Diyarbakır’dan ‘silah bırakma’ çağrısı

Diyarbakır’dan ‘silah bırakma’ çağrısı

GÜNSİAD Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu, şiddetin hak arama metodu olmadığını belirterek, örgüte silah bırakma çağrısı yaptı.

AMİDA HABER - Güneydoğu Sanayici ve İş İnsanları Derneği (GÜNSİAD Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu, basın mensupları ile kahvaltıda bir araya geldi. Yerel seçim sürecini değerlendiren Bedirhanoğlu, “Seçimlerin demokratik bir kültür içerisinde geçmesini temenni ediyoruz. İnsanların farklı tercihlerine, siyasi tercihlerine saygı gösterilsin. Bölgede farklı siyasal eğilimler, görüşler var: demokrasi dediğimiz böyle bir şey zaten.

'Siyasi sorumluluğu olan söylemlerine dikkat etmeli'

Seçimler bir rekabet var. Özellikle bizim bölgede rekabette sert bir dil ile dile getiriliyor. Bu durum siyasal gidişatı olumsuz yönde etkileyebiliyor. Bu bakımdan özellikle omuzlarında siyasi sorumluluk olan herkesin bu anlamda dil ve üslubuna dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü söylediğimiz her şeyin, çarpanı çok daha yüksek olabiliyor. Bu anlamda toplumu tahrik edici, provakatif tutum davranış ve açıklamalardan herkesin özellikle kaçınması gerektiğini altını çizmek istiyoruz" dedi.

sah-ismail-bedirhanoglu.jpg

‘Şiddet devre dışı kalmalı’

2013 yılında başlatılan çözüm sürecini hatırlatan Bedirhanoğlu şunları söyledi: “Hepimiz yakından tanık olduğu 7 Haziran 2015 seçimleri var. Bir siyasi başarının yanında ama büyük bir projesi akamete uğradı. Bir siyasi başarının yanında, büyük bir projenin de akamete uğradı bir seçimi de kendi içinde barındırdı. Türkiye Cumhuriyet tarihinin en önemli projesine akamete uğradığı bir sürecine hep birlikte yaşadık. Bence o dönemde hükümet ve devlet tarihi bir karar alındı ve buna da uygun adımlar atıldı. Bu sorunun çözüleceğine dair toplumda güçlü bir kanaat oluştu. Ama daha sonrası hem sorunun ciddiyetinden uzaklaşıldı. Geldiğimiz bu noktada demokratik yol ve yöntemler dışında her türlü tercihin Kürt meselesine bir faydası yok. Kürtler için tek tercih demokratik siyasette ısrarcı olmaktır. Bu bağlamda örgütün Türkiye'ye dönük silahla eylemlerini sonlandırıp, Türkiye topraklarından çıkması, demokratik siyasetin önünü açma noktasında önemli bir ivme kazandırır. Demokratik siyasetin önünün açılmasının yollarından birisi şiddetin tamamen devreden çıkarılmasıdır” çağrısında bulundu.

‘Yeni Anayasada Kürtler olmalı’

Yeni Anayasa çalışmalarına dikkat çeken Bedirhanoğlu, “Sayın Cumhurbaşkanının da sıkça gündeme getirdi yeni anayasa meselesini önemli görüyorum. Ama yeni anayasada, meclisteki tüm siyasi partilerin, hatta siyasi partileri de aşan toplumun tüm kesimlerinin bu sürece dahil edilmesi gerektiğini ve siyaset kurumlarını da bir anayasa yapabileceğini artık topluma kanıtlamanın, siyaset kurumlarının da boynunun bir borcu olduğunu düşünüyoruz. Tüm kesimleri bu sürece dahil edersek ancak sivil demokratik süreci inşa etmiş oluruz” dedi.

(Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.