Diyarbakırlılar Avrupa’ya göçüyor

Diyarbakırlılar Avrupa’ya göçüyor
2016’da 9 bin 675 olan Avrupa’da iltica için başvuru sayısının, 2023’ün sadece ilk 9 ayında 51 bin 415’e çıktığını belirten Mezopotamya Göç Platformu, bunların yüzde 80'inin Kürtlerden oluştuğunu açıkladı. Özellikle bu yoğun göçün yaşandığı illerin başında Diyarbakır geldi. Kentte son birkaç ayda çok sayıda kişinin Avrupa’ya göç ettiği öğrenildi. Gazetemize konuşan Süleyman Hasalı, çevresindeki birçok insanın ekonomik nedenlerden dolayı ailece Avrupa’ya gittiğini söyledi.

Hasan Dersan

Mezopotamya Göç İzleme ve Araştırma Derneği, Göç İzleme Derneği (GÖÇİZDER), Çukurova Göç ve Mülteci Araştırma İzleme Derneği, Serhat Göç Araştırmaları Derneği’nin oluşturduğu Mezopotamya Göç Platformu, son zamanlarda artan yurtdışı göçüne ilişkin Eğitim Sen Diyarbakır 1 No’lu Şube binasında açıklama yaptı.  Açıklamaya Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır İl Eşbaşkanı Mehmet Şirin Gürbüz ve Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Diyarbakır İl Eşbaşkanı Abbas Şahin ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Eş Genel Başkanı Ekin Yeter’in yanı sıra sivil toplum örgütleri temsilcileri katıldı. Açıklama metnini okuyan Mezopotamya Göç İzleme ve Araştırma Derneği Eşbaşkanı Medya Alkan, insanlık tarihinin ilk dönemlerinde daha çok barınma ve beslenme gibi temel ihtiyaçlardan kaynaklı yapılan göçlerin, zamanla savaş ve ekonomik nedenlerden kaynaklı gerçekleştiğini söyledi.  En çok göçün Mezopotamya’da yaşandığına dikkat çeken Alkan, “Bu verimli, kutsal topraklarda yaşayan halklar yüzyıllar boyunca göç ve göçertilme gerçekliği ile yüz yüze kalmıştır. Muktedirler tarihin her döneminde göç olgusunu bu toprakların kadim halklarından olan Kürtlerin üzerinde bir tehdit ve dizayn aracı olarak kullanmaktan geri durmamıştır ve her daim Kürt halkı üzerinde bir göç ve göçertme politikası izlenmiştir” dedi.   Alkan, bu göçlerin Kürtlerin kimliği ve kültürü üzerinde olumsuzluklara neden olduğunu da sözlerine ekledi.

Yılın ilk 9 ayında 51 bin göç

2016’da 9 bin 675 olan Avrupa’da iltica için başvuru sayısının, 2023’ün sadece ilk 9 ayında 51 bin 415’e çıktığını aktaran Alkan, her ay ortalama 6 bine 2016’da 9 bin 675 olan Avrupa’da iltica için başvuru sayısının, yakın kişinin Avrupa’ya göç edip iltica için başvuru yaptığını kaydetti. Bu rakamın daha fazla olduğunu düşündüklerini belirten Alkan, göçlerin yüzde 80’inin Kürtlerden oluştuğuna dikkat çekti.  Alkan, “İnsan kaçakçılığı yapan çete ve grupların Türkiye metropollerinde her geçen gün çoğalması; 7 bin veya 5 bin Euro’ya hatta bazen borç ile insanları Avrupa’ya götürmeleri, bu işi rahatlıkla ve sürekli yapmaları üzerine düşünülmesi gereken bir konudur” dedi.  Göç sırasında ve sonrasında göç eden insanların çektiği zorluklardan bahseden Alkan,  “Sürekli ve olağan bir hal alan bu göçler topluma değil muktedirlere hizmet etmektedir. Göçe ve göçertilmeye mahkum değiliz. Aksine kendi topraklarımızda kendi dilimiz, kültürümüz ve kimliğimiz ile öz ekonomimizi yaratıp mahallemize, kentimize, doğamıza ve geleceğimize sahip çıkmak için mücadele etmek temel ve en insani görevimizdir” diye konuştu. Mezopotamya Göç İzleme ve Araştırma Derneği Eşbaşkanı Medya Alkan, Türkiye ve Avrupa’da bulunan siyasi parti, Sivil Toplum Kuruluşlar (STK) ile duyarlı çevrelere topluma “farz” kılınan göç politikalarına karşı durmaya,  çözüm geliştirip, sürdürülebilir ortak politikalar üretme çağrısında bulundu.

‘Topraklarınızı terk etmeyin’ çağrısı

DBP Diyarbakır Eşbaşkanı Mehmet Şirin Gürbüz ise yurt dışındaki Kürtlerin ülkelerine geri dönmesi gerektiğini vurguladı.  Göç eden ailelerin ekonomik sorunlarda yaşadığına işaret eden Gürbüz, “Bunlar artık sistemin çalışması, kaçakçılık çetelerinin işi haline gelmiştir. Bizim özgür yaşamamızı kurmamız, gerekiyor” diyerek, yurt dışındaki Kürtlere ülkelerine dönme çağrısında bulundu. HEDEP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Abbas Şahin de, herkesin bu tür politikaların karşısında durması gerektiğini vurguladı. Şahin, halka net bir duruş sergileme ve sorunları daha da derinleştiren göç politikalarına karşı kendi topraklarında kalma çağrısında bulundu.

Diyarbakırlılar ailece göç ediyor

Özellikle bölge illerinde fırsatı bulan gençler Avrupa’nın yolunu tutulmaya başladı. Bu illerin başında gelen Diyarbakır’da son birkaç ayda çok sayıda kişinin Avrupa’ya göç ettiği öğrenildi. Konuyla ilgili Özgür Haber’e konuşan 52 yaşındaki Süleyman Hasalı, çevresindeki bir ok insanın ekonomik nedenlerden dolayı ailece Avrupa’ya gittiğini söyledi.  Daha önce hiç bu kadar yoğun bir göçe tanıklık etmediklerini kaydeden Hasalı, “Neredeyse herkes Avrupa’ya göç etmenin yollarını arıyor. Son birkaç ayda gerek kendi akrabalarım gerekse çevremden çok sayıda kişi Avrupa’ya gitti. Özellikle gençler gitmenin peşine düşmüş. Hatta bazı komşularımız her türlü tehlikeyi göze alarak ailece irtica ettiler. Allah hepsinin yardımcısı olsun. Kimse kendi toprağını ülkesini bırakıp bilmediği yerlere gitmek istemez. Ancak insanlar buna mecbur kaldı. İşsizlik, ekonomik sıkıntılar, gelecek kaygısı insanlara başka yol bırakmadı. Anlayacağın millet bu göçe mecbur kaldı. Temennimiz ülkedeki yüksek enflasyonun biran önce düşürülmesi, ve ülkenin ekonomik bir refaha kavuşması” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.