Diyarbakırlı eğitimciler: Sadece cezalar caydırıcı olmaz

Diyarbakırlı eğitimciler: Sadece cezalar caydırıcı olmaz
 Muhabir
Diyarbakır’da bulunan eğitim sendikaları, eğitimcilere yönelik şiddetin önlemesi için yapılan yeni yasal düzenlemeleri değerlendirdi. Eğitimciler, şiddetin sadece kanunlarla önlenemeyeceği görüşünde.

AMİDA HABER – Türkiye’de son yıllarda öğretmenlere yönelik artan şiddet olaylarının önüne geçmek için yapılan yeni yasal düzenlemelerde son aşamaya gelindi.

Meclis Genel Kurulu, 8 Ekim Salı günü toplanıyor. Önemli gündem maddelerinden biri de eğitimcilere yönelik şiddet olaylarında caydırıcı yeni tedbirler almakla ilgili yapılan yeni düzenleme. 42 maddelik Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifinin kalan maddeleri de Meclis Genel Kurul görüşmelerine devam edilecek.

Teklif ile öğretmene yönelik şiddetin cezası artacak. Eğitimcilere yönelik; kasten yaralama suçuna 6 yıl 9 aya kadar hapis cezası verilebilecek.

‘Meclis’teki yasa tasarısı taleplerimizi karşılamıyor’

serhat-kilic-001.jpg

Diyarbakır’da eğitim sendikaları yeni yasal düzenlemeleri Amida Haber’e değerlendirdi. Eğitim Sen Diyarbakır 2 No’lu Şube Eş Başkanı Serhat Kılıç, “Meclis’e gelen kanun teklifi taleplerimizi karşılamaktan uzak. Eğitim Sen olarak uzun süre Ankara’da taleplerimizi için eylem yaptık. Taleplerimiz alınmadan yapılan bu kanunu kabul etmemiz mümkün değil.”

‘Bunu kabul etmiyoruz’

Kılıç, eğitim emekçileri olarak uzun süredir mesleklerine dair meslek kanun talep ettiklerini, iş güvencesinin sağlandığı ve haklarının belirgin bir şekilde yazıldığı kanun talep ettiklerini ifade ederek şunları söyledi: “Sadece kanunlarla öğretmene şiddet engellenemez. Bir an evvel toplumda gelişen bu şiddet dalgasının ortadan kaldırılması lazım. Bunu bir bütün olarak ele almak lazım. Öğretmenlik mesleği son yıllarda itibarını kaybetmiş durumda. Aldığı ücretler ve gördüğü muamele öğretmeni incitiyor. Yaşanan mobingler de öğretmenin mesleki itibarını zedeliyor. Bakan, öğretmen için ‘personel’ tabirini kullanıyor. Bunu kabul etmiyoruz. Yoksulluk sınırının altında çalışıyoruz. Toplumda da yaygınlaşan şiddetin önlenmesi de olmak üzere bütüncül yaklaşmak lazım.”

‘Öğretmeni toplumda saygın hale getirmek lazım’

ramazan-tekdemir-001.png

Memur-Sen Diyarbakır İl Başkanı ve Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Ramazan Tekdemir de öğretmene yönelik şiddetin sadece cezai yaptırımlarla önlenemeyeceğini bunu aynı zamanda toplumsal dinamikler ve öğretmenlerin hayat şartlarına da bağlı olduğunu söyledi. Tekdemir, “Öğretmene şiddet meselesi bizim eğitim politikalarımızdaki savrulmanın da getirdiği bir sonucu. Öğretmeni toplumda saygın bir konuma taşıyabilecek imkanlarının arttırılması gerekiyor. Öğretmenin özlük haklarının düzeltilmesi lazım. Bu böyle olduğunda şiddetin yolu da önlenmiş olur” dedi.

Toplumsal bilinçlendirmenin önemine dikkat çekti

ogretmen.jpg

Eğitimcilere yönelik şiddetin önlenmesi için sadece yasal düzenlemelerin yetmeyeceğini ifade eden Tekdemir, yaptırımların önemine dikkat çekerek, “Caydırıcılık için yaptırım lazım. Eğitimciye şiddet meselesini sadece yargı ve CMK ile çözebilecek bir noktadan çıkarmamız lazım. Bu yüzden de Öğrenci ve aileleri bilinçlendirmemiz lazım. Bir de medyanın da bu olayları işlerken kullandığı dile dikkat etmesi lazım.

‘Okullar toplumun aynalarıdır’

okul-ogretmen.jpg

Tekdemir, eğitimcilere yönelik kasten yaralama suçuna 6 yıl 9 aya kadar hapis öngörülmesi için yapılan yeni yasal düzenleme ile ilgili de şunları söyledi: “Öğretmene şiddet aynı zamanda toplumsal bir mesele. Çünkü okullar aynı zamanda toplumun küçük aynalarıdır. Eğer okullarda şiddet olayları yaşanıyorsa, öğretmenler de şiddete maruz kalıyorsa toplumda şiddetin çok daha kötü bir boyutu var demektir. Bu yüzden öğretmenlere şiddet davranışlarının ele alınması, toplumun selameti için de çok kıymetlidir.”

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.