Diyarbakır’ın ortasında esrar partisi!

AMİDA HABER- Birleşmiş Milletler Uyuşturucu Kontrol Kurulu (INCB) raporuna göre, Türkiye'de ve dünyada tütün, alkol ve uyuşturucu kullanımları hızla artıyor, uyuşturucu maddelere başlama yaşı ise gittikçe düşüyor. Rapora göre, Türkiye’de metamfetam satışlarında ciddi artış yaşanırken, son üç yılda tonlarca uyuşturucu madde ele geçirildi.
Esrar kullanımında Diyarbakır başı çekiyor
Kokain kullanımında İstanbul bir numarada yer alırken, Diyarbakır ise esrar kullanımında başı çekiyor.
Şehir ortasında esrar partisi
Diyarbakır’da gündüz ortasında gençlerin boş arazide düzenlediği esrar partisi pes dedirtti. Bu görüntüler, Diyarbakır’ın işlek caddelerinden Diyarbakır- Şanlıurfa Karayolu üzerinde bulunan Ceylan AVM yanındaki boş arazide çekildi. Gündüz saat 14.00 civarı. Boş arazide toplanan gençler madde kullanırken böyle görüntülendi. Yaşları 17-19 arasında değişen gençler yarım saat boyunca madde kullandı, yürürken zorlandıkları görüldü.
Vatandaş tepki gösterdi
Gençlerin gündüz ortasında esrar partisi düzenlemesi vatandaşın tepkisine yol açtı. Vatandaşlar, yetkilerin bir an önce müdahale etmesi istendi.
Konuyla ilgili Amida Haber’e konuşan Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Genel Başkanı Yahya Öger, esrar kullanım yaşının 17’ye kadar düştüğünü belirterek, “Madde kullanımı sadece Türkiye’de değil dünya genelinde artış gösteriyor. Son 10 yıldır teknolojinin gelişmesi ile madde kullanımı daha da arttı. İnsanlar kendi maddelerini kendi üretir bir duruma geldi. Maddeye ulaşım yaşı 17-24 yaş arasıdır. Diyarbakır’da bazı aileler bize başvuruyor, bunların içinde 9 yaşında madde kullanmaya başlayan bile var. Özellikle çocukların ceza yememesinden dolayı birçok çocuk, ülke genelinde torbacı olarak kullanılıyor. Fakat bizi üzen taraf ise kadın kullanıcı sayısı da her geçen gün artıyor. Kadınlar, erkeklere göre daha rahat maddeye ulaşabiliyorlar. Çünkü fuhuş sektörüne zorlanılan kadınlar bedenlerini satarak madde ihtiyaçlarını gideriyorlar” dedi.
Diyarbakır’da 5 bine yakın
Diyarbakır’da sağlık kuruluşlarına müracaat eden ve tedavi olmak isteyenlerin verilerini paylaşan Öger, “Net olmamakla birlikte Diyarbakır’da sayımız yılda 3 bin ile 5 bin arasındadır. 2023 yılında hastaneye müracaat eden kadın sayısı ise 500’e yakındır. Bu her geçen yıl artış göstermektedir. Elimizde net kullanıcı verisi yok. Birleşmiş Milletler Uyuşturucu Kontrol Kurulu (INCB) raporuna göre İstanbul eroinde birinci sırada, Diyarbakır ise esrar kullanımında başı çekiyor. Diyarbakır’da özellikle esrar üretimi ve kolluk görevlilerinin yaptığı çalışmada elde edilen miktarın Avrupa Birliği ülkelerinden elde edilen miktarın kat be kat üstüdür” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.