. Bu haliyle bile zulmünü yapıyor. Yüzde yüz DEDAŞ burada büyük bir sorun. Bir diğeri tarım politikasının oluşturulması acil olan ihtiyaçtır

O kadar insan ölmüş yaralılar var. Ama kapatmak istiyorlar. ‘Anız yakma, DEDAŞ’ diyerek kapatılmak isteniyor. Biz buranın Afet Bölgesi ilan edilmesini istiyoruz. Burada büyük bir emek var. Bu insanların zararlarının karşılanması gerekiyor”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.