Diyarbakır’dan yurt dışına ihraç edilen Kürt kahvesi; Allpresso

Diyarbakır’dan yurt dışına ihraç edilen Kürt kahvesi; Allpresso
Ülkemizde çaydan sonra en çok tüketilen içecek olan kahveye yeni bir kahve türü daha eklendi. Kürt kahvesi olarak da bilinen Allpresso Diyarbakır’dan hem Türkiye’ye hem de yurt dışına ihraç ediliyor.

Hamza Özçelik / Uğur Kasioğlu

Diyarbakır’da istediği aromayı yıllarca yakalamaya çalışan genç girişimci Mehmet Ali Sever, sonunda Allpresso kahvesini keşfetti. 2000 yılında girdiği sektörde bir marka oluşturma hedefi olan Sever, patentini aldığı Allpresso Kürt Kahvesini başta Avrupa olmak üzere dünyanın birçok noktasına ihraç etmeye başladı. Azerbaycan, Suudi Arabistan ve Kuzey Irak başta olmak üzere çok sayıda ülke pazarına giren genç girişimci, kendi emekleri sonucu ortaya çıkardığı Allpresso Kürt Kahvesini bir dünya markası haline getirmek istiyor. Allpresso bulucusu olan Mehmet Ali Sever ile yeğeni ve aynı zamanda kahve satışını gerçekleştiren Ahmet Aba, keşfettikleri kahveyi bulma sürecini, sonrasını ve şuanki satışları Özgür Haber’e anlattı.

“Satışlar çok güzel gidiyor”

Satışlarının çok güzel gittiğini belirten Mehmet Ali Sever, “Kahve işine ilk olarak 2000 yılında mırra ve dibek kahvesiyle başladım. O zamanlar mırra ve dibek kahveleri pek bilinen bir kahve değildi. 2014 yılında kendi markamı kurdum, Bay Mırra ile yola çıktım, İlk BAY MIRra markasını çıkardım. Çıkardığım kahveler( Bay Mırra, Falcı Kız, Hakem Efendi, Çamlı Şems, Akdamar, Allpresso, Sur içi dibek, Dicle Fırat ve son olarak de Mehmet Ali Paşa) toplam da 9 tane kahve marka kendim yaptım. En son çıkardığım marka Allpresso, yepyeni bir tat, yepyeni bir lezzet. Normalde dibek içenler dibeğe ulaşamadığı zaman Allpresso’yu alternatif olarak görüyor. Bundan dolayı Allpresso ilgi görüyor. Bize gelen son verilere söylüyorum satışlarımız çok güzel, Allpresso yeni bir tat olduğu için insanlar çok beğeniyorlar.

Allpresso’nun yanı sıra Hâkim Efendi ve Şanlı Şems kahvelerim de var. Fındıklı, badem, hurma, ceviz, fıstıklı, krema, granül kahve ve dibek vb. çeşitleri var, toplam da 13 çeşit var, kahvede Allah’ın izniyle kimseyi tanımıyoruz” ifadelerini kullandı.

Allpresso’nun ismi nasıl oluştu

İsmin nerden geldiğini söyleyen Ali Sever, “Allpresso’nun ismi şuradan geliyor benim ismim Ali, bir arkadaşım Aliden yola çıkarak olpresso yani bütün kahveler demek olpresso yani Allpresso, isim hikâyesi böyle oldu “dedi.

Yurt dışına da gönderiyoruz

Ürünlerinin yurt dışından da büyük talep gördüğünü belirten Mehmet Ali Sever, “Şuanda başta Irak, Suudi Arabistan olmak üzere yurt dışında birçok ülkeye gönderiyoruz. Irak’a bayilik vermiş durumdayız. Irak ve Arabistan’ın yanı sıra Mısır’a, Azerbaycan’a ve İran’a da veriyoruz, Azerbaycan Allpresso’yu çok beğendiler tekrar göndereceğiz. Irak gibi Azerbaycan ada bayilik vereceğiz” diye ifade etti.

Allpresso ile dibek arasındaki fark

Allpresso ile diğer kahvelerin arasındaki farklılıkları anlatan Ali Sever, “Dibek kahvesi Türk kahvesinden yapılıyor ama biz Allpresso’yu granül kahveden yaptık. Bu işe deneylerle başladım, 2 aya yakın hep deney yaptım, çok emek verdim zamanımı hep ona ayırdım. Deney yaparken çok kahve gitti, şimdi ise emeklerimin karşılığını almak istiyorum. Deneylerden sonra etrafımdaki insanlara tattırdım, dönüşler olumlu olunca bizde bu tatta kaldık” ifadelerini kullandı.

‘Türkiye’de ilkiz’

Türkiye’de bunu yapan ilk ve tek şirket olduklarını belirten genç girişimci Mehmet Ali Sever, “Bunu Türkiye’de yapan ilk şirketiz, bizden başka hiçbir yerde yok. Ülkemize de ekonomi anlamda çok katkımız oluyor. Patendi de aldık, çok şükür onaylandı” diye belirti.

“Bu kahvenin üretimini kendimiz yapıyoruz”

Kahvenin içinde hiç bir şeker katkı maddesi olmadığını söyleyen Ahmet Aba ise “Dağkapı balıkçılar başında en çok beğenilip tercih edilen kahve bu kahve. İçerisinde fındık badem ceviz ve hurma var. İçerisinde şeker yok tamamen hurmayla tatlandırılmış organik bir kahve. Müşterilerden genelde duyduğumuz şey bu civarda o kadar kahve içtik en çok beğendiğimiz kahve sizinki oldu. Bu kahvenin üretimini kendimiz yapıyoruz” dedi

“Azerbaycan’da ve Irak’ta kahvemizle ilgili çalışmalarımız var”

Yerli ve yabancı turistlerin çok beğendiğini söyleyen Aba, “Yurt içindeki ve dışındaki turistler kahvemizi çok beğeniyorlar. Buraya geldiklerinde kilo kilo alıp gidiyorlar, hediyelik olarak götürenler çok oluyor. Azerbaycan’da ve Irak’ta kahvemizle ilgili çalışmalarımız var. Avrupa ülkelerine de numunelik olarak gönderdik şimdilik” diye ifade etti.

“İçişleri bakanı Ali Yerlikaya tattı ve çok beğendi”

Diyarbakır’a gelen büyün misafirlere ikram ettiğini söyleyen Ahmet Aba, bu misafirlerin içinde İçişleri bakanı Ali Yerlikaya’nın da olduğunu belirti, “İçişleri bakanı Ali Yerlikaya geçenlerde bura gelmişti oda kahvemizden tattı ve çok beğendi. Diyarbakır’da stand olarak şimdilik sadece burada balıkçılar başındayız. Daha çok kafeler ve kuruyemiş dükkânı olan yerlerde var kahvemiz.  Hafta içi belli bir standartımız var bu kadar satış yapacağız diye onu yerine getiriyoruz hafta son ise bunun iki katı satışlarımız oluyor” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.