Diyarbakır’ın en önemli değerleri kimlerdir? İsim isim paylaşıyoruz!

Diyarbakır’ın en önemli değerleri kimlerdir? İsim isim paylaşıyoruz!
Kur’an, ilk peygamber Hz. Âdem’den (a.s.) son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.s.) kadar pek çok peygamberin gelip geçtiğini ve her kavme Allah’ın peygamber gönderdiğini bize haber vermektedir.

Diyarbakır’ın en önemli değerleri kimlerdir? İsim isim paylaşıyoruz! Kur’an, ilk peygamber Hz. Âdem’den (a.s.) son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.s.) kadar pek çok peygamberin gelip geçtiğini ve her kavme Allah’ın peygamber gönderdiğini bize haber vermektedir.

Kur’an, ilk peygamber Hz. Âdem’den (a.s.) son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.s.) kadar pek çok peygamberin gelip geçtiğini ve her kavme Allah’ın peygamber gönderdiğini bize haber vermektedir.

Hicr Sûresinin 10. ayetinde “Ey Muhammed! Andolsun, senden önceki topluluklara da peygamber gönderdik.” Nahl Suresi’nin 36. ayetinde “Andolsun biz, her ümmete, “Allah’a kulluk edin, tağuttan kaçının”diye peygamber gönderdik. Allah onlardan kimini doğru yola iletti, onlardan kimine de (kendi iradeleri sebebiyle) sapıklık hak oldu. Şimdi yeryüzünde dolaşın da peygamberleri yalanlayanların sonunun ne olduğunu görün.” buyrulmaktadır.

Bu ayetler tarihî süreç içerisinde Yüce Allah’ın insan topluluklarını peygambersiz bırakmadığını gösterir. Mü’min Sûresi 78. ayetinde de “Andolsun, senden önce de peygamberler gönderdik. Onlardan sana kıssalarını anlattığımız kimseler de var, durumlarını sana bildirmediğimiz kimseler de var.” buyurulmaktadır.

Sadece 25 tanesinin ismi Kur’an-ı Kerim’de zikredilmiştir. Peki, Kur'an'da adı geçen peygamberlerin bazılarının türbe ve makamının Diyarbakır’da olduğunu biliyor musunuz?

İşte Diyarbakır’da türbe ve makamı bulunan, Kuran-ı Kerim'de geçen Peygamberler ve Nebiler ile Sahabeler’e ilişkin detaylı bilgiler...

İslam dininin kutsal kitabı Kur-anı Kerim’de adı anılan Peygamberlerin ve Nebilerin kabirlerinin bulunduğu, Son Peygamber Hz. Muhammed’in (sav) “Ashabım gökteki yıldızlar gibidir hangisine uyarsanız hidayete erersiniz” sözlerine mazhar olan yüzlerce Sahabenin meftun bulunduğu Diyarbakır’ın en önemli değerlerini sizler için araştırdık.

Altı peygamber, 27'si şehit 541 sahabeyi misafir eden Diyarbakır'ın Peygamberler, Nebiler ve Sahabeler kentidir.

Peygamber Kabirleri ve Makamları Diyarbakır'da 6 Peygamber kabri bulunuyor. 1 - Nebî Zülkifl (a.s.), 2- Nebî Elyesa'(a.s.), 3- Nebî Harun-ı Âsafî

4- Nebî Hallak (a.s.)

Nebî Harut (a.s.)

Nebî Enûş b. Şit aleyhisselâmın kabr-i şeriflerinin Diyarbakır'da bulunduğu belirtilmektedir.

Nebî İlyâs (a.s.) Nebî Yûnus (a.s.) ve Nebî Zülkifl (a.s.)'ın makamları yani bir süre ikamet ettikleri yerler bulunmaktadır.

Nebî Zülkifl

Elyesa

Harun-ı Âsafî

, Hallak ve Harut'un kabirleri Diyarbakır'ın Eğil ilçesinde bulunurken, Nebî Enûş b. Şit aleyhisselâmın kabr-i şerifleri ise Diyarbakır'ın Ergani ilçesine bağlı Otluca köyünde bulunmaktadır.

Peygamberler ve Sahabeler kenti olarak anılan ve Mekke ve Medine'den sonra en çok sahabe mezarının bulunduğu şehir olan Diyarbakır, 637 yılında fethedildikten sonra şehirde bulunan insanlar, kendi dinlerini yaşama noktasında serbest bırakılmıştı.

Ancak halk, İslam'ın güzelliğini gördükten sonra Müslüman olarak İslam ile şerefleniyorlar. Diyarbakır, Peygamberler, Nebiler ve şehit Sahabeler ile şimdiye kadar gündeme gelemedi.

Diyarbakır'ın Fethi ve 27 Şehit Sahabe…

Ailelerini, mallarını, yurtlarını geride bırakarak insanları Rabb’leriyle tanıştırmak için canlarını hiçe sayan bu güzide Sahabeleri, Peygamber efendimizin vefatının 7. Yılında, Hz. Ömer (Ra), Diyarbakır'ın fethi için İyaz bin Ganm'i görevlendirmişti.

İyaz, içinde Halid b. Velid'in de bulunduğu İslam ordusuyla şehrin önüne gelmiş. Diyarbakır o yıllarda Bizans işgali altındadır. 27 Mayıs 637'de Diyarbakır fethedildiği zaman İslam ordusunun komutanı Halid bin Velid'in oğlunun da aralarında bulunduğu 27 sahabe şehit olmuştur.

Bu şehit sahabeler, Güneydoğu'nun kadim şehri olan Diyarbakır'daki Hazreti Süleyman Camii'nin altında yan yana yatıyor. Hz. Süleyman Camii, Nisanoğlu Ebul Kasım tarafından 1156-1179 yılları arasında yaptırılmıştır.

Medfun olan sahabelerin isimleri ise şöyledir; Süleyman b. Hâlid b. Velid (ra),Rıdvan (r.a.), Mes'ûd (r.a.), Beşir (r.a.), Hamza (r.a.), Amr (r.a.), Şu'be (r.a.), Sâbit (r.a.), Zeyd (r.a.), Zeyd (r.a.), Halid (r.a.), Halid (r.a.), Nu'mân (r.a.), Muhammed (r.a.), Muhammed (r.a.), Abdullah (r.a.), Abdullah, Abdullah (r.a.), Hasan (r.a.), Hasan (r.a.), Ka'b-i Zişan (r.a.), Fudayl (r.a.), Mâlik (r.a.), Fahr (r.a.), Ebu'l-Hamd (r.a.), Ebu Nasr (r.a.), Muğire. (r.a.).

Diyarbakır'da, 27 şehit sahabeden sonra şehre yerleşen ve değişik tarihlerde vefat eden 541 sahabe bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.