Diyarbakır’dan yetişti, Türkiye’yi dünyada temsil etti: Hikmet Çetin

AMİDA HABER - 1937 yılında Diyarbakır’ın Lice ilçesinde dünyaya gelen Hikmet Çetin, Türkiye siyasetinde önemli görevler üstlenmiş bir ekonomist, diplomat ve devlet adamı. İlkokulu Lice’de, liseyi Ankara Atatürk Lisesi’nde tamamlayan Çetin, 1960 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat ve Maliye Bölümü’nden mezun olarak kamu görevine adım attı.
Amerika’da eğitim, planlamada uzmanlık
Devlet Planlama Teşkilatı’nda (DPT) uzman yardımcısı olarak göreve başlayan Çetin, devlet adına yurtdışına gönderilen genç beyinlerden biri oldu. ABD’de Williams College’da kalkınma ekonomisi üzerine yüksek lisans yaptı. 1968’de Stanford Üniversitesi’nde planlama modelleri üzerine araştırmalar yürüttü. Askerliğini tamamladıktan sonra DPT’de İktisadi Planlama Dairesi Başkanı olarak çalıştı. Bu süreçte Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak ders verdi.
1977’de milletvekili, 1978’de başbakan yardımcısı
Siyasi kariyerine 1977 genel seçimlerinde CHP’den İstanbul Milletvekili seçilerek başlayan Çetin, kısa süre sonra III. Ecevit Hükümeti’nde Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak görev aldı. 12 Eylül 1980 darbesi sonrası siyasi yasaklarla sekteye uğrayan kariyeri, 1987’de SHP’den Diyarbakır Milletvekili seçilmesiyle yeniden ivme kazandı.
Dışişleri Bakanlığı ve CHP Genel Başkanlığı
1991 seçimlerinde Gaziantep Milletvekili olarak yeniden Meclis’e giren Hikmet Çetin, DYP-SHP koalisyonunda Dışişleri Bakanı olarak görevlendirildi. Bu görevini Tansu Çiller döneminde de sürdürdü. 1995 yılında SHP ile CHP'nin birleştiği kurultayda, kısa süreliğine CHP Genel Başkanlığı koltuğuna oturdu.
Meclis Başkanlığı ve NATO görevi
1997-1999 yılları arasında TBMM Başkanlığı yapan Çetin, 2003’te Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in başdanışmanı oldu. 2004 yılında NATO tarafından Afganistan Kıdemli Sivil Temsilcisi olarak görevlendirildi ve 2006 yılına kadar bu uluslararası görevi yürüttü. Türkiye Değişim Hareketi içerisinde de aktif rol aldı, daha sonra yeniden CHP’ye döndü.
Siyaseti bıraktı ama akademiden kopmadı
Aktif siyaseti bıraktıktan sonra Okan Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Danışma Kurulu üyeliği gibi görevlerle akademik katkılarını sürdürdü. Diyarbakır’ın yetiştirdiği en etkili siyasetçilerden biri olarak, birçok dönemin tanığı ve aktörü oldu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.